Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Andreju Plenkoviću glavni je problem Kolinda Grabar-Kitarović, a politika HDZ-a bezumna je

Autor: Željko Sakić

Nakon što su iz  vrha HDZ-e, nakon niza drugih, uklonjeni ili neutralizirani Miro Kovač, Zlatko Hasanbegović, ili Davor Stier, da bi ih zamijenili Marija Pejčinović Burić, ili Nina Obuljen, postalo je jasno kuda smjera Plenković.

Plenković bi prema načinu na koji vodi HDZ, bio idealan čelnik SDP-a, jer nema nikakvih svjetonazorskih razlika između ovoga Plenkovićevog HDZ-a i SDP-a.

Zbog načina na koji premijer Plenković kadrovira u Vladi i izvan nje, HDZ je postao stranka s nacionalom formom, no bez ikakvog stvarnog sadržaja.

Primjer takve politike je kulturna hegemonija ljevice, koju Plenković podupire, što znači kontinuitet politike SDP-a, dok mu vanjsku politiku određuje bespogovorna provedba svih naloga iz Bruxsellesa.

Da je sa spomenutim „alternacijama“ izišao na izbore ,Plenković bi danas sjedio u oporbi, a kada se tome doda neprirodna  koalicija s HNS-om, strankom, koja je HDZ kritizirala žešće od bilo koje druge parlamentarne stranke – onda je jasno kako HDZ-u bez obzira na rezultate anketa, slijedeći mandat može omogućiti samo tzv. „velika koalicija“ sa SDP-om.

Zbog toga je za posebnog savjetnika za odnose s javnošču, Plenković imenovao Krešimira Macana, koji je do sada uglavnom radio PR kampanje za SDP, IDS ili Ivu Josipovića, uz pristojnih 9000 kuna mjesečne plaće.

No, da bi do „velike koalicije“ došlo, potrebno je na mjesto predsjednika RH „pogurati“ nekoga drugoga, možda, Zorana Milanovića, jer je očito kako Plenković ima posve drugačije poglede na unutarnju i vanjsku politiku, od Kolinde Grabar- Kitarović.




Da je tome tako, pokazuje i izostanak ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić prigodom posjeta predsjednice, Turskoj i BiH, što je skandalozno, ali i jasan znak posve drugačijih strategija predsjednice i premijera, ne samo u vanjskoj politici.

Ministri Medved i Krstičević na ledu

Nakon što je HDZ krenuo provoditi spomenutu politiku, preostalo je uporabiti dva ministra, Medveda i Krstičevića, kako bi se ostvario privid nacionalne politike HDZ-a, osobito u odnosu prema braniteljskoj populaciji.




No, ministar branitelja Medved, morao je prihvatiti da novi Zakon o braniteljima ne stupa na snagu od 1. siječnja 2018. nego se odgađa za godinu dana – zbog „nedostataka novca“ u proračunu, a potom je uslijedilo i javno kritiziranje Medveda, iz „visokih izvora HDZ-a“, zbog protivljenja prikazivanju filma „Ministarstvo ljubavi“ na HRT-u.

Gotovo istovremeno, ministar Krstičević, našao se u situaciji da se krajnji rok za odluku o nabavci borbenih zrakoplova, s konca prošle godine, odgađa bez jasnog obrazloženja, na neodređeno vrijeme, dok premijer malo ne prostudira detalje natječajne dokumentacije.

„Neka mi netko objasni po čemu je hrvatski filmski interes “Gašenje kina Zvezdara”

Istovremeno, Jakov Sedlar snimit će igrani film o samoubojstvima hrvatskih branitelja. Iako je  scenarij gotov, od 6,5 milijuna kuna, potrebnih za film, pod radnim nazivom „Duhovi“, HAVC koji tako ustrajno brani Plenkovićeva akvizicija Nina Obuljen, kao ni HRT,  za film uopće nisu zainteresirani.

Naime za snimanje filma, nisu izdvojili niti jednu lipu.

Do sada se od 1991. godine do kraja 2017. ubilo čak 3069 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a ubilo se 156 žena hrvatskih branitelja i 52 njihove djece.

Uzalud se Sedlar pita: „Neka mi netko objasni po čemu je hrvatski filmski interes ‘Gašenje kina Zvezdara'”.

Martina i Niko Dalić- to je odraz Plenkovićeve anacionalne politike

Niko Dalić u upravu Ine imenovan je u veljači 2011., dva mjeseca nakon što je njegova supruga imenovana ministricom financija u Vladi Jadranke Kosor.

Na pitanje o suprugu i mogućem sukobu interesa Martina Dalić je tada odgovorila: “U tome ne postoje nikakva misterija i magija…. Moj suprug je već šest godina član uprave. I za vrijeme Milanovića i za vrijeme Oreškovića i mislim da sve to ukazuje da nema veze sa mnom.“

„Nema veze“ s gđom Martinom, suprug Niko već je osam godina član uprave, za što je i više nego dobro plaćen. U 2016., prema podacima Porezne uprave, Niko Dalić od Ine je uprihodovao 700.703,50 kuna neto. Od tog iznosa 502.764,84 kune je primio kao plaću, a 197.938 kuna kao dodatke na plaću.

Kada je Martina Dalić,  2014 napustila HDZ, napisala je i otvoreno pismo. U pismu javnosti je između ostalog, ustvrdila:

“U ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, nema vodstva, nema jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima ove dugotrajne krize.”

Donacija od četiri tisuće kuna stranci „Pametno“, koja je potpuni svjetonazorski antipod HDZ-ovoj proklamiranoj politici, uoči parlamentarnih izbora 2015.g. pokazala se kao pametan potez, Martine Dalić.

Očito je time zadovoljila kriterije Andreja Plenkovića, koji je već tada znao kuda će usmjeriti Hrvatsku.

„Pametno“ i „vjerodostojno“, rekli bi u HDZ-u, dok Hrvatska doživljava demografski slom te iseljavanje stanovništva, kao niti jedna druga članica EU-e.

Već bi taj svojevrsni „genocid“, jer odlaze stotine tisuća majki, očeva i djece, koja se više nikada neće vratiti, bio dovoljan razlog, da se ova bezumna politika HDZ-a, posve promijeni.

Na žalost, to se neće dogoditi.

Autor:Željko Sakić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.