ŠOKIRAT ĆE VAS koliko su (ne)obrazovani hrvatski pjevači! Mnogi se nisu pomaknuli od osnovne škole

Autor: T. Pšenko

Iako su na hrvatskoj glazbenoj sceni neizostavan dio, u biografijama hrvatskih pjevača postoje dijelovi koji bi trebali biti neizostavni, no nisu. Riječ je o obrazovanju hrvatskih pjevačkih zvijezda koje je više-manje oskudno. Štoviše, dobar dio njih stao je na osnovnoj školi. Na stranu s njihovim talentima, stupanj obrazovanja mogao bi vas iznenaditi.

Severina

Iako se danas može pohvaliti bogatom pjevačkom karijerom i sjajnim izgledom koje itekako dobro promovira, Severina se ne bi mogla pohvaliti svojim obrazovanjem. Naime, završila je samo osnovnu školu nakon koje je krenula u Srednju glazbenu školu u Splitu, ali školovanje prekida kako bi se posvetila glazbenoj karijeri. Na tome je i stalo pa Severina danas ima samo osnovnu i – životnu školu.

Jelena Rozga

Biografija ove također velike hrvatske pjevačice također je oskudna podatcima o obrazovanju. Rozga je završila osnovnu školu, a nakon nje Srednju baletnu školu. Sporno je koliko se baletne škole bave šarolikim predmetima i njihovim opsežnim sadržajima.

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jole




Joško Čagalj, poznatiji pod nadimkom Jole, nakon osnovne je škole završio srednju školu, široj javnosti nepoznato koju.

Boris Novković

Sin velikog Đorđe Novkovića, kako stoji u službenoj biografiji, posjeduje srednju stručnu spremu, a uz taj je podatak naveden “Centar za kulturu i umjetnost u Zagrebu”. Koliko je redovno dakle Novković završio srednju školu, upitno je.




Zlatan Stipišić Gibonni

Iako je Gibonni iznimno velik hrvatski pjevač, kantautor s impozantnom glazbenom kraijerom, svaka njegova javno dostupna biografija počinje s podatkom kada je i gdje rođen (13. kolovoza 1968. godine u Splitu) te kako je započeo svoju sjajnu glazbenu karijeru (u bendu pod nazivom Osmi putnik nakon čega prelazi u Divlje jagode). Znakovito je što o njegovom obrazovanju (izuzev glazbenog u praksi) možemo zaključiti ako se posvuda izbjegava.

Filip Brala/PIXSELL

Nina Badrić

Kako stoji i na službenim stranicama, Nina Badrić derala je laktove i stekla svoja prva znanja u Osnovnoj školi danas poznatoj pod imenom “OŠ dr. Ivan Merz” u Zagrebu. Podatci o ikakvom njezinu daljnjem školovanju u svim se službenim biografijama ove velike pjevačice izbjegavaju…

Jasmin Stavros

Jasmin Stavros potječe iz glazbene obitelji. Pohvalno, završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas).

Indira Levak (Colonia)

Mnogima zbog svoje energičnosti i glasa omiljena Indira ne skriva podatke o svom ne baš širokom obrazovanju.  S navršenih 9 godina upisuje glazbenu školu “Srećko Albini”, u osmom razredu osnovne škole osniva band s četiri kolegice. Band se uskoro raspada i “slijede godine njezina lutanja po raznim grupama. U jesen 1993. zapošljava se u Županijskom uredu za opću upravu, gdje je provela četiri godine”, stoji u njezinoj biografiji. Prema svemu sudeći, upitno je je li završila i srednju školu.

Goran Jakus/PIXSELL

Jacques Houdek

Završio je osnovnu glazbenu školu, odjel glasovir. Zatim je završio srednju frizersku školu i srednju glazbenu školu, odjel solo pjevanja. Pohađao je pjevanje na Berklee College Of Music u Bostonu 2001. godine.

Tony Cetinski

Završio je Turističko-hotelijersku srednju školu te paralelno s njom srednju glazbenu školu. U jednom je intervjuu istaknuo da edukaciju smatra bitnom.

 

 

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.