Heja, Heja ‘cibosi’, tko će vas sad spasiti?

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Nakon što je i Aco Petrović otišao tek se otvaraju problemi. Tko ga uopće može zamijeniti, njegov elan, volju, znanje, stručnost, rad, pa i novac? Jesu li o tome razmišljali u klubu kad su ga nadglasavali glede hitne prodaje Žižića?

Aco Petrović ne voli gubiti. Ako ipak izgubi pokrit će se ušima i otići. Upravo je to napravio ovih dana kada je, iako nominalno gazda u Ciboni, nadglasan od ostalih članova kluba koji su bili za hitnu prodaju Ante Žižića. Iako je vodio klub u najtežim danima, iako je klubu posuđivao svoj novac, iako je slovio kao spasitelj posrnule Cibone – nije mogao više izdržati.

Jer, kaže Aco, bez sportske dimenzije kluba nema ni financijskog oporavka. On je smatrao da je baš Žižić morao biti jedan od predvodnika nove Cibone u nadolazećim sezonama. Nakon odluke o Žižićevoj prodaji Aco Petrović je odmah podnio ostavku na sve funkcije. Petrović je bio uvjerenja kako je Žižić trebao ostati u Ciboni do kraja sezone, a potom otići prema NBA ligi.

Tko pozna Acu Petrovića shvatiti će njegov postupak. U svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri Aco Petrović je često bio osporavan, pa i do iznemoglosti. Ali,Aco je uvijek znao preokrenuti situaciju u svoju korist, nekad kao igrač danas kao trener, sada se tako ponaša i kao sportski dužnosnik.

Mladima je teško objasniti koliki je Cibona nekad bila sportski i košarkaški gigant. Dvostruki europski prvak i osvajač brojnih drugih europskih trofeja i još više domaćih prvenstava zbog neracionalnog poslovanja bio je pred propašću, spašavan je predstečajnom nagodbom u kojoj je šef kluba bio Aco Petrović. Sve do neki dan.

Aco Petrović pokazao se izvrsnim rješenjem za spas Cibone. Uostalom, priča oko Cibone nije se mogla izvesti samo financijskim zaokretom i preokretom, ta se spasonosna priča mogla zaokružiti samo sa sentimentom i toplinom, a to je ono što je Cibona dobila s Acom Petrovićem. Što je bilo najbitnije u cijeloj priči, spas Cibone tek toliko da klub opstane nijee zanimao Petrovića. On je imao ambiciju, veliku, vrhunsku. On zna što je Cibona bila i što mora biti.  Jer, životarenje kluba Acu Petrovića nije zanimalo. A odlaskom Žižića naprečac klub je opet došao u dimenziju rezultatskog preživljavanja. A Petrović u tome nije želio sudjelovati.

“Želja mi je da Cibonu vratimo na staze kakva e bila za vrijeme Dražena, možda to zvuči pretenciozno, ali to je naša želja. Klub kao što je Cibona ona je simbol ovog grada i veća je od bilo kojeg pojedinca, veća je i od Dražena”, ushićeno je govorio Aleksandar Petrović po dolasku u Cibonu.

Koliko je Petrović zdušno prionuo poslu svjedoči i činjenica da je u klub utukao i dio obiteljske ušteđevine, novca kojeg je zarađivao njegov pokojni brat dok je igrao košarku. Svojom pojavom u klubu kao šef Aco Petrović iznašao je jedini put. On se u Cibonu vratio na  traženje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Spas Cibone se pokrenuo, sada je očito stao.




Nakon prvog dijela procesa spašavanja kluba u kojoj je Aco Petrović imao odlučujuću ulogu slijedila je predstečajna nagodba. To je bio jedini  način za dugoročnu stabilizaciju kluba. Ukupan dug iznosio je nešto više od  34 milijuna kuna. Konačno se transparentno znalo kome se i koliko duguje. Mnogi igrači su baš zbog Ace i oprostili dio dugovanja.

U cijeloj priči oko spašavanja Cibone posve se izgubila poanta priče. Koja je morala ići tragom odgovornosti – tko je krivac za uništavanje Cibone, jednog od najvećih europskih košarkaških klubova svih vremena?  Pa nije se višegodišnje sustavno uništavanje događalo samo od sebe? Tek bi procesuiranje odgovornih dalo zamah oporavku kluba!

Nakon što je i Aco Petrović otišao tek se otvaraju problemi. Tko ga uopće može zamijeniti, njegov elan, volju, znanje, stručnost, rad, pa i novac? Jesu li o tome razmišljali u klubu kad su ga nadglasavali glede hitne prodaje Žižića?




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.