Sanjin Strukic/PIXSELL

Prijem koji je Pupovac priredio u Novinarskom domu bio je čisti trijumf SNV nad hrvatskim ovcama

Autor: Zvonimir Hodak

Gledam ovih dana na televizijama srpski Badnjak i Božić. Dva dana pompe na svim dnevnicima, radio emisijama, u novinama. Jedna nacionalna manjina slavi svoj Božić. Da su nam došli u posjete Obama i Putin zajedno ne bi dobili polovicu medijskog prostora.

Doslovno poludim kad se nađem u nekim društvima i slušam bljezgarije o tome što nam Srbi tobože rade. Misli se na naše hrvatske Srbe i one prekogranične tzv.komšije. Te su pola vlade srpske nacionalnosti, te se Pupovac ponaša k’o srpski guverner, dolazi u Hrvatski sabor sa žutom trakom oko ruke, te hrvatski političari slave i financijski pomažu evidentni četnički ustanak u Srbu, te mitropolit Porfirije pjeva četničku pjesmu “Što se ono na Dinari sjaji“, te Patrijah Irinej spriječio kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca, te falsificiraju povijest da je manastir Krka “od stoljeća sedmog“ uvijek bio srpski i da ne nabrajam u nedogled što se sve Hrvatima čini da im rade zločesti Srbi. Kad miran i sabran, kako to pristoji “uglednom“ kolumnisti, pokušam objasniti da su Srbi, bilo oni naši domaći bilo oni preko Drine, daleko najmanji problem koji ima ova država susretnem se sa sažalno-samilosnim pogledima u zagorskom stilu “zelo ga je“. Već sam čuo da je to rezultat utjecaja koji na mene ima “četnički“ 7Dnevno. Kad to čujem odmah se sjetim stare arapske: “Kad bi bacio kamen na svakog psa koji na mene zalaje nikada ne bih došao do cilja.» Moraš biti prilično tupav pa pomalo i glup da ne vidiš kako su nam za sve nevolje, divergencije i sukobe sa Srbima krivi isključivo Hrvati. Hrvati i njihov poltronski gen. Kmetska, iskompleksirana doktrina koju su najbolje oslikali Zagorci uzrečicom “kaj je, je!“. Gledam ovih dana na televizijama srpski Badnjak i Božić. Dva dana pompe na svim dnevnicima, radio emisijama, u novinama. Jedna nacionalna manjina slavi svoj Božić. Da su nam došli u posjete Obama i Putin zajedno ne bi dobili polovicu medijskog prostora. Prijem koji je Pupovac priredio u Novinarskom domu bio je čisti trijumf Srpskog narodnog vijeća nad hrvatskim ovcama. Trebalo je samo vidjeti to bratstvo i jedinstvo! To veselje kad je Tim Orešković u lebu “slučajno“ našao novčić. Tu ozarenost kad se pojavio “pevač“ Porfirije. Da je u tom sjajnom ozračju krenuo s pjesmom o Popu Đujiću, četničkom vojvodi, čini mi se da bi čitav Novinarski dom zapjevao “Što se ono na Dinari sjaji“ pa završio sa antifašističkom “Od Topole sve do Ravne gore, sve su straže đenerala Draže.“ Đenerala, koji je usput rečeno sad već de jure konvertiran iz četnika u “prvog europskog gerilca i antifašistu“.

Vrhunac političke i društvene farse bio je “performans“ s razbijenim latinično-ćiriličnim pločama srpskih književnika koji imaju svoje mjesto i u hrvatskoj književnosti. Umjetnik je na prvo mjesto stavio Srbina sa “dna kace“ Ivu Andrića. Mali tehnički problem sastoji se možda u tome što su roditelji «Ive-Srbina sa dna kace“ bili Hrvati. Zamislite, ali samo zamislite, da se katolički Božić svečano obilježavao u Beogradu. Da su sve srpske tv. kuće zakrčile njihov “Cvjetni trg“, da je taj trg bio pun k’o Crveni trg u Moskvi u času sahrane Josifa Visarionovića Džugašvilija zvanog Staljin, pa potom zamislite da se na toj misi pojavio kompletan državni vrh Srbije. Naravno ne morate više zamišljati jer Srbi zaista nisu takovi iskompleksirani poltroni kao Hrvati. Ali recimo da na prijemu prilikom hrvatskog Badnjaka u prijestolnici nekakav hrvatski udareni konceptualni umjetnik proglasio Nikolu Teslu zagriženim Hrvatom kao što je Andrić postao Srbin uz oca i majku koji su hrvati katolici. Pa onda hrvatski umjetnik konceptualno i sa puno mjere i ukusa na podu postavi razbijenu i smrskanu glavu vukovarskog branitelja pok. Pajčića kojeg je srpski policajac na privremenom radu u Hrvatskoj lagano gurnuo. Tako lagano da mu je otpalo pola glave. Ako ste si sve ovo mogli zamisliti onda još za kraj zamislite kako bi na taj fantomski događaj u Beogradu reagirao srpski politički vrh koji je, naravno kao i hrvatski, prisutan katoličkoj proslavi Božića. Ne mojte se zamarati! Reagirali bi tako da bi se u isti čas spontano, na znak Vučića i Nikolića, protestno izgubili sa takve klero-fašističke hrvatske provokacije. I bili bi potpuno u pravu. U pravu su i Pupovčevi puleni u Hrvatskoj. Došli su svi, i bivši i sadašnji i budući ponosni hrvatski muževi. Najprije im je Milorad blago zaprijetio kažiprstom. No,no… Onda nešto o golgoti kroz koju prolaze Srbi u ustašoidnoj RH, pa onda konceptualni čas kako bi hrvatski politički vrh lakše shvatio sve strahote potlačenih Srba.

Najnoviji primjer šikaniranja desio se dan kasnije kad se na srpski Božić koji je blagdan mira i tolerancije u medijima pojavila fotografija trojice srpskih junaka u maskirnim uniformama kako drže srpsku zastavu pred pločom grada Vukovara, na ulazu u grad. I umjesto da ta idilična, skoro pa pastoralna slika ljubavi Srba za svoj grad izazove ushit svih progresivnih ljudi dobre volje, ustašoidna hrvatska medijska javnost počela se ljutiti. Da se je taj prekrasni događaj desio samo dan ranije na proslavi u Novinarskom domu u Zagrebu bio bi dočekan pljeskom. Drago Pilsel bi u svojoj nečitanoj kolumni napisao da je rat napokon završen porazom “neoustaške gamadi“. Zagrebački event proglašen je najatraktivnijim u Europi. Tome je zasigurno doprinijela i hrvatska politička elita u Novinarskom domu i pravoslavnoj crkvi na Cvjetnom trgu slaveći i uživajući u lebu i soli. Ako padne još neki novčić… O reciprocitetu, o nekoj proslavi katoličkog Božića u Beogradu, o položaju hrvatske manjine u Srbiji, mogu li se Bunjevci opet zvati Hrvatima i hoće li će u Srpskoj narodnoj skupština sjediti jedan političar hrvatske nacionalnost, o tome Hrvati niti što znaju niti o tome uče, a niti pitaju srpske predstavnike.

Kako bi rekao rimski pisac Gaius Plinius Secundus Maior ili kraće Plinije “Nulla aetas at discendum sera“ ili nijedna dob nije prekasna za učenje.

Mislim da je ova kolumna treća ili četvrta kako moram opet spomenuti Ladislava Iličića koji nas je svojim «sirovim rasizmom» ujeo za srce. Rasistička, antifašistička, ksenofobična izjava dotičnog građanina potresla je malu ali progresivnu Hrvatsku. Sjećate se te «skandalozne» izjave. Kršćani i Muslimani nisu isti. Ili tako nekako. Srećom je hrvatska javnost skočila odmah na zadnje noge. Željko Jovanović i Zoran Pusić skočili su tako visoko da će ih trebati dočekat zračnim jastucima. Srećom da su kasniji događaji potpuno demantirali nesretnog Lacija. Izbjeglice, bježeći od rata, već su su stopili sa našom EU k’o prst i nokat. Ponekad u oko građanina “pokornog“. Tako je recimo u Koelnu oko tisuću mladih Nijemaca, crnomanjastih u licu kakvi su već Švabe, navalilo žestoko i prijateljski na Njemice. Malo silovanja, malo «fatanja» za tur, malo otimanja novca i zlatnine. To je čista multikulturalnost. Naravno vesele i dobronamjerne crne Nijemce privuklo je slobodno ponašanje Njemica, osobito kad su skinule cipele s visokim potpeticama i počele bježati. Crni momci shvatili su to kao poziv i počeo je novogodišnji lov bez maski. Dobro je uočila, već emancipirana gradonačelnica Kolna, Frau Henrietta Reker kad se naljutila na obijesne žene koje su svojim slobodnim ponašanjem izazvale arapske Nijemce koji su baš išli na pričest u čuvenu Koelnsku katedralu. Draga je Gradonačelnica još najavila da će za nadolazeći poznati Koelnski karneval printati Kodeks ponašanja za Nijemce i Njemice prema novim Nijemcima. Azilante nije, u skladu s kodeksom koji je za njih već davno napisala Angela Merkel, ni spomenula.

To je eto još jedna pljuska našem Laislavu. Međutim, u cijelom tom koelnskom dogođaju nastradao je, ni kriv ni dužan, šef policije Herr Wolfgang Albers jer je dva dana nakon “spontanog“ druženja azilanata i raskalašenih Švabica nastojao zataškati događaj da ne bi došlo do rasističkih ispada prema izbjeglicama. Nesretni šef policije, prije nego li je dobio «šimecki», rekao je kako nema dokaza da se radi i izbjeglicama i Arapima. Jesu malo tamniji od nas, ali to je od ležanja u solarijima u njihovim zemljama. Javili su se odamh ksenofobni Švicarci. Tvrde da je u Zuerichu također došlo do stampeda u kojem su Švicarske pokazale izuzetnu brzinu i startnost brišući pred multietničkom grupom crnih Švicaraca. Da malo zasole ranu našem Laciju, javili su se i Nizozemci i Finci tvrdeći da se kod njih radi o usporedivim događajima s onima u Njemačkoj. Drugim riječima, usprkos zlobnim predviđanjima Ladislava Ilinčića, integracija muslimana u EU uspjela je za kratko vrijeme punih 50%. Još da se integriraju Njemice, Švicarkinje, Nizozemke i Finkinje, uspjeh bi bio 100%. A Laci bi se već sad morao pokriti crnom maramom po glavi, prije nego li će to jednog dana morati napraviti i žene u EU. Bože ne daj, braniti mladim potentnim ljudima seksualno napastovanje preslobodnih Njemica! To nema blage veze sa zdravim-nagonom. Citira Inoslav Bešker Michael Sturmera, bivšeg savjetnika Helmuta Kohla, koji misli da se radi o dva straha, obadva atavistička: jedan od nasrtaja na žene, a drugi od stranaca. Kaže Miha: «Tisuće mladih bez obitelji, posla i društvenih pravila, pristigli iz kulture u kojoj je žena grlo stoke…“ Bojim se da će se žene na zapadu uskoro, kao nekad na divljem zapadu, loviti lasom što će u svakom slučaju doprinijeti kvaliteti života u inače već frigidnoj EU. Ako Laci još samo zucne nešto tako plitko i rasističko kao što je to tobožnja razlika između muslimana i kršćana onda će Pusić i Jovanović njega lovit lasom.

Tim Orešković navodno je već pozvan na Nacionalni molitveni doručak koji se svakog prvog četvrtka u veljači održava u Washingtonu. Pa možda nešto i izmoli.




A sad malo o Mostu i mladcima koji kidaju živce proleterima i ognjištarima. Uglavnom uspješno. Željko Reiner pomiješao lončiće i odišao ravno na skijanje. Dobro zbori Nikola Grmoja: «U ovom trenutku apsolutno neprimjereno“. Slažem se! Kamo bi došli kad bi sad svi otišli na skijanje dok Zoki i ekipa čekaju k’o zapeta puška. Onda Ozna sve dozna pa tako i da se Božo Petrov u isto vrijeme skijao na Kupresu. Kaže Nikola: «Čovjek ima pravo na odmor». Opet se slažem. Petrov nije išao u inozemstvo nego u inostranstvo. Kupres je i onako naš. Pol Dubrovčana ima vikendice na Kupresu, a možda i obratno. Pa kad iz Trebinja opet posegnu za Dubrovnikom neće morati prelazit granicu. Samo trebaju probrati u Kupresu. A stara jezgra u Dubrovniku ostat će sigurna da je jednog dana neki novi Božidar Vučurević neće razoriti pa nakon toga sagraditi još stariju i ljepšu.

Srpski «prezidente» Aleksandar Vučić kaže: “Zamolio sam Ameriku da Hrvatskoj ne isporučuje oružje i rekli su mi da razumiju moju poruku. “Nije precizirao je li je to, moliću lepo, rekao Sjevernoj ili Južnoj Americi. Sjetih se nekadašnjeg pisca «Noža» Vuka Draškovića koji je putovao po Europi moleći EU ino-ministre da prekinu pregovore sa Hrvatskom o pristupu Uniji. Vuk im je ozbiljno objašnjavao kako, ako se ti pregovori nastave, HrvatI će još i ući u EU. Rekli su mu da razumiju njegovu poruku.

Ovih dana čitamo pismo Patrijarha Irineja Papi Franji u kojem ga upozorava: “Sveti Stepinac vratio bi nas u nedostojnu prošlost“. Ne precizira Irinej u koju prošlost. Možda u onu kad je general Milan Nedić poslao 1941.g., depešu Fuereru u Berlin u kojem ga obavještava da je saveznička Srbija prva u Evropi riješila židovsko pitanje jer da u vasceloj Srbiji Židova više nema. Final solution! Sad bi volio znati je li itko ikada iz etablirane političke elite u Hrvata reagirao samo na ova tri izdvojena primjera bacanja klipova pod noge Hrvatskoj državi? Postoje nekakve diplomatke note i stotine drugih načina da se komšijama kaže dosta. Okupirali ste nas, izgubili ste rat, a mi se naoružavamo jer tako i vama činimo uslugu. Napali ste nas s leđa kad smo bili naoružani lovačkim puškama i noževima dok ste vi bili k’o fol treća armija u Europi. Ako se sad naoružamo ne ćete se više usuditi napast nas, pa onda nećete opet izgubit rat. Eto to je ta usluga vama! Prestanite nas darivati poklonima kao što je reprint Micićevog Zenita u kojem tvrdite da smo nastali križanjem majmuna i papige. To ste vjerovali sve do 5.kolovoza 1995.g. Brinite se malo više o Kosovu, Vojvodini i Crnoj Gori. Mi smo u EU i NATO, a idemo i na europsko nogometno prvenstvo u Francusku. Možda se čak i izvučemo iz svega onog do čega vi još niste ni došli.




Navodno jedan bivši savjetnik Stipe Mesića priča okolo da se je Kolinda okružila, točnije okužila lošim savjetnicima.

Istoričar Hrvoje Klasić je izjavio “da su pisma biskupa Košića samo vrh ledenog brijega onog što Crkva radi.“ U premudrom obraćanju javosti preko N1 ‘istoričar tvrdi da misa za Pavelića nije jedina subverzija crkve u Hrvata. Tvrdi da mnoge mise završavaju u pohvalama Hitleru i Paveliću. Jadni ‘istoričar! Od koga je to čuo? Od prijatelja udbaša. Znate što je moj pok. prijatelj Vlado Trauber pročitao za vrijeme komunizma u knjizi dojmova sa jedne izložbe apstraktne umjetnosti u Beogradu. Gledajući jednu apstraktnu skulpturu oduševljeni posjetitelj je napisao ”Idi bre da se lečiš“!

Autor:Zvonimir Hodak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.