Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Domaće je domaće, makar bilo i gorko

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Koliko god naša nogometna liga bila siromašna, slabašna ili neatraktivna to je naša jedina prigoda s kojom možemo i moramo stvarati igrače za europske lige, time i za reprezentaciju.

Veseli li se itko nastavku Prve hrvatske nogometne lige? U evidentnoj krizi rukovođenja nogometom, jer Savezu je do domaćeg natjecanja kao do lanjskog snijega, s najviše nestrpljenja nastavak prvenstva čekaju u Nogometnom klubu Rijeka. Koji zaista ima sjajnu prigodu po prvi puta u svojoj povijesti postati – prvak.

Šest finih bodova prednosti ispred Dinama nisu jamstvo osvajanja trofeja, no sjajna su perspektiva. I upravo ta prednost Rijeku svrstava u favorita te borbe protiv zagrebačkog Dinama.

Nonsens te borbe ipak leži u okolnostima u kojima se našao naš nogomet, napose Dinamo koji je još uvijek pod utjecajem, iako naizgled povučenog, Zdravka Mamića. Jedan kandidat za naslov prvaka ima atmosferu, publiku, zanos, drugi ima novac, utjecaj, suce. Objektivan promatrač bi se tu lako mogao opredijeliti.

Iz Dinama su neki dan pred medijima tvrdili “kako naslov prvaka nije imperativ”! Kad je tako što onda u Dinamu najbolje plaćaju igrače, nije za vjerovati da kod zagrebačkih modrih tri igrača imaju plaću od oko milijun eura godišnje! Brazilci Sammir i Guilherme, te Alžirac Soudani. Nije da takve prihode imaju da bi bili drugi u Hrvatskoj, nakon deset osvojenih trofeja. Uostalom, kako da se Dinamo odrekne možebitne prigode za igranjem u Ligi prvaka, ta samo je tamo novac za kojeg zanima aktualna nomenklatura kluba.

Isto zanima i Rijeku. Koja se financijski ne može, unatoč dobroj privatizaciji, mjeriti s Dinamom. Međutim, profesionalnošću, sustavnošću, upornošču i te kako može. I uspijeva. I onima kojima je stalo do hrvatskog prvenstva takva nova i konkurentna Rijeka mora veseliti.

Hajduk? S novim trenerom koji ima fini pedigre iz mađarskog prvenstva, Španjolcem Carillom, računa na iznenađenje. Ne, Hajduk previše zaostaje za vodećim dvojcem, ali kad govorimo i iznenađenju mislimo na afirmaciju mladih igrača koji još uvijek u Hajduku nisu opravdali povjerenje.

Da dobar i kvalitetan, nadasve stabilan Hajduk bolno nedostaje hrvatskom prvenstvu nije potrebno isticati. U svom putu kojeg je Hajduk odabrao rezultati nisu na početku primarni. Bitnija je financijska konsolidacija posrnulog kluba. No, staro nogometno pravilo da se novac najbolje zarađuje – uspjehom.




Ne zaboravimo Osijek? U novim uvjetima, privatiziran i s novim zanosom opet bi morao biti rasadnik velikih igrača. Iz tog podneblja dolazili su ponajbolji hrvatski nogometaši. Bude li Osijek u budućnosti držao do te svoje tradicije imati ćemo i mi svoju “veliku četvorku”.

Na kraju, ne zaboravimo. Kolikogod naša liga bila siromašna, slabašna ili neatraktivna to je naša jedina prigoda s kojom možemo i moramo stvarati igrače za europske lige, time i za reprezentaciju.

Domaće je domaće, makar bilo i gorko




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.