Wikimedia Commons

Hrvatska je prva meta postboljševika u Sloveniji

Autor: Boštjan Turk

Slovenski premijer Miro Cerar se zasramio zbog svog kolege u vladi, ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca, jer je u svojem stavu prema Hrvatskoj otišao predaleko. Predsjednik slovenske vlade konačno je došao do zaključka da je Erjavec štetan za međususjedske odnose, o čemu sam dao mišljenje već davno prije.

Stav Slovenije prema Hrvatskoj postao je zatočenik Erjavčeve unutarnje politike, odnosno natjecanje za simpatije birača. Ali politički Erjavec je jači od Cerara. Nažalost, veliki je postotak Slovenaca još uvijek spreman prihvatiti i najjeftiniju demagogiju i pozdravlja katastrofalno ponašanje predsjednika umirovljene stranke. Karl Erjavec je davno trebao podnijeti ostavku, a prvenstveno 2015. godine zbog skandala s arbitrom Jernejem Sekolecom i telefonskim prisluškivanjima. Ali nije se ništa dogodilo, što je posebno neobično, jer je Jernej Sekolec jednostavno nestao. Prije nekoliko mjeseci bivao je još u Beču, ali poslije se doslovno izgubio u prašini. Danas ga nema nigdje. Zašto i  kako, pitanje je koje nitkone smije postaviti.

U Sloveniji je u tijeku predsjednička kampanja, ali je izbor kandidata najgori do sada. Favorit je Borut Pahor, a tu je i Marjan Šarec. Njih će dvojica sigurno biti u drugom krugu, ako do njega dođe. Borut Pahor glumi cirkus, a Marjan Šarec profesionalni komičar. Ostali kandidati nisu vrijedni spomena. Pahor je u kampanji pozirao kao radnik na komunali (sakupljao je smeće), zatim kao čuvar pasa i mački, sjekao je drva i  u najskupljem odijelu ‘surfao’ po Bledskom jezeru. Pahor i Šarec su predstavnici ljevice, Pahor je dva dana prije pada berlinskog zida bio kandidat za člana centralnog komiteta Saveza komunista Slovenije. Potom je vodio stranku nekadašnje reformirane partije, a poslije je evoluirao u demokrata.

Marjan Šarec je još gori. Poznat je po svojim militarističkim stajalištima. Redovito nastupa na događajima Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata. No, Šarec je autor skandala koji bi trebao u anale europske politike. Tijekom predizborne kampanje, nezavisni internetski portal Pozareport, koji uređuje čovjek iznimnog novinarskog integriteta, Bojan Požar, objavio je da Marjan Šarec obožava Adolfa Hitlera. Rado ga oponaša, mnogo o njemu govori (privatno) i impresioniran je njegovim „konačnim rješenjima“. Bojan Požar je pronašao i objavio posvetu koju je napisao Marjan Šarec jednom od svojih prijatelja, na prvoj stranici čuvene monografije Iana Kershawa o njemačkom diktatoru. Posveta se nalazi odmah uz fotografiju Adolfa Hitlera. Židovska zajednica još uvijek nije reagirala, uglavnom zato što većina medija to želi prešutjeti u svakom pogledu. No, nemoguće je reći koliko će još dugo spomenuti mediji podnositi pritisak jer Šarec im je izuzetno dragocjen.

Nakon predsjedničkih izbora Šarec bi osnovao svoju stranku i zajedno s drugim strankama lijevog centra formirao slovensku kukuriku koaliciju. Očekuje se kako će na izborima 2018. godine pobijediti na parlamentarnim izborima i sastaviti vladu. No, komunist, koji je uzbuđen zbog Hitlera nije ništa novo. Čak je i Hitler bio fasciniran komunistima, a posebno zbog činjenice da su bili prvi u povijesti koji su izmislili alat za masovno uništenje cijelih društvenih skupina.

Ponovno se pozivamo na Aleksandra Jakovljeva, koji je znao što je komunizam i kakvu opasnost predstavlja. U njegovu članku „Boljševizam, socijalna bolest 20. stoljeća“ također pronalazimo jednu od najboljih definicija totalitarnih sustava: „Ruski su boljševici vidjeli koju prednost donosi Marks – Engelsovo osnaživanje proletarijata u odnosu na uništenje kapitalizma. Uz osvetu i sjetvu mržnje potaknuli su raspoloženje među nezakonitim i osiromašenim masama ruskog stanovništva. Prekrasni snovi su se pretvorili u užasne događaje (praksu) onoga što nazivamo boljševizam. Pronalazimo ga u svim zemljama, ali u svakoj ima drugačije karakteristike: nacizam u Njemačkoj, fašizam u Italiji, frankizam u Španjolskoj, maoizam u Kini, itd. Boljševizam čuva i svoje specifičnosti i tamo gdje određene sile koje su se proklamirale kao komunističke nisu još dosegle točku vlasti, pa se koriste demagogijom u te svrhe, kako bi se, ako im se pruži prilika, brinule o idealnoj vladavini naroda“, u Du Passé faisons table rase, Robert Laffont, Paris, 2002. str. 209.

Borut Pahor je izašao iz boljševizma, a Marjan Šarec se vraća Hitleru kroz njega. Slovenija se pretvara u postboljševičku enklavu. Slobodan Milošević je svoju vlast uvijek zadržavao stvarajući vanjskog neprijatelja, to jest ratom. Kada je tome došao kraj (Kosovo 1999), označilo je i kraj njegove vladavine. Danas Kim Jong Il radi isto: treba mu vanjski neprijatelj (SAD), da bi okrepio i sačuvao vlast u zemlji. Postboljševički sloj u Sloveniji, koji ima svu moć, također se temelji na vanjskom neprijatelju. Hrvatska je prva meta, slovenska tranzicijska politika je uvjerena da stvaranjem sukoba uvijek može u Sloveniji opstati na vlasti.




Dakle, na zapadu (u Ljubljani) ništa novo.

Autor:Boštjan Turk
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.