‘ANDRIJIN KRIŽ’: Zašto je nogomet još ljepši kad autsajder slomi favorita!

Autor: Andrija Kačić Karlin

"Nogomet je u suštini jednostavna igra, ali je najteže igrati jednostavan nogomet" (Johan Cruyff)

I današnja Barcelona se može nadigrati, pobijediti, sabiti u kazneni prostor. Dokazao je to i partijom i 3-1 pobjedom Manchester City u srazu Lige prvaka protiv Barcelone. Nogometni svijet ostao je nakon te utakmice zatečen inferiornošću Barcelone. Koja, ruku na srce, na takve podređene uloga nije navikla.

Što se to zbilo koji tjedan nakon 4-0 pobjede Barcelone baš protiv Manchester Cityja? Je li Barcelonu uspavala prije uzvrata tako visoka pobjeda ili je City i kao momčad, ali i njegov trener, nešto naučio iz debakla na Camp Nou?

Dakle, pitamo se otkud takva nagla promjena kod obje momčadi. Najprije valja istaći da je Guardiola trener koji se ne libi neprestance učiti, usavršavati, što konkretno znači izvlačiti pouke iz neugodnih poraza. Odmah stoga valja zaključiti – najbolje što se Cityju dogodilo u Barceloni jest težak poraz. Osim što je mobilizirao Guardioline trupe zacijelo je dao dodatno, ali nepotrebno, točnije pretjerano samopouzdanje nogometašima Barcelone koji se nikako nisu mogli snaći u situacijama kada su čak i tijelima branili svoja vrata. Obično to rade samo njihovi suparnici.

Često Barcelonu hvalimo kao nenadmašno kvalitetnu tehničku momčad, prepunu igrača sklonih mašti, kreaciji i nadigravanju. U takvim ocjenama posve se zanemaruju činjenice o izvrsnoj tjelesnoj pripremljenosti nogometaša Barcelone. No, Guardila to dobro, predobro zna. Uostalom, suvremena Barcelona je i njegovo djelo. Pa je, sukladno svom znanju, shvatio da Barcelonu može pobijediti samo ako je nadtrči, doslovce nadjača. Jer, nema Guardiola bolje igrače u Cityju nego što ih ima Barcelona.

I zato smo gledali Manchester City kako ore i kopa bez traktora i freze po engleskom travnjaku kao usred sezone poljoprivrednih radova. Sve je prštalo od sprinteva igrača Cityja koji su uspjeli napraviti pothvat poput velikog znanstvenog otkrića. Uspjeli su početni minus protiv Barcelone prometnuti u veliku, sjajnu i neosporavanu pobjedu. Ako ćemo pravo, Manchester City je zaostatak u kvaliteti naspram Barcelone nadoknadio teškom mukom na terenu. I to protiv momčadi koja također impresionira tjelesnom spremom.

Naravno, ne možemo reći da je vrijeme dominacije Barcelone nepovratno prošlo, no uvijek je dobro za nogomet kada se dogodi neočekivan obrat, kada autsajder nadvisi favorita. U tome je i tajna globalne popularnosti nogometne igre, toj neizvjesnosti moramo zahvaliti za sva naša uzbuđenja koje doživljavamo uz nogomet i čine nas ovisnima o njemu.

Dakle, postoji način kako se mogu zaustaviti Messi, Neymar, Suarez i ostali. I dobro je da postoji, jer u nogometu nikad nije bilo posve nepobjedivih. Zapravo, kad dublje promislimo – ako bi se u nogometu ikada pojavila momčad koja nikad ne može izgubiti utakmicu onda bi to bio kraj zanimljivog nogometa kakvog poznajemo.




Pa sam slobodan zaključiti, uopće nije loše što je City dobio Barcu!

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.