dnevno.hr

Tri i pol sata vrhunskog glazbenog spektakla za 20. godišnjicu suradnje Belana i Fiumensa!

Autor: dnevno.hr

Bio je ovo koncert u tri čina, koncipiran po zamisli redateljice Nine Kleflin koju s Nenom povezuje suradnja i u mjuziklima ''Buratino'', ''Matilda'' i ''Čarobnjak iz Oza''.

Neno Belan & Fiumens i ove su godine podigli ljestvicu svojih tradicionalnih nastupa u mjesecu ljubavi i oduševili brojnu publiku koja je ispunila malu dvoranu Doma sportova.

Ovogodišnji koncert bio je velika proslava 20 godina suradnje s Fiumensima, benda koji od prvog dana djeluje u istom sastavu te koji je u ta dva desetljeća zajedno proputovao milijun kilometara i na stotinama koncerata bezbroj puta oduševio publiku, ma gdje svirali. Tako je bilo i ove subote. Neno Belan, Olja Dešić, Vedran Križan i Leo Rumora zasjali su u najvećem sjaju. Zagrebačka publika bila je od prvog takta i uvodne ”Pričaj mi o ljubavi” pokazala da je itekako spremna za troipolsatno pjevanje i još jedan vrhunski glazbeni doživljaj.

Bio je ovo koncert u tri čina, koncipiran po zamisli redateljice Nine Kleflin koju s Nenom povezuje suradnja i u mjuziklima ”Buratino”, ”Matilda” i ”Čarobnjak iz Oza”.

Uvodni, akustični dio nazvan ”Amadeus bar”, bend je odsvirao na maloj okrugloj pozornici unutar samih prvih redova publike i dokazao kako je u konačnici prava pjesma ono što stvara posebnu vezu između glazbenika i publike. Od prve su Neno i Fiumensi nizali hitove poput ”Bambina”, ”Ulicama grada”, ”Dani ljubavi”, koji su vodili do ”elektiriziranja” i prelaska na veliku pozornicu.

Novi čin i novi kostimi, i novi niz dobro poznatih hitova. Nije bilo moguće ne primijetiti oduševljenje na Neninom licu, kao i na licima Fiumensa, jer ove glazbenike spaja i drži na okupu istinsko uživanje u glazbi. Iako se i sam šali da ima 199 ljubavnih pjesama i jednu ”Kavannu”, gotovo i nije bilo iznenađenje kada se na pozornici uz Nenu stvorio jedan zaljubljeni par. Od toliko pjesama koje slave ljubav očekivano se dogodila prosidba ispred više od 3000 ljudi u Domu sportova.

”Samba i ti’’ u a capella izvedbi dozvala je na pozornicu prve goste, vokalnu skupinu Akvarel iz Osijeka koja dugi niz godina surađuje s Oljom Dešićem. Od tog trenutka ostali su na pozornici kao prateći vokali koji su dodatno podignuli sve izvedbe. Ubrzo im se pridružila i Maja Posavec, a zajedno su izveli ”Ponoćna zvona”, baladu koju su dodatno ogolili i dali joj jedan novi nostalgični pečat. Ovo je bio prvi vrhunac koncerta kojim su postigli gotovo isti efekt kao s Josipom Lisac i ”Vinom noći” prošle godine. Uslijedile su neizostavna ”Tvoj glas”, ”Jer je pjesma dio nas, ”Galeb”, ”Dotakni me usnama” te ”Sanjaj!”, aktualni singl na kojem se pridružila i glumačka ekipa iz Neninog posljednjeg mjuzikla ”Čarobnjak iz Oza’’.

Novi vrhunac večeri uslijedio je dolaskom Massima na pozornicu gdje je s Nenom izveo ”Zar više nema nas?”, prvi put uživo s Ivanom Pešutom, gitaristom koji je snimio solo i na studijskoj snimci. Suradnja se nastavila i na sljedećoj ”Ella e” kojom su dali počast Dini Dvorniku. U ovom dijelu sudjelovali su i mnogi prijatelji i kolege instumentalisti, tako da su u svojim izvedbama briljirali već spomenuti Ivan Pešut na gitari, Bobo Mogorić na trubi, Jakša Kriletić Jordes na saksofonu, Davor Krnjak na violini, Željko Romac na akustičnoj gitari i Ante Prgin Surka na udaraljkama koji je još jednom oborio cijelu dvoranu svojim vrhunskim beatboxanjem.




Cijela večer završila je jednim sjajnim rock plesnjakom gdje su izvodeći ”Rock galama”, ”Điri, điri”, ”Ja volim je”, ”Ludo zaljubljen”, ”Stojin na kantunu” Belan i ekipa iscijedili posljednji atom snage iz sebe te publiku sretnu i zadovoljnu s velikim osmijehom na licu poslali kući. Ma zapravo, svirali bi oni još, ali pustili su publiku da nakon troipol satnog tuluma odu kući na zasluženi odmor…

Bio je to i ovaj put još jedan izvrstan koncert za pamćenje, a što će nam pripremiti sljedeće godine, tek ćemo vidjeti.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.