autoportal

Ne možete ubaciti u rikverc? Evo savjeta kako uspjeti

Autor: Željko Marušić

Pritisnite spojku do kraja, gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, povucite u četvrti, ponovno gurnite u treći i povucite u četvrti te potom ubacite u hod unatrag. Ne bi trebala zapinjati!

Pri niskim temperaturama, kad se povećava viskoznost ulja (postaje gusto), otežava se ubacivanje mjenjača u stupnjeve prijenosa, posebice u stupanj unatrag (rikverc), pri pokretanju potpuno hladnog automobila (dakle motora i mjenjača). Tada može doći do zapinjanja ručice mjenjača i nemogućnosti uključivanja.

Kod mnogih novih automobila, pogotovo A i B segmenta teško je ubaciti u ‘rikverc’ i kad je motor zagrijan. To je posljedica kompliciranog mehanizma za šaltanje, sa sajlama. Stupnjeve prijenosa mijenjajte odmjereno, ni prebrzo, niti presporo. A u konkretnom slučaju, pri paljenju hladnog motora i pokretanja automobila postupite na sljedeći način:

Kad upalite hladan motor, u 10 – 20 sekundi koliko je dovoljno pričekati do polaska, pritisnite papučicu spojke do dna, pa lagano gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, pa povucite u četvrti, pa ponovno gurnite u treći i povucite u četvrti. U trećem koraku, nastavljajući držati papučicu spojke do kraja, ručicu mjenjača ubacite u rikverc. Ne bi trebala zapinjati!

Autor:Željko Marušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.