FLICKR

Trampizam bez mjere i granica

Autor: Jure Zovko / 7dnevno / 18. studenog 2016.

Oduševljenje Trumpom u kvazidesničarskim krugovima Hrvatske treba tražiti dijelom u politici koju je vodio bračni par Clinton u drugom mandatu vladavine Billa Clintona

Pobjeda kontroverznog američkog milijardera Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama prošloga tjedna izazvala je zgražanja civiliziranoga svijeta diljem planeta. Simpatije prema novoizabranom prvom čovjeku najmoćnije velesile u svijetu pokazali su jedino nacionalistički orijentirani državnici poput ruskog diktatora Putina i mađarskog predsjednika Viktora Orbána. Oduševljenje nije krila ni francuska nacionalistička heroina Marine Le Pen koja je nagovijestila novu epohu konzervativizma u svijetu nakon pobjede Trumpa u Sjedinjenim Američkim Državama. Svoje oduševljenje Trumpovim trijumfom na američkim izborima nisu krili ni razno razni kvazidesničari, kriptokonzervativci u Hrvatskoj. To kažem, jer Hrvatska od osnutka nema konzervativne stranke koja bi izazivala respekt, iako postoje potencijalni birači koji uvažavaju tradicionalne vrijednosti. Pobjedu Donalda Trumpa pozdravili su Milan Bandić, čovjek za sve opcije, te Stipe Mesić, političar koji je svojim nestašlukom i primitivizmom već anticipirao Trumpove marifetluke u Hrvatskoj. Mesić je u brzojavu nakon Trumpove pobjede napisao «Bili ste suočeni s udruženom frontom establišmenta i mainstream medija i briljantno ste se s njima borili, dobili ste veliku bitku.” Mesić je odmah ponudio svoju savjetodavnu pomoć Trumpu napisavši u svome brzojavu: “Bilo bi mi drago kada bih dobio priliku susresti se s vama, pogotovo ako biste bilo kada pomislili da bi vam iskustvo i znanje predsjednika jedne malene europske države moglo biti od pomoći”. Koliko sam primijetio, svi mediji su Mesićevo oslovljavanje Trumpa prenijeli s napisanim malim slovom “vama”, pa sam isto tako učinio u ovom tekstu. To samo potvrđuje da je nepismenost, uz već poznate karakteristike neodgovornog šarlatanstva, dodatna odlika bivšega hrvatskog predsjednika države. O Mesiću sam svojedobno pisao kao o “fukari nad fukarama” pa me nimalo ne iznenađuje njegovo ulizivanje novoizabranom američkom Predsjedniku. Ako pak postavimo pitanje što je zajedničko Vici Batarelu, koji je također je na svom facebooku otvoreno slavio pobjedu Trumpa, i Stipi Mesiću, onda se može svakako reći da je pomanjkanje političke prudentnosti u pogledu odabira kandidata. Krajnosti se često dodiruju što pokazuje i ovaj slučaj.

Oduševljenje Trumpom u kvazidesničarskim krugovima Hrvatske treba tražiti dijelom u politici koju je vodio bračni par Clinton u drugom mandatu vladavine Billa Clintona. Naime, u vremenu Billa Clintona američka ambasada u Hrvatskoj intenzivno se petljala u unutarnju politiku Hrvatske, podržavala je tadašnju oporbu na čelu s Ivicom Račanom i bivšim komunistima. Zahvaljujući aktivnostima bivšeg američkog ambasadora Williama Montgomeryja, koje su često nadilazile diplomatske okvire, bivši komunisti su ponovno došli na vlast u Hrvatskoj 2000. godine te po američkom diktatu krenuli u proces detuđmanizacije, globalizacije, i raznoraznih balkanskih političkih inicijativa. Strah da će se takva politika nastavati s dolaskom Hilary Clinton u Bijelu kuću, nakon što je Hrvatska postala članica NATO-saveza i Europske unije gotovo da nema nikakvih opravdanja.

Poznato je također da je čuvena Grupa Bilderberg, koja zagovara globalni konzumerski kapitalizam, otvoreno podržala Hilary Clinton za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država te izrazila stanovitu zabrinutost u slučaju da Trump pobjedi na izborima. No, nakon Trumpove pobjede čisto sumnjam da će se ekipa moćnika iz Grupe Bilderberg iz protesta prema Trumpu vezati uz Nigeriju, Filipine i Boliviju. Kriteriji imperijalne politike koji su bili pripremani za vladavinu gospođe Clinton brzo i učinkovito će biti adaptirani na nove modele vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama. Također čisto sumnjam da će Donald Trump učiniti radikalni zaokret u politici prema Izraelu, pogotovo nakon što mu je kći Ivanka prešla na židovsku religiju, a njezin muž Jared Corey Kushner vodio Trupmovu kampanju.

Razumljivo je da su nakon Trumpove pobjede krenuli prosvjedi diljem Sjedinjenih Američkih Država. Ozbiljni ljudi ostali su šokirani. Puno je uglednih imena iz umjetnosti, kulture, filma i estrade već ranije bilo najavilo da će otići iz SAD-a ako pobijedi Trump. Imali smo dojam da su svi argumentirali poput poetskog lika Palmströma iz poznate istoimene pjesme njemačkog pjesnika Christiana Morgensterna (1871.-1914.) koji strogo zagovara juristički princip da ne može biti ono što ne smije biti. Nakon što je Trump ipak neočekivano pobijedio, popularne glumice Whoopi Goldberg, Neve Campbell, Natasha Lyonne i Amy Schumer, imaju priliku ispuniti svoje obećanje te odseliti iz Amerike. Mogu im se također pridružiti glumac Bryan Cranston, te pjevačice Cher i Barbara Streisand. Ispričavam se svima koje ovom prigodom nisam spomenuo. Pokrenuta je čak inicijativa elektora iz stranke demokrata da se 12. Prosinca ne glasa za Trumpa. Međutim, ništa se spektakularnoga s glasovanjem elektora neće dogoditi i Amerikanci će se morati pomiriti s činjenicom da se dogodilo ono što se nije smjelo dogoditi.

Proanaliziramo li detaljnije Trumpove bisere tijekom predizborne kampanje, ostaje pitanje kako se dogodilo ono što se nije smjelo dogoditi u civiliziranom svijetu. Svakako je najšokantnija izjava da će kada postane predsjednik zabraniti muslimanima ulazak u SAD. Koliko će muslimana biti među tri milijuna američkih stanovnika koje Trump namjerava protjerati? Nakon što je postao predsjednik SAD-a, Trump je korigirao izjavu rekavši da je to tema o kojoj treba još raspravljati te napomenuo da ima dosta prijatelja muslimana.

Među najpogrdnije Trumpove izjave analitičari uvrštavaju onu o Meksiku i Meksikancima: “Šalju nam problematične ljude. Donose drogu. Donose zločin. Oni su silovatelji.” To je jedan o razloga zašto je najavio da će izgraditi zid uzduž meksičke države uz napomenu da će gradnju osobno voditi uz povoljne financijske uvjete. Papa Franjo oštro je kritizirao Trumpovo obećanje o gradnji zida uzduž meksičke granice, rekavši da osoba koja misli samo o gradnji zidova, a ne gradnji mostova zapravo nije kršćanin. Trump je ružno napao Papu rekavši da je sramotno da poglavar jedne kršćanske Crkve osporava njegovo kršćanstvo na koje je on ponosan, te da će se Papa zahvaljivati Bogu što je Trump postao predsjednikom SAD-a kada ISIL bude napao Vatikan.

U predizbornoj kampanji optužio je predsjednika Obamu da je osnovao islamsku državu ISIL, a za Hilary Clinton je ustvrdio da mu je pomogla kao suosnivateljica. Njemačku kancelarku Angelu Merkel optužio je da je svojom politikom prema muslimanskim izbjeglicama iz Sirije ruinirala državu te da će u Njemačkoj uskoro doći do otvorene pobune građana. Sigurno ova nepromišljena optužba neće poboljšati odnose između države koja dominira u Europskoj uniji i Trumpa koji je pokazao otvorene simpatije za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.




Za uglednog republikanca, protukandidata Obami u predsjedničkoj kampanji prije osam godina, Johna MacCaina, Trump je rekao da nije nikakav heroj, jer je bio zarobljen, a heroji su oni koje nije moguće zarobiti. Da podsjetimo, John MacCain je bio američki pilot u vijetnamskom ratu, zrakoplov mu je srušen iznad Hanoija 1967. godine, a proveo je više od pet godina u sjevernovijetnamskom zarobljeništvu. Kao zapovjednik MacCain nije htio napustiti zarobljeništvo dok svi njegovi vojnici ne budu oslobođeni. Za Jeba Busha Trump je rekao da je drag momak, ali da je totalni glupan.

Posebno je bio brutalno nepristojan prema ženama. Za komičarku Rosie O’Donnell rekao je da je sirova, nepristojna i glupa, ali da mu je ipak privlačna. Utemeljiteljicu Huffington Posta, Arianu Huffington uvrijedio je izjavom je da je neprivlačna iznutra i izvana te da u potpunosti razumije njezinog bivšeg muža, koji ju je napustio zbog muškarca. Ostavljanje žene i odlazak dotičnoga gospodina u gejove Trump je okarakterizirao kao dobar potez. Za Heidi Klum je rekao da nažalost nije više desetka, tj. da ne spada u deset najpoželjnijih žena.

Vrijedna napomene je svakako činjenica da je ugledno škotsko sveučilište Aberdeenu međuvremenu oduzelo Trumpu već dodijeljeni počasni doktorat zbog šovinističkih i seksističkih ispada. Sveučilište ne može dodijeliti doktorat nekome čije izjave nisu u skladu s političkom kulturom civiliziranih zemalja.




Koliko god bio kontroverzan, Trump je iskreno prokomentirao svoj uspjeh rekavši da postoje mnoge mogućnosti za ostvarenje političke karijere, no svakako je najbolja roditi se u pravoj obitelji. Elem, to je jedina stvar u kojoj budući američki Predsjenik nije pogriješio. Neka mu bude sa srećom, a na američkim je kongresmenima i članovima Senata da prosude do koje mjere je moguće tolerirati Trumpove političke marifetluke.

Autor:Jure Zovko / 7dnevno / 18. studenog 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.