Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

ZLO I NAOPAKO: HDZ povećava izdvajanja u nenosivi II. mirovinski stup

Autor: Tvrtko Dolić/7Dnevno/19.05.2017.

Promašeni II. mirovinski stup zavio je u crveno našu ekonomiju i naše financije. Izum je Pinochetova Čilea. Našu najgoru aplikaciju proveli su SDP i njegovih prirepci. Danas HDZ nastavlja istim putem veleizdaje i planira povećati izdvajanja u II. mirovinski stup

Ova samo formalno samostalna Republika Hrvatska nasađena je na krive temelje i na krive stupove, koji nisu nosivi. Maske padaju. Mirovinska reforma i fondovi II. mirovinskog stupa potvrdili su se kao gigantska privatizacijska pljačka. U travnju ove godine Vlada RH donijela je Program konvergencije 2017-2020. Europskoj komisiji već smo dosadili s najavama da 2019. dolazi mirovinsko rasterećenje – oni umirovljeni te godine i slijedećih primat će mirovinu na temelju sveukupne kumulacije 15 + 5 = 20 posto iz bruto plaća, pa je za takve besmislen mirovinski dodatak od 27 posto. Mirando Mrsić, Silvano Hrelja, Velimir Šonje i Danijel Nestić, javno iskazani pobornici II. mirovinskog stupa, naglo su zašutjeli. U čemu je problem? Na sve strane već 15 godina slušamo njihove tirade o nevjerojatno visokim kumulacijama i zaradama fondova II. mirovinskog stupa. Javnost je slavodobitno upoznata da se nakupilo skoro 100 milijardi kuna. Nije vrag da su ti fondovi već pokradeni?

Demokracija komunističkih lopina

Sve je to demokracija komunističkih lopina. Kobnih 90-tih proklamirano je Tuđmanovo nakazno pomirenje partizana i ustaša po krvnim zrncima. Sve se prašilo od lažnih identiteta. Udbaši su glumili ustaše, a komunjare su nastupali kao partizani, antifašisti i socijaldemokrati. Udbaški HDZ i partijski SDP smjenjivali su se na vlasti i nadopunjavali u svojem djelovanju protiv hrvatskog nacionalnog interesa. Ovakav II. mirovinski stup djelo je Ivice Račana i njegove ekipe. HDZ je poklonio naše banke, a onda je SDP tim stranim bankama poklonio naše mirovinske kumulacije, da bi isti Račan gradio autoceste uz suludo zaduživanje, da bi naše more poklanjao našim neprijateljima, da bi na kraju prodao Inu za sitne novce. Tragediju s Inom zapečatio je HDZ, koji je više puta pokušao prodati HEP, koji ovih dana pljačka zemlju pod izgovorom spašavanja Agrokora, a evo je najavio i povećanje izdvajanja u II. mirovinski stup. Na konto privatiziranih mirovinskih fondova kraljevski živi cijela vojska uhljeba, u bankama i izvan banaka, kao i takozvani analitičari, koji predatorski naplaćuju svoje usluge elaboriranja i lobiranja u korist bankarskih fondova. Sve predivno, lopovski, hrvatski. Labrador je suvišan, jer će nam glave doći naši lopovi.

Lijek je eutanazija umirovljenika

Ne vidim drugi put za rješavanje mirovinske krize. Možda je za te potrebe na čelo Hrvatske doveden Tihomir Orešković, iz strane farmaceutske industrije? Otrovi se na sve strane propisuju kao lijekovi, ali se umirovljenici grčevito odupiru prebacivanju na fondove Svetog Petra. Sve sami pobožni starci, ali nešto ne žure u Isusovo kraljevstvo mira. Zanimljivo, u ovo predizborno vrijeme, prije lokalnih izbora, Silvano Hrelja kao šef lijeve Hrvatske stranke umirovljenika više ne stoji čvrsto uz II. mirovinski stup. Reče da se za sada neće očitovati o povećanju izdvajanja u II. mirovinski stup. Milivoj Špika i alternativni Blok umirovljenici zajedno, javno su se očitovali protiv II. mirovinskog stupa, ali nisu dobili veći medijski prostor, jer se HDZ u svim svojim stavovima priklanja strankama SDP, HNS, HSU i HSLS. Imamo nevjerojatnu situaciju da u Njemačkoj vlada velika koalicija kršćana i kršćanskih socijalista, a kod nas se priprema velika koalicija komunjara i udbaša. Nakrali su se i jedni i drugi, pa se prirodno nameće velika lopovska koalicija. Lopovi svih hrvatskih zemalja ujedinite se! Naravno, u Njemačkoj se ne bave Drugim svjetskim ratom i zaista velikim grijehom svog kolektiviteta, nego vode ovaj ekonomski Treći svjetski rat. Ustavni sud Njemačke hladno je dopustio nacističke stranke, njemačke vojarne ponosno nose imena Hitlerovih časnika, a problem su samo Hrvati. Nijemci uredno uhićuju Hrvate koji se pojave sa slovom U na odjeći. Na facebook-profilu “Mijana Mihaela” pojavio se komentar komemoracije na Bleiburgu: “Danas slavimo dan kada smo pobili nedovoljan broj zločinaca.” Možete li shvatiti koliko se komotno ponašaju neprijatelji Hrvata u formalno samostalnoj hrvatskoj državi? Jedna zločinačka izjava, i ekonomija je potisnuta u drugi plan. Svastika na Poljudu, HOS-ova spomen ploča, pokradene arhive o zločinima i zločincima komunizma, otvaranje krivotvorene dokumentacije o žrtvama jugoslavenskog režima, nove sahrane u Jasenovcu, kao i paralelno otkrivanje i ismijavanje našeg Križnog puta. U kampanjama lokalnih izbora posve je zaobiđen problem II. mirovinskog stupa, što paše strankama HDZ i SDP, kao i njihovim prirepcima.

II. stup trebamo zamrznuti

U vrijeme prvog koaliranja Mosta i HDZ-a, profesor Ivan Lovrinović je kao saborski zastupnik i član Mosta organizirao Okrugli stol Hrvatskog sabora o II. mirovinskom stupu. Zagovornici tog stupa Mirando Mrsić, Silvano Hrelja, Velimir Šonje i Danijel Nestić pozvali su na vjeru, dok su profesor Lovrinović i ostali protivnici II. mirovinskog stupa i pripadne “reforme” iznijeli konkretne argumente za zamrzavanje II. mirovinskog stupa odnosno obustavu daljnjih uplata u II. mirovinski stup. Prema prijedlogu profesora Lovrinovića, nije riječ o ukidanju II. mirovinskog stupa, nego o njegovom zamrzavanju – već formirane kumulacije u fondovima u vlasništvu banaka koristili bi oni osiguranici koji su u te fondove uplaćivali, na temelju procedura koje bi postavile pravedan balans. Spasonosno je obustaviti nove uplate u II. mirovinski stup, koje svake godine povećavaju naš dug za oko 10 milijardi eura, koliko košta finaciranje generiranog manjka u I. mirovinskom stupu, onome koji namiruje mirovine.




Kompromisni prijedlog profesora Ivana Lovrinovića izazvao je podzemni rat protiv njega. Lopovi su produbili sukobe unutar Mosta. Maheri puste neki trač, opanjkaju obje strane, i onda samo čekaju da se mete međusobno počupaju. Kod nas preživljavaju samo stranke s partijskom disciplinom. Naravno, javno pozivaju na toleranciju drukčijeg mišljenja. Navodno se Lovrinovićevo ime spominjalo i na konzultacijama tada novog mandatara Vlade Tihomira Oreškovića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića s činovnicima stranih matica “naših” glavnih banaka, u poznatom austrijskom skijalištu Kitzbühelu. Gdje i kako Plenković preuzima instrukcije, za sada je nepoznato. Vjerojatno stižu mailovi, kao zasebne direktive EU. Sveopći rat protiv profesora Lovrinovića završio je njegovim potiskivanjem iz Mosta, pa je nova nacionalna alternativa pala na populističke grane. Ovih dana smo vidjeli kako HDZ koristi aferu Agrokor za miniranje koalicije s Mostom, u grčevitom pokušaju da tako opstruira novi Zakon o arhivama i arhivskoj građi. Nakon što su izmjene Zakona o HNB-u u Saboru prošle prvo čitanje, pale su na završnom glasovanju, kada se HDZ izjasnio protiv izmjena. “Čestitam!” – podrugljivo je to komentirao Božo Petrov, kao tadašnji predsjednik Sabora.

HDZ-u su detalji – nevažni!

Sramotan odgovor HDZ-a na konačan raspad mirovinske “reforme” možemo gledati kao onaj stvarni udruženi zločinački pothvat, koji iz ove zemlje protjeruje sve poštene ljude. HDZ zaista planira povećavanje izdvajanja iz bruto plaća u II. mirovinski stup. Kao, nije pljačka ovo što vam se već događa, jer vas možemo opljačkati dvostruko više! Što to konkretno znači? Smanjivanje uplata u I. mirovinski stup, koji namiruje aktivne mirovine? Ili možda povećanje sveukupnog izdvajanja za mirovine s petine na četvrtinu bruto plaća? Ne, u HDZ-u ne znaju što slijedi. Vele da nisu razradili detalje! Njima su to nevažni detalji! Nikakvo čudo da su se ekonomski pokazatelji popravili u vrijeme kada vlada praktično nije funkcionirala. Svi će umirovljenici biti zakinuti, a mnogi zapravo primaju milostinju. Umirovljenici koji nemaju 15 godina staža od 2021. primat će samo 1040 kuna nacionalne mirovine. Žene rođene 1962. moći će u prijevremenu mirovinu 2019. a muškarci 2022. Žene rođene 1962. idu u punu mirovinu 2026. a muškarci 2027. Sve te granice pomiču se u našu robovlasničku budućnost jednostavnim pomicanjem dobne granice za umirovljenje na 67 godina.




A da eutanaziramo političare?

Smiješni su pokušaji HDZ-a da odgovornost za krizu Agrokora predizborno prevali na Božu Petrova i Most. Čudi me da nije prozvan Živi zid. Most je puno toga odigrao krivo, ali s uspostavljanjem II. mirovinskog stupa ne možemo ga povezati, jer se to dogodilo prije dvadeset godina. SDP i HDZ krasno su zamislili da punimo mirovinske fondove u vlasništvu banaka, i da takvo izdvajanje iz bruto plaća povećavamo koliko to nametnicima paše. Promašene prijedloge HDZ-a u dnevnom novinstvu često prati fotka Tomislava Ćorića, koji je trenutno na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ima tri dana stvarnog rada i stvarnog radnog staža, pa je idealna osoba za probleme rada, radnika i umirovljenika. Kada se Ćorić pehaka maila kroz urede, do svojih suradnika i suneradnika, pojavi se taj nevjerojatan paradoks Ahila i kornjače, koji svakog našeg dužnosnika drži dalje od njegovih obveza i njegovih dužnosti. Srećom za sve nas, pojavile su se te telefonske sjednice vlade. Da ga povećamo? – pita premijer. Naravno, na 5,5! – suglasan je ministar. Niti premijer niti njegovi ministri ne znaju što to povećavaju, ali je odluka jednoglasna. I još brojevi nose svoju magiju, tako da je struka suvišna. Eto, svake godine u II. mirovinski stup (fondovi u vlasništvu banaka) slijeva se oko 5,5 milijardi naših kuna, pa je Ćorić došao na genijalnu ideju da izdvajanje u II. mirovinski stup poveća na 5,5 posto. Tako će se izdvojeni iznos u 2018. povećati na 6,6 milijardi kuna, uz planirani rast plaća, pa se onda isto izdvajanje u 2019. poveća na 6,6 posto, što opet daje bankama 7,7 milijardi kuna u toj godini, da bi se postotak izdvajanja u 2020. povećao na 7, 7 posto, i tako redom do 99,99 posto, kada se po Ćoriću i Plenkoviću aktivira paradoks Ahila i kornjače. Samo naša genijalna vlada može zagrabiti 101 posto u bruto plaće. Ćorić se dosjetio nesretnika na našoj burzi rada pretvoriti u Ahila, kojemu zaposlenje jednostavno izmiče.

Plenković je “korisna budala”

Koliko svi oni koji ugodno žive na konto II. mirovinskog stupa utječu na izborne rezultate? Kada je preuzimao HDZ, Andrej Plenković bio je heroj različitih protuhrvatskih skupina na ideološkoj razini, a nakon što je došao na vlast, strogo je u funkciji onih koji zavlače ruku u naš džep, što može značiti da se radi o jednoj istoj interesnoj skupini. Ne morate više pogađati kome će se prikloniti Plenković. Dovoljno je znati tko vam prazni vašu lisnicu. Nevjerojatan je taj nedostatak principa, nedostatak vjere u bilo što pozitivno, totalna podređenost stranom interesu. Gledano iz Bruxellesa, Plenković je “korisna budala”. A slijedeća korisna budala u HDZ-u je Davor Stier, koji treba preuzeti izbornu bazu Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, sve na špranci slanja poruke šefu HDZ-a kroz preferencijalno glasovanje. Stier je već sada Plenkoviću najveća konkurencija za čelnu poziciju u HDZ-u, pa je tako cementiran njegov pad nakon slijedećih parlamentarnih izbora, kada će biti odstranjen kao najveći desničar HDZ-a. Vjerovali ili ne, Davor Stier je slijedeća osoba na kojoj će se Andrej Plenković potvrđivati kao antifašist. Ako Stier omane u vlastitom preslagivanju udesno, nije isključeno da će HDZ konačno otvoriti veći prostor Stjepanu Štercu. U rezervi je glasovanje za HDZ samo zato da ne pobijedi SDP. U svakom slučaju, HDZ će prije sljedećih parlamentarnih izbora generirati strah od povratka SDP-a, koji je zapravo osnovan. Tko može glasovati za stranku u kojoj dominira Nenad Stazić?

Summa summarum

(1) U mirovinske stupove i/ili fondove izdvajali smo i izdvajamo petinu bruto plaće – 20 posto. Do početka milenija sve se kumuliralo u jedan (državni) mirovinski stup, koji namiruje aktivne mirovine. Do tada je mirovinski sustav funkcionirao, usprkos brojnim prijevremenim umirovljenima, usprkos brojnim pljačkama mirovinskih kumulacija.

(2) Početkom milenija kod nas je aplicirana mirovinska reforma Čilea. Živio Augusto Pinochet! Odvojen je privatni II. mirovinski stup. Četvrtina mirovinskih izdvajanja, odnosno 5 posto iz bruto plaće, oko 5,5 milijardi kuna godišnje, odlazi u fondove u vlasništvu bankarskih korporacija: UniCredit, Intesa, Erste i Raiffeisen.

(3) Za tih 5,5 milijardi kuna godišnje zakinut je osnovni I. (državni) mirovinski stup, koji podmiruje aktivne mirovine, pa se država morala toliko zaduživati, pa onda sve te dugove skupo refinancirati.

(4) II. mirovinski stup zadržala je samo Hrvatska.

(5) Neke zemlje koje su ukinule II. mirovinski stup tako su izašle iz recesije.

(6) Već 2019. slijede umirovljenja onih koji primaju mirovinu na konto oba mirovinska stupa, pa neće imati pravo na mirovinski dodatak od 27 posto, rezerviran za korisnike samo I. mirovinskog stupa, koji je kroz otvaranje II. mirovinskog stupa zakinut za četvrtinu, odnosno za 5 posto iz bruto plaća. Tako se mirovinska “reforma” prokazala kao privatizacijska pljačka, koja je za korisnike I. mirovinskog stupa obustavila usklađivanje mirovina s rastom plaća, a korisnicima II. mirovinskog stupa “donijet” će oko 21 posto manje mirovine u odnosu na referentne korisnike samo I. mirovinskog stupa.

(8) Povratak osiguranika i fondova u I. mirovinski stup spasio bi umirovljenike i zemlju, ali Vlada RH to ne dopušta, jer to ne paše bankama, koje jednostavno preuzimaju dio naših mirovinskih izdvajanja i tako plivaju u izobilju našeg novca, i praktično iste novce plasiraju kao unosne kredite za namirivanje proizvedenog manjka u I. mirovinskom stupu. To ne dopuštaju niti oni koji kraljevski žive na konto II. mirovinskog stupa.

(9) Gore od svega toga, HDZ planira slijedeće godine povećati izdvajanja u II. mirovinski stup, iako to neće pomoći onima koji idu u mirovinu 2019. i kasnije. Riječ je o providnom pokušaju da se pod izgovorom brige za korisnike II. mirovinskog stupa provede nova privatizacijska pljačka.

KOREKCIJA PROF. JAKOVČEVIĆA

Profesor Drago Jakovčević podržava hibridno rješenje profesora Ivana Lovrinovića, ali bi on osobno radije pokrenuo potpuni reset. Na rečenom okruglom stolu u Saboru prvi put je spomenut pojam dekonstrukcije neke neuspjele reforme. Namjerno se izbjegavaju pojmovi ukidanja ili zamrzavanja II. mirovinskog stupa, koji zvuče negativno, koji generiraju negativnu klimu u bilo kojem postupku eliminiranja tog lopovluka, koji se zaista pretvario u elementarnu nepogodu. A opet, osobno namjerno u tekstu naglašavam proklamirano vlasništvo banaka, jer se kroz takve lingvističke obmane sve cementira. Kao, vlasništvo je nepovredivo. Potrebito je ispitati koliko se radi o stvarnom vlasništvu banaka. Naime, umirovljenici su uplaćivali u te fondove i umirovljenici su tako stvarni vlasnici tih fondova. Može li banka biti vlasnik nečije štednje? Dekonstrukcija potpuno odbacuje izmišljotinu vlasništva banaka nad štednjom umirovljenika. Ako su fondovi II. mirovinskog stupa toliko uspješni, banke imaju računicu novčanim kompenzacijama preuzeti prava i obveze tih fondova. Kroz potpunu dekonstrukciju II. mirovinskog stupa, u državnu blagajnu slilo bi se stotinjak milijardi kuna, koje bi riješile financiranje prispjelih mirovina, bez novog zaduživanja, pa i usklađivanje mirovina s plaćama, otvarajući mogućnost zatvaranja nekih skupih kredita, koji su prethodno podignuti za potrebe financiranja aktivnih mirovina. Druga i vjerojatno bolja mogućnost je potpuna dekonstrukcija lopovske “antifašističke RH” i ove lažne tranzicije, odnosno uspostava istinske demokratske Hrvatske, koja bi onemogućila pljačke poput ove kroz II. mirovinski stup.

Autor:Tvrtko Dolić/7Dnevno/19.05.2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.