Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NAJPOPULARNIJI GLAZBENIK U HRVATSKOJ SLAVI OKRUGLI ROĐENDAN: Sretan ti bio, Marko! (VIDEO)

Autor: A.P.

Marku Perkoviću Thompsonu želimo sretan 50. rođendan, u krugu svojih najbližih i najmilijih neka ga Bog blagoslovi i poživi. Thompsone, sretan ti bio!

Marko Perković Thompson rodio se na današnji dan 1966. godine u malom selu u Zagori, u Čavoglavama. U rodnom selu proveo je svoje rano djetinjstvo i odrastanje, a srednju školu za ugostitelja završava u Splitu.

Kao konobar radi do 1991. godine, kada se u Zbor narodne garde prijavljuje početkom Domovinskoga rata. U ”Bojnoj Čavoglave” brani svoje selo koje se našlo na prvoj crti bojišnice.

Naime, šestorica su bila s imenom Marko na položaju u Čavoglavama, a on je zaradio svoj nadimak po staroj američkoj strojnici “Thompson” koju je nosio. Tih dana nastala je i pjesma “Bojna Čavoglave” koja ga je proslavila u cijeloj Hrvatskoj i dijaspori te ga vinula u hrvatske estradne vode.

Glavna poruka ove pjesme bila je upućena četnicima, kojima se željelo dati do znanja da neće u Čavoglave dok god ondje žive Hrvati:

„Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, nećete u Čavoglave dok smo živi mi!“

Na humanitarnim koncertima diljem Hrvatske Marko Perković Thompson počinje nastupati stupanjem ‘Sarajevskog primirja’.  Njegov prvi album “Moli mala” izlazi 1992. godine.

Pjesmom “Anica – Kninska kraljica” koju je napisao 1994. godine Thompson Srbima poručuje da će Hrvati osloboditi svoj Knin. U “Oluji” je sa svojom 142. drniškom brigadom Marko Perković Thompson sudjelovao u oslobađanju Knina i Drniša. Thompson nakon toga objavljuje albume: Geni kameni, Vjetre s Dinare, E moj narode, Bilo jednom u Hrvatskoj, Druga strana i Orl et labora.

Oženjen je Sandrom koju je upoznao na turneji u Kanadi i s njom ima petero djece. Kum je s Miroslavom Škorom i Matom Bulićem.

Koncert na Poljudu 2002. godine bio je prijelomna točka u njegovoj karijeri kada je prepuni stadion nagovijestio sjajnu karijeru ovog najpopularnijeg hrvatskog glazbenika.

Sve ostalo je poznata priča.

Studijski albumi

1992. – Moli mala
1995. – Vrijeme škorpiona
1996. – Geni kameni
1998. – Vjetar s Dinare
2002. – E, moj narode
2006. – Bilo jednom u Hrvatskoj
2013. – Ora et labora

Thompsonov koncert na Poljudu 2002:

Marku Perkoviću Thompsonu želimo sretan 50. rođendan, u krugu svojih najbližih i najmilijih neka ga Bog blagoslovi i poživi. Thompsone, sretan ti bio! 

Autor: A.P.

ZADNJE VIJESTI