commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Blitva i krumpir: U ovome je TAJNA dalmatinskog jela!

Autor: T. P.

Bilo kao prilog kakvoj ribi ili kao skromnije glavno jelo, priuštite si ovu dalmatinsku divotu na tanjuru.

Dalmatinska kuhinja nezamisliva je bez ovog jela: blitva i krumpir mogu biti prilog pa čak i glavno jelo, a sjajno odgovaraju uz jela od ribe. Kako sami Dalmatinci kažu, kada jedete blitvu i krumpir, glad nećete osjećati barem pet sati. Tradicionalno je to jelo koje se iz Dalmacije proširilo i na kontinentalnu Hrvatsku, iako će se mnogo češće naći na jelovnicima diljem obale Jadrana.

Sastojci:

pola kilograma blitve

oko pola kilograma krumpira

malo maslinova ulja

sol

češanj češnjaka (po želji)

Priprema:

Krumpir ogulite, narežite na kockice te skuhajte u slanoj vodi. Blitvu operite, usitnite i kuhajte od 7 do 10 minuta u slanoj vodi. I krumpir i blitvu ocijedite pa pomiješajte i polijte maslinovim uljem. Po želji dodajte usitnjeni češnjak koji ste prethodno kratko prepržili na ulju.

U čemu je tajna ovog jela?

Priprema je prilično jednostavno pa se mnogi pitaju u čemu je zapravo tajna ovog jela. Istina stoji u sjajnom okusu, ali i činjenici da je blitva vrlo, vrlo zdrava namirnica. Nerijetko se naziva čuvaricom zdravlja, obiluje vitaminom K, magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem, proteinima, ugljikohidratima i biljnim uljima. Zahvaljujući svemu tomu, sjajna je za zdravlje mozga, krvnih žila, kostiju, a djeluje i u prevenciji raka probavnog sustava. Bilo kao prilog kakvoj ribi ili kao skromnije glavno jelo, priuštite si ovu dalmatinsku divotu na tanjuru.

dnevno.hr
dnevno.hr

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI