Patrik Macek/PIXSELL

Bogobojazni Plenković, Novosti, Washington Post i „rod luđaka“

Autor: Željko Sakić

Dan prije prosvjeda protiv Istanbulske konvencije izašlo je „specijalno izdanje“ Pupovčevih Novosti. Glavne mete tzv. „satire“ pomno su odabrani, kao i vrijeme objave. Na naslovnici Novosti „rodom luđaka“ proglašavaju se kardinal Josip Bozanić, Davor Ivo Stier, Željka Markić, Vice Batarelo i Ladislav Ilčić.

Jasno je da proglašavanjem Bozanića „luđakom“ Pupovac i njegove Novosti rade na poboljšanju odnosa svoje privilegirane manjine s diskriminiranom većinom. Jer kada u podnaslovu još dodaju ”Katolička crkva i njeni natražnjački sateliti već godinama maltretiraju Hrvatsku sabotirajući svaki društveni napredak”, onda je valjda i slijepcu jasno da 86.28% građana koji su se izjasnili kao katolici trebaju zaštitu privilegirane manjine od samih sebe. Vrijeđanje i ismijavanje Katoličke crkve jedna je od najvažnijih tema Novosti pa tako naslovnice donose niz naslova „satiričnog“ karaktera: „Isus Kris reformist“, „Papa kupi mi auto“, „Misno Prisavlje“, „Sveto rastrojstvo“, „Hajka Božja“, „Klerokošizam“, „Oliver Krist“, Kristospolne zajednice“, i najnovija naslovnica; „Rod luđaka“.

Čim je vidio naslovnicu Novosti na kojoj se uz Bozanića nalazio i Ivo Stier, ministar zdravstva Kujundžić shvatio je kako nije dobro imati bilo kakve veze s „natražnjačkim satelitima“. Kujundžić kaže kako je njegova izjava da će u pripremu Zakona o pobačaju biti uključeni svi pa tako i Katolička crkva netočno protumačena.

Pa evo kako je svoju izjavu protumačio Kujundžić, pripadnik „desnog krila“ HDZ-a. ”U demokratskom društvu kod donošenja bilo kojeg zakona u javnoj raspravi može sudjelovati svaki subjekt i pojedinac pa tako i Crkva. To ne znači da će u povjerenstvu sjediti predstavnik Crkve i u ovom povjerenstvu sigurno neće.”

Razumljivo je da se s Kujundžićem, demokršćaninom i HDZ-ovim jastrebom slaže njegov koalicijski partner Štromar: “Crkva neka radi svoj posao, a mi političari ćemo raditi svoj posao“, izjavio je Štromar. Kada političari misle početi raditi svoj posao Štromar nije precizirao.

Kujundžić sigurno neće biti na naslovnici Novosti, ali je zato tamo Davor Ivo Stier. Zašto Stier nije mogao shvatiti neke stvari kao Drago Pilsel nije jasno ni Bauku. Bauk kaže: u Argentini su se smjestili mnogi iz ustaške emigracije. Analogno tome, razumljivo je da Stier treba odgovarati transgeneracijski pred sudom Partije. U nedostatku partijskog suda tu su Novosti. U „rod luđaka“ uvršten je i Ilčić.

Ladislav Ilčić pomoćnik je ministrice Obuljen, koja izdašno financira Novosti, ali i HAVC. S mišljenjem ravnatelja HAVC-a Rafaelića napokon su se složili u Beogradu. Filmskoj građi odnijetoj iz Hrvatske bolje je u Srbiji. Dodao bih – kao i Rafaeliću. Ipak Ilčić je ranije savjetovao Stiera i tako se kvalificirao u „nazadnjake“. Ni to što je prešao k Nini Obuljen nije mu pomoglo.




Željki Markić Novosti su znale posvetiti cijeli broj, a na naslovnici joj nacrtati Hitlerove brčiće. To je bio veliki doprinos promicanju jezika, običaja i kulture manjinskih naroda, čime se Novosti inače deklarativno bave. Slično vrijedi i za Vicu Johna Batarela, predsjednika udruge Vigilare. Batarelo je australski Hrvat koji se u domovinu vratio 1990., jedan je od vođa ‘građanskog pokreta otpora’ protiv nametanja rodne ideologije. Dakle, stvar je jasna, za Novosti Vice je „neprijateljska emigracija“.

Novosti su još jednom pokazale kako se svim silama trude da odnosi srpske manjine i većine Hrvata budu što gori pa da Pupovac može održati sastanak s Vučićem i Dodikom u Beogradu, a da to nije za Dan stradanja Srba koji inače obilježava Pupovac, dok mi u Hrvatskoj slavimo obljetnicu „Oluje“. Na to je Pupovac posebno osjetljiv pa je dobro što je Tonči Vrdoljak završio snimanje filma „General“. Čitateljima Novosti smetalo je pojavljivanje glumačke ekipe jer su morali opet gledati „već viđen film“. Osim toga snimanje nije odobrila ni tzv. Vlada RSK u egzilu sa sjedištem u Beogradu.

Washington Post, Associated Press, „Kurir“ i Novosti za Istanbulsku konvenciju




Dušan Stojanović u svom izvještaju o prosvjedu protiv Istanbulske konvencije piše kao o skupu „ultra – desničara“, spominjući holokaust i ustaše, dok se za popratnu fotografiju pobrinuo Darko Vojinović. Izvještaj nije objavio beogradski „Kurir“ nego Washington Post, a fotografiju agencija Associated Press. Deset komentara ispod članka bilo je sročeno upravo onako kako ih je trebalo napisati. Jedan od komentara bio je; „dopuštate da Srbin, ultra – ljevičar izvještava iz Hrvatske? I vi ovo nazivate objektivnim novinarstvom. Što će biti sljedeće, izvještaj Iranca o stanju ljudskih prava u Izraelu?“.

Kako je vidljivo, više je javnih reakcija na podvale Washington Posta, nego Novosti. Kada emisija iz kulture postaje najbolji politički program, jasno je kakvo je stanje na HTV-u, ali i šire.

Pupovac jest nakladnik Novosti, ali sve što se u Novostima objavljuje ima potporu Andreja Plenkovića.

U ovom slučaju čak se može zaključiti kako Plenković podržava stavove Novosti o kardinalu Bozaniću kao „luđaku“, a i stranački mu kolega Stier također spada u „luđake“. Bit će da se ovdje radi o toliko spominjanoj inkluzivnosti premijera pa se tako u „rod luđaka“ priključuju i Željka Markić, Batarelo i Ilčić.

Ostaje još da Plenković Novosti donese na sjednicu Vlade i upita, ”Želi li netko pročitati?“

Siguran sam da bi svi ministri podigli ruke u zrak, a poglede uglavnom spustili u pod. Ne treba za njih brinuti, obraz su već ionako izgubili kada su na identičan način izglasali ratifikaciju Istanbulske konvencije. A izlaz na zadnja vrata možda im i ne bi bio neophodan. Lica bi mogli pokriti Novostima.

 

 

Autor:Željko Sakić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.