www.pexels.com
www.pexels.com

KRIK HRVATSKIH GLAZBENIKA! Gibonni, Belan i Hus Europskoj komisiji: Što je previše, previše je!

Autor: dnevno.hr

Velike korporacije poput YouTubea i Googlea skrivaju se u tzv. „sigurnim lukama“, odbijajući autorskopravne obveze i pravednu naknadu autorima i nositeljima prava. Time nisu samo ugrožene pop zvijezde i glazbenici, već cjelokupan kreativni ekosustav kojeg čine autori, redatelji, scenaristi, kipari, slikari i slični.

Više od tisuću kreativaca iz Europe, među kojima i hrvatski skladatelji, potpisalo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i njenom predsjedniku Jean-Claude Junckeru, kojim se traži pravednija raspodjela vrijednosti od korištenja kreativnog sadržaja online.

Imenima kao što su Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Andrea Bocelli, Ennio Morricone i drugi, pridružilo se 50 domaćih autora, članova Hrvatskog društva skladatelja među kojima su i Tonči HuljićZlatan Stipišić GibonniNeno BelanZrinko TutićIvan Dečak i Husein Hasanefendić Hus. HDS pripada Europskoj udruzi društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava GESAC, pokretačima inicijative koja od Junckera traži hitno rješavanje problema odnosa s velikim internetskim platformama i raspodjele naknade za autorski rad na Internetu. Velike korporacije poput YouTubea i Googlea skrivaju se u tzv. „sigurnim lukama“, odbijajući autorskopravne obveze i pravednu naknadu autorima i nositeljima prava. Time nisu samo ugrožene pop zvijezde i glazbenici, već cjelokupan kreativni ekosustav kojeg čine autori, redatelji, scenaristi, kipari, slikari i slični.

U pismu kojeg potpisuju kreativci iz 23 europske zemlje, navodi se kako su dominantne tržišne korporacije poput YouTube izgradile svoju platformu na sadržaju za kojeg autor uopće ili jedva ostvaruje naknadu. Tako cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja nezaustavljivo jure prema vlastitoj propasti, a kao nositelji sektora koji nudi značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog prosperiteta, autori zahtijevaju dubinsku reformu i prilagodbu legislative.

Novo zakonodavstvo, upozorava se u pismu, ne smije velike platforme koje pružaju kreativni sadržaj osloboditi odgovornosti za eksploataciju intelektualnog sadržaja – sada je više nego ikad potreban pokret koji bi izbalansirao tržište kako bi se pronašlo najbolje rješenje za kreativce, konzumente i poslovne platforme.

„Apeliramo, gospodine Juncker, da napravite sve što je u vašoj moći kako biste zajamčili adekvatnu zakonsku reformu. Reformu koja neće tolerirati gospodarsku i pravnu nesigurnost te uvjete koji ne ugrožavaju kreativni i gospodarski razvoj Europe“, zaključuje se na kraju pisma.

Članovi Hrvatskog društva skladatelja – potpisnici pisma:

Adrian Vinković – Rangel

Aleksandar Antić

Aleksandar Homoky

Alfi Kabiljo

Anđelko Igrec

Andrea Čubrić

Andrej Babić

Ante Pecotić

Antonija Šola

Antun Tomislav Šaban

Boris Đurđević

Božidar Potočnik

Branimir Mihaljević

Dalibor Grubačević

Darko Bakić

Davor Bobić

Davor Devčić

Denis Dumančić

Dubravko Detoni

Hrvoje Prskalo

Husein Hasanefendić Hus

Ivan Dečak

Ivan Huljić

Jasenko Houra

Jura Stublić

Krste Juras

Lea Dekleva

Maja Ivanković

Mario Vestić

Miro Buljan

Miroslav Drljača-Rus

Nenad Belan

Nenad Ninčević

Nikša Bratoš

Pamela Ramljak

Pero Kozomara

Petar Beluhan

Petar Grašo

Predrag Martinjak

Silvestar Glojnarić

Silvio Pasarić

Siniša Leopold

Srđan Sekulović Skansi

Tamara Obrovac

Tomislav Čubek

Tonči Huljić

Vjekoslava Huljić

Željko Banić

Zlatan Stipišić Gibonni

Zrinko Tutić

Cijelo pismo i listu potpisnika pogledajte ovdje.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI