Slavko Midzor/PIXSELL

Sjećanje na Tošu Proeskog: Na korak od svjetske slave ugasio se život skromnog mladića

Autor: M.B.

Iza sebe je ostavio glazbeni opus. Njegove pjesme "Pratim te", "Igra bez granica" i "Bože, brani je od zla" samo su neki od hitova po kojima ga pamti domaća publika.

Na današnji dan obilježava se tužna obljetnica odlaska jednog od najtalentiranijih pjevača s ovih prostora Toše Proeskog. Prije devet godina njegov život ugasio se u stravičnoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške. Toše je rođen 15. siječnja 1981. u makedonskom Prilepu.  Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pjevao je “Ave Mariju” i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pjevača počeo je s 15 godina, kada je sudjelovao na festivalu “Makfest”. Godinu dana poslije počinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Pjesme “Usne na usnama” i “Sunce u tvojoj zlatnoj kosi” otvaraju mu vrata makedonske glazbene scene. U vrlo uspješnoj 1999. godini, izdao je prvi album, Negdje u noći, i održao svoj prvi samostalni koncert. Usprkos tomu što je nizao uspjehe, ostao je skroman.

Iza sebe je ostavio glazbeni opus. Njegove pjesme “Pratim te”, “Igra bez granica” i “Bože, brani je od zla” samo su neki od hitova po kojima ga pamti domaća publika.

Glazbeni kritičari često su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa, a njegov mladi život ugasio se neposredno prije Tošinog proboja na svjetsko tržište.  Poznat je i kao veliki humanitarac, a za svoje brojne humanitarne nastupe 2003. godine dobio je nagradu Majke Tereze.

I devet godina nakon odlaska u njegovom rodnom Kruševu vlada neopisiva tuga.




Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.