Čarobna ‘musaka’ od gljiva s hrskavim sirom koja će vam se topiti u ustima

Autor: dnevno.hr

Volite mekano-hrskave kombinacije? Ljubitelj ste gljiva? Ova ukusna 'musaka' je prava stvar za vas. Iako svoj 'život' započinje kao juha od gljiva, krajnji rezultat bit će nešto slično – musaki. Evo recepta!

Za dvije osobe:

– 250 dag šampinjona
– malo suhih vrganja
– 1 dcl mlijeka
– margarin ili maslac
– celer
– nekoliko šnita starog kruha
– 10-ak dag dimljenog topivog sira
– lovorov list
– ružmarin
– češnjak (može u prahu)
– sol
– papar
– ljuta papričica.

Naribajte celer i na sitno nasjeckajte šampinjone. Ako imate pileću mast, zagrijte je i popržite gljive i celer na njoj. Ako ne, koristite maslac, margarin ili obično ulje. Posolite, popaprite, začinite s malo ružmarina, lovorovim listom i ljutom papričicom. Kada iz gljiva izađe sva tekućina, zalijte sa pola litre vode, poklopite i pustite da prokuha 10-ak minuta. U međuvremenu šnite starog kruha dobro začinite češnjakom, svježim ili u prahu, a pećnicu zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva.

Pred kraj kuhanja u juhu ulijte mlijeko, promiješajte i maknite s vatre. Ako imate štapni mikser, možete dodatno usitniti gljive. Ako ste juhu kuhali u posudi koja može u pećnicu, ne morate je prebacivati u vatrostalnu posudu. Na juhu stavite šnite kruha, a na šnite naribani ili na šnite rezani topivi dimljeni sir (npr. Dimsi). Stavite u pećnicu i zapecite dok sir ne potamni do tamnije zlatno žute boje. Izvadite i uživajte!

NAPOMENA: Kruh će upiti juhu i biti gnjecav, a sir hrskav. Ako želite da i kruh djelomično bude hrskav, stavite manje vode. Gljive u ovom jelu možete koristiti u raznim kombinacijama, ovo je samo jedna moguća.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.