Dnevno.hr

Alimentacija, rastava braka i podjela imovine nakon iste, teme su o kojima ovoga tjedna piše naša stručnjakinja

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka.

 

 

Molim Vas za pomoć. Živim u kući u kojoj sam suvlasnica sa sestrom i majkom. Sestra ne živi u kući. Majka će možda prepisati svoj dio kuće sestri. Koja su moja prava u vezi svega ovoga i što učiniti? Htjela bih na svoje dijete prenijeti svoj dio i voljela bih da moje dijete nema nekih problema s vlasništvom dijela u kući?

Sama činjenica da vi živite u kući, a sestra ne – ne utječe na pravo vlasništva nad kućom. Vaša majka može raspolagati svojim dijelom kuće i to može biti, primjerice, darovanjem, oporukom, ugovorom o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju i slično.

U slučaju da ista raspolaže nekretninom tzv. naplatnim ugovorima (doživotno, dosmrtno, kupoprodaja i slično), njezin dio imovine neće ući u ostavinsku masu. U slučaju da ista raspolaže svojom imovinom bez naknade (primjerice darovanje i oporuka) vi biste mogli u eventualnom ostavinskom postupku iza majke potraživati nužni nasljedni dio ako ga niste dobili od nje za života. Činjenica ulaganja u nekretninu također nije od utjecaja na stjecanje prava vlasništva nad nekretninom, stječete jedino obveznopravni zahtjev utužiti radi povrata uloženog u nekretninu, s dokazima o uloženom, ako je riječ o ulaganju u tuđu nekretninu. Svakako savjetujem izvršiti etažiranje kuće, možda podjelom etažiranjem možete dogovorno riješiti spor na način da vam pripadne dodatni dio kuće. Vi svoj dio kuće možete prenijeti na dijete kada god želite, a svakako savjetujem etažiranje kako bi dijete imalo svoj poseban dio, odnosno da nije u suvlasničkoj zajednici s ostalima.




 

Moj brat se razveo na suprugin zahtjev. Ona je oboljela i željela se liječiti u Zagrebu, a kako je samo on radio, nije mogao napustiti svoje radno mjesto i plaću. Od vremena razvoda do danas moj brat plaća uzdržavanje svoje bivše supruge (koja je ozdravila), plaćao je uredno i alimentaciju za dijete također po presudi suda. Ja doista teško mogu razumjeti zašto moj brat od svoje plaće i dan danas mora svaki mjesec davati bivšoj supruzi alimentaciju, tim više jer ona ima dobru financijsku situaciju i nekretnine. Molim Vas za savjet – kojim putem krenuti za reviziju te presude i zašto moj brat i danas mora uzdržavati svoju bivšu suprugu?

Sukladno važećem Obiteljskom zakonu, bračni drug koji nema sredstava za život i ne može ih ostvariti iz svoje imovine ima pravo na uzdržavanje, ako njegov bračni drug ima dovoljno sredstava i mogućnosti. U pravilu uzdržavanje traje godinu dana, a moguće je produženje pod uvjetima utvrđenim Obiteljskim zakonom. Predlažem na nadležnom sudu pokrenuti postupak radi donošenja odluke o prestanku obveze uzdržavanja, a također je moguće postaviti i pitanje povrata eventualno danog uzdržavanja, ako za isto davanje nisu postojale zakonske pretpostavke. Svakako je potrebno izvršiti uvid u presudu kojom je uzdržavanje određeno kako bi se utvrdilo na temelju kojih tada primjenjivih zakonskih odredbi je ista odluka donesena. Ističem kako je riječ o novom postupku povodom tužbe za donošenje odluke o prestanku obveze uzdržavanja odnosno povodom zahtjeva za povrat danog uzdržavanja, za što se svakako savjetujem obratiti stručnoj osobi.




 

Rastavljena sam, a kuća koju smo skupa gradili je na zemljištu njegovog oca koji je još živ! Pitanje: imam li ja pravo na dio i koliki je rok za traženje tog prava nakon rastave? Imamo dvoje djece i dogovorili smo da se kuća prepiše njima! Još nije prepisana. Gdje to ovjeriti, je li dovoljan javni bilježnik? Molim savjet a pitanje o “mom pravu” je bitno jer ne želim da i djeca ostanu bez toga.

U slučaju da postignete dogovor u vezi darovanja nekretnine djeci, za isti treba sastaviti ugovor o darovanju te potpis darovatelja ovjeriti kod bilježnika, nakon čega isti ugovor treba dati bez odlaganja na provedbu (upis prava vlasništva u korist djece) nadležnom ZK odjelu suda gdje se nekretnina nalazi. Svakako provjerite na koga je kuća upisana u zemljišnim knjigama zbog pravilnog sastava ugovora o darovanju. U slučaju da je kuća upisana na oca vašeg bivšeg supruga (djeda djece), djed treba darovati unucima, prilikom čega treba voditi računa i o eventualnim drugim nasljednicima djeda koji bi mogli kasnije u ostavini potraživati nužni dio sukladno odredbama Zakona o nasljeđivanju. Moguće je i sklapanje Ugovora o ustupu i raspodjeli imovine, kako bi se raspodjela imovine izvršila za vrijeme života djeda, a koji je potrebno solemnizirati kod bilježnika ili potvrditi na sudu. Svakako se za sastav ove dokumentacije kao i pregled obiteljske anamneze (osoba koje bi polagale eventualno pravo na nužni dio) savjetujem obratiti stručnoj osobi te vodite računa kod sastava dokumentacije na eventualne porezne obveze, zbog čega treba obratiti pozornost na dinamiku sastava dokumentacije. Nadalje, tužba za utvrđenje prava vlasništva ne zastarijeva, a građenjem se može pod određenim uvjetima steći pravo vlasništva nad nekretninom, a sve radi procjene ispunjenosti uvjeta za takvo stjecanje svakako se savjetujem obratiti stručnoj osobi. Svakako treba obratiti pozornost na činjenicu tko je upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama, obzirom da se razlikuje tužbeni zahtjev usmjeren protiv supruga s naslova utvrđenja i diobe bračne stečevine od tužbe za stjecanje prava vlasništva građenjem protiv oca Vašeg bivšeg muža.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.