Kakvo Dinamovo proljeće, to je ‘vječni led’

Autor: Andrija Kačić Karlin

"Ne uspiješ li se pripremiti, pripremi se da nećeš uspjeti" (Roy Keane)

Sreo sam prijatelja, dan nakon još jednog Dinamovog europskog posrtaja koji znači konačnu europsku eliminaciju. Joj, što je bio duhovit…

Pričao mi je o nekom tipu koji mu duguje lovu, te se ne javlja, te skriva, izgleda da ne misli vratiti taj dug. Nije moj prijatelj toliko opterećen, preživjet će oni s onim što ima, ali ga boli neuspjeh. I u procjeni prijatelja i samog sebe. Pa mi kaže. Za tog tipa:

“Dabogda mu nikad ne osvanulo proljeće kao Dinamu”.

Oho, sad su i takve kletve, legendarna Dinamova neuspješnost u europskim natjecanjima zaživjela je i u kletvama.

Je li u pitanju naslađivanje ili tuga zbog posrtaja nekad omiljenog kluba, teško je odgovoriti. Ta dva osjećaja se znaju pomiješati, nije na meni da sudim je li se moj prijatelj naslađuje ili očajava, zgodno je tek dokučiti kako Dinamova neuspješnost koja se mjeri desetljećima postaje i dio – svakodnevnog govora.

Što bi, pak, trebalo značiti da se Dinamo više i ne shvaća ozbiljno u tim svojim ambicijama da se dokopa europskog, time i životnog proljeća.

Možemo li mi, obični ljudi, nešto i naučiti iz Dinamovog primjera?




Uvjeren sam da možemo. Mnogi od nas traže svoje proljeće i cijeli život, pa nikad i ne vide tek niklo cvijeće, kakvo nam uljepšava proljeće. Iz istih razloga kao i Dinamo.

Često mijenjanje odluka, nadmenost i bahatost, materijalno ispred metafizičkog, skupo plaćanje lažnih (igračkih) brendova, nedodirljivost i pretjerana samouvjerenost, sve to kao i u životu nas, koštalo je Dinamo da padne uvijek kad treba – iskoračiti.

To tapkanje, četrdesetogodišnje, našeg Dinama morala bi nam biti sjajna pouka za razmišljanje kako dalje kad te ne ide.




Ispočetka, očito. Dinamo će se, prije ili kasnije, morati orijentirati samo svoje igrače, bez lažnih južnoameričkih i europskih brendova koji u Zagreb dolaze i pokupiti novce i trasirati si put prema boljem životu, jer ih bolji život u Dinamu niti ne zanima.

Kad će Dinamo plaćati svoje nadarene tipove iz podmlatka kao što plaća igrače iz inozemstva, koji su izvrsno pogodni za svaku manipulaciju s novcem, kad će se osloniti samo na svoj proizvod, proljeće će biti neizbježno. Bit će to samo prirodan slijed, baš kao što i godišnja doba redovito slijede, iza zima uvijek ide proljeće. Svakome osim Dinamu. Koji je toliki novac potrošio na robu iz inozemstva, ostavljajući svoje mlade igrače na zapećku i čekanju. A oni bolji od svake pridošlice…

Znate što je rekao moj prijatelj s početka priče, nakon raspre o tipu koji mu duguje novac:

“Neka mu život i dalje bude vječni led, kao i Dinamu”.

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.