PRESS

(FOTO) Krešimir Marmilić obilježio 25. godina umjetničkog djelovanja!

Autor: dnevno.hr

Ovo je treći koncert u nizu osmišljen po istom konceptu, a koji je nakon sisačke i šibenske publike, predstavljen sada i zagrebačkoj publici. Krešimir Marmilić i njegovi gosti su tako još jednom potvrdili višestruki značaj klasične glazbe, ali i predstavili Zagreb kao središte kulturnog zbivanja.

Koncertom «Glazbena riznica umjetničkih obljetnica” koji je jučer, u nedjelju 27. studenoga 2016., održan u 11 sati u Napretkovom kulturnom centru, Zagreb, Bogovićeva 1/I, violinist Krešimir Marmilić je proslavio 25. obljetnicu umjetničkog djelovanja zajedno sa svojim glazbenim gostima među kojima je bila i mezzosopranistica Merita Juniku, dugogodišnja vanjska članica Opere HNK Zagreb.

Na koncertu su osim Prištinske operne dive Merite Juniku, sudjelovali Gudački kvartet Cadenza Zagreb, Komorni trio Crisostomo, Matija Štajcar, violončelo te pijanisti Ivana Marija Vidović, Simon Dešpalj i Mario Čopor, a na programu su se među ostalim našla djela velikih autora: A. Stradella, G. B. Pergolesi, E. Elgar, G. Bizet, C. Gadel. F. Krežma, te A. Pizzolla.

Ovo je treći koncert u nizu osmišljen po istom konceptu, a koji je nakon sisačke i šibenske publike, predstavljen sada i zagrebačkoj publici. Krešimir Marmilić i njegovi gosti su tako još jednom potvrdili višestruki značaj klasične glazbe, ali i predstavili Zagreb kao središte kulturnog zbivanja.

Pored Krešimiria Marmilića, dvadesetpetu obljetnicu proslavila je već i spomenuta umjetnica Merita Juniku, koja se iskreno i duboko zahvalila te naklonila zagrebačkoj publici uz izvođenje skladbi: Peita Signore, Eja, Mater, fons amoris i Chanson de Matin.

Biografija umjetnika

KREŠIMIR MARMILIĆ – rođen 1961. u Zagrebu. Diplomirao 1987. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića i prof. Tamare Smirnov.

Kraće vrijeme bio je na usavršavanju kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University, SAD. Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Na koncertnim podijima nastupa kao solist ili kao član komornih ansambala. Koncertno nastupa i u programima elektronskih medija.




Godine 1991. pronalazi i otada praizvodi djela starih hrvatskih autora. Snimao je i solistički nastupao u emisijama HTV-a o Krežmi, Jarnoviću i Spadini. Vrlo je aktivan u revitalizaciji djela hrvatske glazbene baštine.

Osnivač je i voditelj ansambla, gudačkog kvarteta i tria “Cadenza” (1995). Član je Chordes tria, Klavirskog tria MAK, Komornog tria i dua Crisostomo. Uspješno surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima. Svirao je u orkestrima u SAD, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Hrvatskoj.

MERITA JUNIKU – mezzosopran, rođena je u Prištini. Diplomirala je pjevanje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu 1990. u klasi prof. Nade Puttar Gold. Iste godine debitirala je u HNK Zagreb s ulogom Azucene u Verdijevu “Trubaduru”. Nakon toga, pjevala je mnoge zapažene uloge, poput Adalgise u Bellinijevoj operi “Norma”, ulogu Dalile iz Saint-Saenseove opere “Samson i Dalila”, Rosweisu u Wagnerovoj “Walkuri”, Amneris u Verdijevoj “Aidi” i Fenenu u Verdijevom “Nabuccu”. Tu su još Marlulja iz “Dasma Arbereshe” Raufa Dhomija, Cipra u “Zigeuner Baron” Straussa, Foersterova Majda u “Gorenjskom Slavceku”, zatim Sivic – “Cortesova vrnitev” i Ulricu u Verdijevoj “Un ballo in maschera”.




Surađivala je s orkestrom Glazbene akademije Zagreb, zagrebačkim Simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom “Mihail Glinka”, u Kijevu sa Simfonijskim Državnim Orkestrom Rusije, Kosovskom Filharmonijom, Junge Philharmonie – Wien, Slovenskom Filharmonijom, te mnogim dirigentima. U zvanju je izvanrednog profesora pjevanja na Glazbenoj akademiji u Prištini.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.