Srdjan Ilic/PIXSELL

Brammertzu i Agiusu, s prijezirom odbacujem vaše optužbe!

Autor: Željko Sakić

Čelnici Haškog suda kritizirali su reakcije hrvatskih vlasti i Hrvata u BiH na prošlotjednu presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, rekavši na posebnom sastanku u UN-u da se radi o “podrivanju suda” i dokazu da se “zločini još uvijek prihvaćaju”.

Tko ste vi, Brammertzu i Agiusu, da si uzimate za pravo prozivati suverenu državu Republiku Hrvatsku?

Ako su utemeljene kritike hrvatskih dužnosnika zbog vaše nesposobnosti i kukavičluka, koji ste pokazali u predmetu Šešelj, dokaz da se „zločini još uvijek prihvaćaju“, onda mi je savršeno jasno koliko ste u cijeloj ovoj stvari pristrani i ne prvi puta poniženi.

Spomenuti predsjednik ICTY-a Carmel Agius, koji je nastavio čitati presudu generalu Praljku koji je pred njegovim očima umirao, spominje „podrivanje suda“. Suda koji je odgovoran što mu se čovjek ubio u sudnici, da bi potom brže bolje isključili kamere i svoj mandat zaključili skriveni od pogleda javnosti, kako i dostoji onima koji se trebaju sramiti i to ne samo zbog tog trenutka u kome nisu pokazali niti malo ljudskosti, niti pijeteta.

Nije li „podrivanje suda“ bilo postupak protiv bosanskohercegovačkih Hrvata, voditi trinaest godina i osam mjeseci? Je li to razuman rok za donošenje presude?

Takvim suđenjem koje je moguće samo na tribunalu kojega vode nesposobni Brammertz i Agius, Berislav Pušić kojega su osudili na deset godina zatvora, i nakon trinaest godina i osam mjeseci, još leži u istražnom zatvoru u Haagu!

Jesu li to ti visoki standardi na koje se pozivate, da se kazna služi godinama duže nego što je presuđena?




Također, Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora, a pravni  standardi jasno govore da se osuđenici puštaju nakon 2/3 odslužene kazne. I Ćorić još uvijek leži u istražnom zatvoru u Haagu.

Za razliku od ovoga predmeta, u postupku protiv Šešelja dopustili ste da optuženik za ratne zločine presudu čeka na slobodi, što se nije dogodilo nikada u povijesti suđenja za ratne zločine.

Brammertzu i Agiusu, zbog čega ste pustili Šešelja?




Trebam li vas podsjećati da je Šešelj bio na uvjetnoj slobodi od studenoga 2014. godine, kada ga je vaš sud samoinicijativno pustio zbog pogoršanog zdravstvenog stanja odnosno jetrenih metastaza raka debelog crijeva? Sud nije postavio nikakve uvjete za njegovo puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga pa je tako i došlo do situacije koja je presedan u povijesti suđenja za ratne zločine da optuženik izricanje kazne dočekuje na slobodi.

Jedine metastaze koje su postajale u ovom slučaju su vaše poimanje prava i pravde i očiti kukavičluk i nesposobnost.

Trebam li vas podsjećati da Šešelj nije ni bio prisutan na izricanju presude te da je oslobođen po svim točkama optužnice?

Kada već imate obraza prozivati najviše dužnosnike Republike Hrvatske, i tvrditi da se “zločini još uvijek prihvaćaju”, zar ste zaboravili da je Raspravno vijeće ICTY zaključilo da je projekt stvaranja tzv. velike Srbije bio politički, a ne zločinački cilj?

A u pokušaju ostvarenja tog „političkog cilja“ stvaranja  “Velike Srbije” i izbijanja na tzv. zapadne granice velike Srbije na crti Karlovac – Virovitica – Karlobag, u Hrvatskoj su od 1991. do 1995.  stradale tisuće civila, uništeno je sedamnaest bolnica (na znanje vama koji se pozivate na humanost) i nanesena je ogromna materijalna šteta.

Vaša presuda, dakle, daje za pravo da se taj projekt pokuša ostvariti u nekom pogodnom trenutku, što nikako neće biti moguće bez rata. Ako se taj rat dogodi, opet ćete, Brammertzu i Agiusu, suditi na način kako ste to do sada činili?

Očito je jedini jezik koji razumijete onaj Vojislava Šešelja, pa ću sada citirati što vam je u sudnici poručio čovjek kojega ste samoinicijativno pustili na uvjetnu slobodu:

‘Vi svi pripadnici tajništva Haaškog tribunala možete samo da prihvatite da mi popušite k…. Moji pravi savjetnici nisu moji branitelji i zato ne moraju ispunjavati pravilničke uvjete koji su predviđeni za branitelje. Oni samo moraju ispuniti one uvjete koje sam im ja propisao, a vi samo dalje ometajte pripremu moje obrane pa ćete na kraju morati pojesti sva govna koja ste izasrali. J…. vam majku svima”, kazao je Šešelj u sudnici.

Brammertz vidi „vrlo negativne reakcije“

Glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz na sastanku u UN-u posvećenom kraju rada ICTY-a izjavio je: „U Hrvatskoj i hrvatskim dijelovima BiH vidjeli smo vrlo negativne reakcije koje i dalje traju.”

Koliko je meni poznato, BiH se sastoji od Federacije i Republike Srpske, dok Hrvati nemaju svoga zasebnog entiteta, a prema vašoj presudi nikada ga nisu niti smjeli imati. Stoga kada Brammertz spominje hrvatske dijelove BiH, to je obična dijabolična farsa.

Brammertzu i Agiusu, ne zavrijeđujete daljnje trošenje vremena, s prijezirom odbacujem vaše optužbe.

Autor:Željko Sakić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.