screenshot, youtube

TRAGIČNA ISTINA O NAJPOPULARNIJOJ SVJETSKOJ POP GRUPI (4): Demencija mu uništila sjećanje na popularnost

Autor: dnevno.hr

ABBA je bila legendarna švedska pop-grupa. Nakon prvog dijela feljtona o tužnoj sudbini Agnethe “Anne” Åse Fältskog, šokantnom životu Anni-Frid Synni Lyngstad koja je bila dijete nacističkih pokusa te spomena Bennyja Andersona, došao je red i na posljednjeg od ”velike četvorke”,Björna Christiana Ulvaeusa.

Abba je od 1972. prodala 378 milijuna ploča, a ta brojka raste s novim fanovima koji su grupu otkrili nakon iznimnog uspjeha predstave i mjuzikla “Mamma Mia!”.

Spomenimo i kako nas ovog ljeta očekuje nastavak Mamma Mia 2! Here We Go Again. Sniman na Visu, film i njegovi glavni glumci Pierce Brosnan i Amanda Seyfried izazvali su velik interes.

U ovom nas nastavku očekuje i hrpa ABBA hitova kojih u prvom dijelu nije bilo. Film dolazi 20. srpnja.

Björn Christian Ulvaeus švedski je pjevač, glazbenik, gitarist, tekstopisac. Bio je oženjen s Agnethom Fältskog u razdoblju između 1971. i 1979. i iz tog braka imaju dvoje djece, Christiana i Lindu. Iz drugog braka s Lenom Källersjö s kojom se oženio 1981. ima dvoje djece, Emmu i Annu.

Kao poklon za svoj 13. rođendan dobio je akustičnu gitaru što je bio prvi korak u ostvarenju jedne uspješne glazbene karijere. Svoje su karijere Benny Andersson i Björn Ulvaeus započeli kao inejdžeri u The Hep Stars i The Hootenanny Singers. Mladi glazbenici postali su prijatelji tijekom izleta na zajednički koncert svojih grupa i u lipnju 1966. godine započeli suradnju.




Nakon što dva prijatelja objavljuju 1970. godine album Lycka, na snimanju pjesme Hej gamle man Benny i Björn dovode tadašnje svoje djevojke Anni-Frid Lyngstad i Agnethu Fältskog koje su trebale pomoći kao prateći vokali, što je u suštini bio nastanak ABBA-e.

Bjorn je 2008. godine priznao kako pati od demencije – ima trajne gubitke pamćenja zbog kojih se ne može sjetiti brojnih uspomena iz svog života pa tako ni najuspješnijih trenutaka iz ABBA-ine karijere.

Zanimljivost o odjeći

Na počecima karijere članovi ABBA-e pronašli su “rupu” u propisima; ako umjetnici nose kostime za nastupe koji su “tako nevjerojatni da se ne mogu nositi na ulici”, za njih ne moraju platiti porez. A u Švedskoj su oni prilično visoki.




Bjorn Ulvaeus sve je to napisao u svojoj autobiografiji.

“Po mom mišljenju, izgledali smo kao luđaci tada. Nitko se nije mogao obući tako loše na pozornici kao mi”, napisao je.

Nakon ABBA-e

Björn i Benny nastavili su zajedno surađivati, a Agnetha i Frida otišle su svaka svojim putem radeći na solo albumima. Benny Andersson je od švedske vlade dobio počasno zvanje profesora zbog svoje “sposobnosti stvaranja vrijedne glazbe za ljude diljem svijeta”. Osim toga, mjuziklom “Mamma Mia”, koji je napisao s Bjornom Ulvaeusom postigao je veliki uspjeh. Mjuzikl je postao hit na londonskom West Endu i na newyorškom Broadwayu, a dobio je i pet nominacija za broadwaysku nagradu Tony. Andersson i Ulvaeus su također napisali epski mjuzikl “Kristina fran Duvemala” i “Chess”, ljubavnu priču koja se događa u vrijeme ”Hladnog rata”.

Andersson je snimio i CD s tradicionalnim švedskim pjesmama uz pratnju harmonike i zbora.

Benny Andersson i Bjorn Ulvaeus napisali su i pjesmu “Story Of A Heart“, za novi studijski album švedske pjevačke zvijezde Helen Sjoholm.

Valja spomenuti i kako je Bjorn vlasnik  restorana koji nosi upečatljivo ime – Mamma Mia.

Bjorn i Agnetha 

Agnetha je otkrila kako joj je nadraža Abbina pjesma “The Winner Takes It All’”. Tu je pjesmu, naime, Bjorn napisao nakon razvoda s Agnethom.

“Björn ju je napisao nakon što se raspao naš brak (1980.), i to me je tada jako dirnulo. Toliko je toga u toj pjesmi. Tužna je, istovremeno fantastična”.

Otkrila je i kako Björna rijetko viđa, samo za rođendane njihove djece, ali nemaju prisan odnos.

Posljednji nastup Abbe

Njihov posljednji pravi zajednički nastup, na kojem su izveli svoj zadnji singl “Under Attack”, dogodio se 11. prosinca 1982. godine. Nastup se odvio u okviru britanskog show programa “The Late, Late Breakfast Show”. Pogledajte snimak koji je sačuvan u arhivi BBC-a.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.