Marko Lukunic/PIXSELL

Vrijeme nameće novu političku alternativu

Autor: Tvrtko Dolić / 7dnevno / 22. srpnja 2016.

Našu posljednju demokratsku nadu danas personificiraju Daniel Srb, Željka Markić i Ivan Lovrinović. Istovremeno je došlo do približavanja HSP-a i HČSP-a, dvije pravaške opcije s povijesnim legitimitetom. Prava je šteta da Živi zid ulazi u konstitutivne probleme, koji su zapravo posljedica uplitanja „našeg“ opakog političkog inženjeringa.

Naš život i predizborna kampanja odvijaju se u uvjetima državnog udara, koji možemo gledati i kao namještaljku, ne baš onakvu kakva se odvija u Turskoj. Premijer kojemu je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje, vodit će zemlju mjesecima! Isto vrijedi za njegove ministre, koji o državnom trošku promoviraju HDZ i Most, a na istom planu djeluju i dužnosnici iz redova SDP-a i HNS-a, koje Most nije dopustio smijeniti, najčešće samo zato da napakosti HDZ-u. Ti isti kadrovi Zorana Milanovića i Vesne Pusić prozivaju mostovce da su produžena ruka HDZ-a! Sve naginje na Titov srušeni Most na Neretvi. Bolesni, ranjeni i instalirani ostavljeni su neprijatelju na milost. Sve je to titoističko ismijavanje demokracije. Takva tehnička vlada može funkcionirati samo prije redovnih izbora. Ne možete ih „strpati u zatvor po zakonima ekonomije“. Sve proklamirano dovedeno je u svoju suprotnost.

Dementni svjedoci i žrtve zločina 

Nevjerojatno je što sebi dopuste izborni manipulatori. Nakon što su ignorirani godinama, HTV je ovog tjedna otvorio prostor Nikoli Štedulu, Antoniju Lekiću, Marku Franciškoviću, Marku Slavičeku i mnogim drugim domoljubima. Da ih afirmira? Ne! Da usitni stranačku ponudu na desnici! Protagonist je uvijek bio Vinko Sindičić a ne njegova žrtva Nikola Štedul, koji je sudski tražio pravdu, kao da nije u SRH/RH. Sindičića su puni ekrani u Njemačkoj i okolici, padaju izjave, kreiraju se nove vizije, a Nikola vene neshvaćen od nacije koja se narugala njegovom domoljublju. Marko Francišković zatvoren je na psihijatriju pod ozbiljnom dijagnozom da često čita Bibliju, pa je ta dijagnoza postala njegov novi sadržaj. Otkrio je Isusa! Kasni dva milenija! Prešao se i Ranko Ostojić, iako nema šanse da taj otvori Bibliju. Da su Marka pritvorili kao titoista, postao bi gorljivi titoist. Očekivao sam da će Lekić na TV-u konačno imenovati ubojicu Mira Barišića, ali opet ništa. Dobro, računam da će ipak progovoriti o paraobavještajnim aktivnostima Josipa Perkovića. Naime, glavni udbaš u Mađarskoj je parkirao dalje od restorana, pa su mu ukrali automobil, a u njemu su kriminalci pronašli povjerljivu dokumentaciju. Bila je to očigledna veleizdaja, koju je državni vrh pokrio, vjerojatno umočen u istu funkciju. Lekić je šutio i o tome, iako je baš on osobno napisao prijavu protiv Perkovića. Šutnja je zlato kojemu cijena raste.

Trpaju i Most desno, da se ta politička strana posve usitni. U srijedu se na HRT4 pojavio i Ante Đapić, kao novi/stari „ujedinitelj“ desnice! Nešto je smršavio, pa ovaj put pokriva samo ljutu desnicu. Nakon što su HSP i HČSP već krenuli istim pravaškim putem, bez Ante Đapića! Đapić je, kako veli, dobronamjeran, mek kao političar. Čovjek bi ga najradije namazao na topli kruh, da se do kraja istopi. Dobrica ne želi biti vođa, a za dominantnu pravašku opciju predlaže HSP AS, koji je bio u koalicija s HDZ-om, ali se HDZ partijski presvlači, pa bi HSP AS trebao okupiti desnicu i istu servirati HDZ-u nakon izbora. Jako zgodno! Isto tako, konačno smo vidjeli zašto su vlasničke strukture Večernjaka dopustile da se Marinko Jurasić profilira kao arbitar na domoljubnoj razini – u srijedu je omalovažavo  profesora Ivana Lovrinovića. Po Jurasiću bi Lovrinović „sve trpao u zatvor po zakonima ekonomije“. Profesor Lovrinović u prošlom sazivu Sabora potvrdio se kao autonoman zastupnik, pa je tako postao meta političkog inženjeringa. Lovrinović se opravdano čudi blindiranoj zaštiti za državnog odvjetnika Dinka Cvitana, jer Uskok nije nikoga nagazio niti strpao iza brave. Je li Cvitan pod zaštitom ili u kućnom pritvoru? Dok „tehnička“ vlada provodi nove nepodopštine! Lovrinović reče da Uskok sve više postaje skladište nerješenih slučajeva. Što je sa izvještajem Ministarstva financija u slučaju „Panama papers“? Što je poduzeto u svezi popisa uglednih hrvatskih štediša u austrijskim kreditnim zadrugama, što u svezi predstečajnih nagodbi, što u svezi Ine? Zašto Uskok nema dovoljno prostora, kadrova i financijskih sredstava za rad? Nekima je stalo da to ostane neučinkovita institucija.

Četiri strane svijeta     

Ovih su dana otvorene 4 koalicijske linije: HDZ, SDP, izopćenici i derivati te dvije trenutno najjače stranke, i na kraju ili novom početku, posve autonomne stranke, koje su odbile biti prirepak bilo koga. Ne mora do toga doći, ali je izgledno koalicijsko okupljanje u smislu labele „HSP u ime obitelji i promjena“, koje je nekako promaklo neprijateljima Lijepe naše, pa je tako dobilo minimalnu šansu. Ta će četvrta opcija na sljedećim izborima postati jedna od tri vodeće. Živi zid neće biti sadržan u nazivu koalicije ako se uskoro pravno ne riješi njegov status, prije roka za predaju izbornih lista. Ako Ivana Sinčića i Ivana Pernara „njihovi“ izigraju, obojica se mogu kandidirati u kvoti stranke Promijenimo Hrvatsku. Kod nas postoje i časni političari, oni koji nisu bili prirepak nikoga, koji su dostojanstveno odbili ponude SDP-a i HDZ-a. To je pravaško-braniteljska grupacija HSP, HČSP i HOS, pa organska topologija U ime obitelji i Obiteljska stranka, a tu je i Živi zid. Hoćemo li dobiti novi Živi zid AS? Svoju autonomiju i ljudsko dostojanstvo potvrdili su profesor Ivan Lovrinović i odvjetnik Juro Martinović, odnosno novosnovana stranka Promijenimo Hrvatsku. Te političke grupacije nisu direktno ili posredno umiješane u političku trgovinu i organizirani kriminal.

Sve što zamjeramo HSP-u zapravo je proizvedeno u kuhinji HDZ-a i njegove agenture, slično novom Đapićevom „okupljanju“ desnice. „Naše“  tajne službe rušile su i postavljale prvake te stranke, a politički inženjering HDZ-a prekrajao je HSP za potrebe HDZ-ovog pomicanja prema političkoj sredini, što je Daniel Srb pročitao i više neće dopustiti. Slično raspoloženje vlada i u HČSP-u, kojega trenutno vodi branitelj Ivan Pandža. Pravaški HOS pridodan je određenju koalicije kao labela za okupljanje svih pravaša. Iluzorno je očekivati ujedinjenje svih pravaških frakcija, pa HOS na neki način pokriva sve, na razini pravaškog pokreta. Pravaši i HOS dokazali su se na domoljubnom planu, a nova pravaška postava i šira pravaška koncepcija pojačali su se s potvrđenim stručnjacima, uz otvorenost svim autonomnim znalcima. Svakome njegov politički kapital i njegov politički prostor, pa će listu Siska najvjerojatnije predvoditi HOS-ovci Damir Mrkuš i Željko Soldo.




Pokret U ime obitelji i Projekt Domovina, kao i Obiteljska stranka, potvrdili su se na planu Lijepe naše kao zajednice obitelji. Inicijativa U ime obitelji zgodno je naglasila i slobodu konkretne ljudske osobe, posebno kroz afirmaciju instituta direktne demokracije. Podsjetit ću vas, pokret U ime obitelji proveo je uspješan referendum o braku kao zajednici muškarca i žene. Pokret/stranka U ime obitelji snažno se zauzimao protiv predizbornog koaliranja, koje mrvi sve opcije i stvara politički kaos, sve za potrebe lažnog dvostranačja HDZ-a i SDP-a. Da su pokret/stranka U ime obitelji i Projekt Domovina prihvatili ponudu HDZ-a i ušli u predizborno koaliranje, danas bi imali ministra i nekoliko zastupnika, koji bi promovirali svoju opciju o trošku države, svih nas, time i o trošku političkih i drugih protivnika. Nije potrebno naglašavati koliko se Živi zid zauzimao za ljudsko dostojanstvo u bezbroj konkretnih suprotstavljanja konkretnim deložacijama. Nakon što je izabran u Hrvatski sabor, Ivan Sinčić potvrdio je svoju nezavisnost u odnosu na tri opcije koje su se otimale za vlast i fotelje: HDZ, SDP i Most. Tu imamo jednu zabrinjavajuću anomaliju. Upravo zato što Sinčić nije trgovao sa svojim mandatom, nitko drugi u Živom zidu nije ugrabio nikakvu poziciju u državnim institucijama ili javnim poduzećima, pa je Sinčićeva vjerodostojnost izazvala pobunu u njegovoj stranci, uglavnom kod onih koji su očekivali poneku sinekuru ili prihvatljiv posao.  Slično su osnivači stranke Promijenimo Hrvatsku unutar Mosta iskazali svoje osobno poštenje i ostali bez resora, zbog čega su opet nemoćni u promociji svoje opcije u slijedećoj izbornoj utrci. Ispada da je autonomija zastupnika teška politička pogreška, ali ako je tako, onda smo trebali i formalno zadržati jednostranačje, što je ovaj sustav u svojoj suštini. Most je pročitan! Kao i HSS, koji se po drugi put priklonio SDP-u, i tako ismijao Stjepana Radića i našu uspomenu na njega – prvotni HSS ugušili su komunisti.

Istok bez sunca i zapad zalaska

Reformirana Partija zajedno s reformiranim HSS-om čini nekakvo prošireno parkiralište za obuku delikvenata. Umjesto promotivnog predizbornog filma, SDP i HSS namjeravaju prikazivati kino-hit “Nestali za 60 sekundi”. Navodno je i Zoran Milanović u svojoj mladosti nedodirljivog partijskog sina bio veliki mangup i delikvent. Papirnata dokumentacija o tome sklonjena je u famozni papirnati bazen MUP-a u podrumu, koji krije prave podatke o našoj političkoj eliti. Na kompjutorima se stare evidencije brišu, pa rođeni nasilnici ulaze u politiku kao civilizirane osobe. Zoran Milanović je prozivao druge za kriminal, pa ga ovih dana stižu njegovi osobni prijepori. Seljaci su trebali tek malo probati krupan dio torte odrezan za HNS, ali se glavna tajnica Vesna Pusić pobunila, pa su “seljaci bez motike” upali kao zamjena za “profesionalne proletere” koji  se predstavljaju kao laburisti. Pusić ne može podnijeti dominaciju nešto više Nansi Tireli, koja djeluje svježije, pa se Tireli skrila u SDP. Tireli bi se mogla kandidirati za slijedeću glavnu tajnicu UN-a? SDP najavljuje novo ministarstvo nekulture, kojemu će na čelu biti opaki biciklist Nenad Stazić, noćna mora svih pješaka u zemlji. Ako takvome date kamion, Zagreb će postati Nica.




Pokazalo se da eurozastupnici RH zapravo zastupaju EU. Jugoslavija se raspala zahtjevom vremena i to nema nikakve veze s HDZ-om, koji je zapravo tranziciju sabotirao. Naprotiv, HDZ se zajedno sa SDP-om potvrdio u smislu dokidanja suverene Hrvatske i ulaska u novu “jugoslavensku” zajednicu. “Samostalni” HSP AS postao je prirepak HDZ-a i na kraju dobio vritnjak – kompletnu desnicu predstavlja Zlatko Hasanbegović. Ostarjeli udbaši HDZ-a slika su ostarjele Hrvatske. Nešto mlađi povratnici slika su iseljene Hrvatske, koja ima budućnost i gleda svoja posla. Isuse, Franjo Tuđman pokojni je već 16 godina, a ostario je i njegov sin Miroslav. Đuturumi HDZ-a nabavljaju pse za slijepce, a tvrde da na slijedeće izbore izlaze samostalno. Kada ih pitate koga imaju, pokazuju na Gorana Marića. Kada dijele fotelje, Gorana Marića zaobilaze.

Prestravljeni od Južnih Slavena zaboravili smo Južne Avare. To su vam gradonačelnici i lokalne šerifi, pretežito dotepenci, bilo da su pristigli u gradove s garderobom u vrećici, ili kao sinovi oficirčića u prekomandi, koji onda glume visoku civilizaciju. Uglavnom su to likovi izbačeni iz SDP-a, HNS-a i HDZ-a, namjenski, da postanu lokalne gazde, za mužnju lokalne samouprave. Dakle, po novome, zajedno pripadaju Petrov, Bandić, Glavaš, Čačić i  Mesić, koji se gura i u protunarodnu koaliciju. Hoće li se Božo Petrov pridružiti bogatim „odmetnicima“? Zanimljivo, puni su novaca a o ekonomiji nemaju blage veze. U Zagrebu se pojavila zezancija kako Most planira gradnju nuklearke u Metkoviću. Istina, Neretva nakupi vodurine i za poplave, ali je nekakav red da se Dalmacija tehnološki podigne. Hoće li se preostali Most prikloniti bogatim „odmetnicima“?

Spasonosne pogreške

SDP je dodatno zadužio zemlju, nešto sitno – stotinjak milijardi kuna, ali je proveo konverziju kunskih kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku u “čiste” kunske kredite. Namjerno je to proveo na kraju svog mandata, kao dio svoje izborne kampanje, ali i zato da ostavi mogućnost bankama da se namire na trošak države. Recimo da su nas SDP i HNS zadužili 5 posto više nego što se zna, sveukupno za 105 milijardi kuna. Da je SDP sve proveo u dogovoru s bankama dokaz je izjava Borisa Lalovca da će SDP ako dođe na vlast pregovarati s bankama oko “pravednije” raspodjele troškova konverzije. Isto zastupaju i HDZ i Most. Prisutnost profesora Ivana Lovrinovića u Mostu bila je najava reformi. Kad ono, ispalo je suprotno. Za Most su reforme sama ta riječ! Pitate ih što su njihove reforme, a oni odgovaraju da su to reforme – izjavio je Tihomir Janjiček. Nakon što se Most dokopao vlasti, profesor Lovrinović pod hitno je marginaliziran, pa smo znali da Most ne planira nikakve reforme. Daniel Srb, Željka Markić i Ivan Sinčić prepoznaju konverziju “švicaraca” kao pozitivan proces, koji je doveo do ekonomskog rasta. Ako se u Četvrti put uključi profesor Lovrinović, doći će do zamrzavanja II. mirovinskog stupa, odnosno do veoma brzog izlaska Hrvatske iz ekonomske krize.

Pokazalo se da HDZ i zemlju vode kadrovi Mate Granića i Jadranke Kosor, „Suzane iz paštete“ koja je prešla na Mesićevu stranu. Srećom po sve nas, Andreju Plenkoviću omakla se izjava da će država s bankama podijeliti teret konverzije „švicaraca“. Tako je odgurnuo profesora Lovrinovića, koji je bio alfa i omega slučaja Franak, pa će Lovrinović ispasti nevjerodostojan ako koalira s takvim Plenkovićem. Milan Bandić strahuje od novih istraga – sukladno tome najavio je obnovu antifašističkih spomenika, ako ih tako možemo nazvati. Tko se usudi dirati deklariranog antifašistu? Pamtim kao danas, kada je Milan Bandić naružio Mošu Pijadu, jer je partijski mangup omalovažavao antifašističke simbole u Kozari Boku. HDZ je strateški pogriješio i svojim distanciranjem od ovakvog izbornog zakona, u smislu da bi trebalo donijeti novi, koji bi zabranio predizborne koalicije i smanjio izborni prag. HDZ i SDP će otići samo onda ako se sami pokopaju. Neka se to dogodi što prije.

Autor:Tvrtko Dolić / 7dnevno / 22. srpnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.