youtube

Pogledajte kako je Rimac na stazi oprao najbržeg Porschea! (VIDEO)

Autor: Marcel Holjevac

Nakon što je nedavno britanski EVO prvi testirao i vrlo povoljno ocijenio Rimčev električni superautomobil, sad su ga se dohvatili dečki iz "Bangin' gearsa", emisije koju vodi mladi meksički producent i multimilijunaš Alejandro Salomon.

On je usporedio vlastiti Porsche 918, u ograničenoj seriji proizveden i milijun dolara skup hibridni automobil, najskuplji serijski auto koji je Porsche ikad proizveo, i Rimčev auto na trkaćoj stazi. “Sastali smo se Matom Rimcem (CEO Rimac Automobila) na Exotics događanju u Cannery Rowu, i ispalo je da je on čovjek s najvećim mudima u svemiru”, navodi Alejandro u uvodniku emisije.

Automobile su odveli u Michigan, na stazu Milan u Detroitu, kako bi utvrdili koji je brži u utrci ubrzanja, popularnom američkom “drag race”-u na 402 metra, odnosno četvrt milje. Oba automobila koštaju oko milijun dolara, s tim da Rimac koristi po jedan električni motor na svakom kotaču i razvija 1.073 konjske snage, uz deklarirano ubrzanje 0-100 u 2.6 sekundi i brzinu od oko 350 km/h. Porsche ima benzinski V8 motor zapremine 4.6 litara i dva elektromotora, s 875 konja ukupno.

Održano je više utrka, a u svima osim u jednoj – kad Rimac nije uspio dobro startati – je pobjednik bio Rimac. “Ti si zvijer, napravio si auto koji konzistentno može šutati u stražnjicu moj auto”, rekao je kasnije Alejandro Rimcu. U čak tri utrke je Rimac bio bolji od najboljeg vremena Alejandra u Porscheu. Najbolje vrijeme za Matu – 9.9 sekundi, što je već u rangu pravih dragstera, nipošto cestovnih automobila! I nedostižno za bilo koji serijski automobil na svijetu, uključujući Bugatti. Treba napomenuti da je prethodno Alejandrov Porsche na istoj stazi isprašio LaFerrari.

Rimca je prije svega zanimalo može li pogonski sklop izdržati višestruke uzastopne utrke ubrzanja, a i reklama za mladu tvrtku uvijek dobro dođe: video je od jučer, kad je postavljen, pogledalo nekih 330.000 ljudi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.