Dnevno.hr

Tvrtka vam odlazi u stečaj, a vi ne znate što učiniti? Naša pravnica ima odgovore

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu email adresu, smatra se da ste suglasni sa prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašem mailu u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Dobio sam u nasljedstvo udio u poljoprivrednom zemljištu. Mogu li ja koristiti svoju kvadraturu koju sam naslijedio? Mogu li ostali suvlasnici meni osporavati korištenje? Drugi suvlasnici ne žele podijeliti zemlju. Koja su moja prava i obveze? Do danas nitko od ostalih suvlasnika na koristi zemljište, tj. nitko ga nije koristio godinama.

Iz Vašeg pitanja pretpostavljam kako ste naslijedili idealni suvlasnički udio (dakle da zemljište nije podijeljeno već postoji više suvlasnika u idealnim suvlasničkim dijelovima). Navedeno znači da nije moguće odrediti tko točno koristi koji dio zemljišta i svi su suvlasnici u cjelokupnom zemljištu.

Moguće je provesti u dogovoru s ostalim vlasnicima diobu suvlasničke zajednice sporazumno, a ako isto nije moguće može se sudskim putem zahtijevati razvrgnuće suvlasničke zajednice, o čemu se svakako savjetujem, prije pokretanja, obratiti stručnoj osobi radi procjene tijeka takvog postupka. Vi ste ovlašteni koristiti nekretninu u skladu sa svojim udjelom i drugi vam vlasnici nisu ovlašteni isto osporavati, no ako bi koristili udio koji pripada njima, ovlašteni su potraživati odgovarajuću naknadu.

Savjetujem uputiti preporučenom poštom s povratnicom poziv drugim suvlasnicima na korištenje zemljišta uz obavijest o Vašem namjeravanom korištenju zemljišta s naznakom dijela koji bi koristili, a ovisno o njihovom odazivu i reakciji procijeniti daljnje korake. U slučaju dogovora, savjetujem svakako pristupiti sklapanju odgovarajućeg sporazuma o korištenju zemljišta s naznakom koji dio Vama pripada (ako ne biste provodili parcelaciju u ZK, ako za isto dakako postoje uvjeti, što je svakako najbolji način rješavanja situacije).




 

Imam tvrtku koja ima dugovanja prema dobavljačima i računovođa me upozorio da bih možda trebao u slučaju daljnjeg lošeg poslovanja pokrenuti stečaj. Međutim na tvrtku mi je upisan stan koji vrijedi više od dugovanja tvrtke prema vjerovnicima. Ne želim izgubiti stan, a ne znam što je najbolje napraviti.

U slučaju da su ispunjeni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka (što je Vaš knjigovođa ocijenio ovisno o Vašoj likvidnosti), isti ste doista dužni pokrenuti, u protivnom će isti biti pokrenut od strane Fine. U stečajnom postupku stan koji je upisan na tvrtku predstavlja stečajnu masu ako je i dalje u vlasništvu dakako tvrtke.




U stečajnom postupku, stečajni upravitelj dužan je unovčiti stečajnu masu, dakle u biti prodati stan i novcem od kupovnine namiriti vjerovnike. U slučaju da smatrate da stan vrijedi više od potraživanja vjerovnika, savjetujem Vam svakako pokušati postići dogovor s vjerovnicima, obzirom da će u stečajnom postupku stan biti prodavan ispod tržišne vrijednosti. Svakako upućujem na to da ste dužni poštovati redoslijed namirenja vjerovnika, kao i da provjerite s knjigovođom za svaki slučaj i sve porezne obveze koje će proizaći iz prodaje (porez na dobit, PDV itd.) kako se ne bi pojavili neočekivani izdatci.

U svakom slučaju, svakako je bolje izvršiti unovčenje imovine i podmiriti dugovanja prema vjerovnicima, obzirom da pokretanjem stečaja vi gubite pravo zastupanja tvrtke te će kao zastupnik iste biti postavljen stečajni upravitelj, dakako poštujući redoslijed namirenja vjerovnika. Osobito ističem kako unovčenje imovine ne smije biti usmjereno izbjegavanju plaćanja dugova, jer će svaka takva radnja biti, između ostalog, potencijalno podložna pobijanju (tzv. pravne radnje dužnika na štetu vjerovnika).

U slučaju postojanja odgovarajućih razloga sukladno Stečajnom zakonu, moguće je i pokretanje predstečajnog postupka (ponovno ovisno o stanju Vaših dugovanja) radi pokušaja sklapanja predstečajnog sporazuma s vjerovnicima. Svakako ističem i kako je bilo koji od vaših vjerovnika ovlašten također pokrenuti stečaj nad Vašom tvrtkom, kao i ovršni postupak nad stanom u vlasništvu tvrtke, radi čega je svakako bolje pokrenuti na vrijeme postupke u kojima ćete imati kontrolu nad događajima, nego čekati pokretanje odgovarajućih postupaka od strane vjerovnika i/ili državnog tijela.

 

Imam ovrhe na novčanim sredstvima iz obrtničkih dana na Fini. Jedno od trgovačkih društava koji je vjerovnik više ne postoji, ali na Fini kažu da ne mogu provoditi ovrhu prema daljnjim vjerovnicima jer se mora poštovati redoslijed naplate. Želim podmiriti svoj dug, a ne znam što mi je činiti.

Prije svega, savjetujem obratiti se prethodnom zastupniku trgovačkog društva koje je prestalo postojati (stečajni upravitelj ako je nad društvom koje je vjerovnik proveden stečaj, kao što pretpostavljam da je slučaj).

Imovina društva koje je prestalo postojati (a to je i potraživanje prema Vama) predstavlja neku vrstu naknadno pronađene imovine, koju je potrebno ponovno raspodijeliti, a radi čega je potrebno pred nadležnim Trgovačkim sudom provesti postupak upisa stečajne mase koja potom ima svoju posebnu pravnu osobnost, kao pravni sljednik društva nad kojim je okončan stečaj. Dakle, u slučaju da je nad trgovačkim društvom vjerovnikom proveden stečajni postupak, svakako se obratite tadašnjem stečajnom upravitelju tog društva radi dogovora i provođenja daljnjih radnji naplate duga i diobe stečajne mase tog društva kako je gore navedeno.

U slučaju da je društvo prestalo postojati iz drugih razloga (osim stečaja) savjetujem javiti se prije svega posljednjem zastupniku društva, a ističem kako društvo nakon što je prestalo postojati nema više pravnu osobnost, no i kako u određenim slučajevima npr. likvidacijska masa postaje prihod državnog proračuna, što se također može pojaviti kao mogućnost, sve ovisno o tome kako je prestalo postojati društvo vjerovnik, a za koji slučaj se svakako savjetujem obratiti stručnoj osobi radi pokretanja odgovarajućih postupaka podjele imovine društva koje je prestalo postojati i to naplatom potraživanja prema vama, a čime će biti omogućena i daljnja naplata vaših drugih vjerovnika.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.