Čovjek s dvije sjene

Autor: Lupus Infabulović/7Dnevno/12. lipanj 2015

Karamrle je neobičan čovjek. Ima dvije sjene, ni jedna nije njegova, ali ga svejedno prate u stopu i ne daju mu mira. Lucky Luke je postao stripovski junak jer poteže brže od vlastite sjene. Lako je njemu kad ima svoju. Volio bih ga vidjeti da mu se prikrpe Manolićeva i Mesićeva. Tu brzo potezanje ne pomaže.

Karamrle je neobičan čovjek. Ima dvije sjene, ni jedna nije njegova, ali ga svejedno prate u stopu i ne daju mu mira. Lucky Luke je postao stripovski junak jer poteže brže od vlastite sjene. Lako je njemu kad ima svoju. Volio bih ga vidjeti da mu se prikrpe Manolićeva i Mesićeva. Tu brzo potezanje ne pomaže. Srećom, Tomo je ostao dobar s udbašima koji su ga “obrađivali”. Pa će na temelju njihova svjedočanstva tužit Manolića i Mesića. A udbaši će mu biti svjedoci! Svih mu poluobavještajno-obavještajnih podzemlja. Mrmlj.

HDZ ne prihvaća optužbe bez dokaza, inače bi odmah reagirali. Šteta što ne znaju da je Tomo bio u Mesićevom izbornom stožeru dok je ovaj obećavao detuđmanizaciju. I da ju je kasnije zajedno s njim provodio. Da mu je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost kad je smijenilo i umirovilo ratne generale. Da ga je Carla del Ponte proglasila najzaslužnijim za Gotovinino hapšenje. Da je bio ministar policije kad su se tražili nepostojeći topnički dnevnici. Da je Haagu osobno dostavio Brijunske transkripte. I vlastoručno potpisao dokument u kojem britanskom MI6 jamčio ucjenu, lažno optuživanje i progon časnika koji s njima odbiju suradnju. Tko zna što bi s njim bilo kad bi se sve to saznalo. Hm.

HDZ-ovska tolerancija na istinu je uistinu fantastična. Baš kao i vjera u neoborive dokaze. Kad bi oni o Kalmeti odlučivali, zbog nedostatka dokaza bi ga vjerojatno postavili za guvernera HNB-a. Jer čovjek ne pokazuje apsolutno nikakav interes za lovu, a ima i nultu stopu tolerancije na kriminal. Ko Bandić. Sav je u njemu, a ništa mu nije. I kad ga god za to pitaju, brk mu se smije.

Dobro je da Karamarko proziva Vladu za otuđenost od vlastitog naroda u BiH. Iako je pitanje koga u BiH Tomo smatra vlastitim narodom. Ako misli na hrvatski, tad je možda i bolje da mu Zoki nije blizak. Jer još postoje živi svjedoci vremena kad su mu bili bliski Tomo i Meske. Kad su ih prestali financirati. Optužili ih da su fašisti. Pa im poručili da su problem Sarajeva, a Sarajevu rekli da s njima radi što hoće. Prethodno nahuškavši međunarodnu bratiju da raspusti Hrvatski narodni sabor. Da dotuče ideju hrvatske samouprave. Bagerom poravna Hercegovačku banku. Šefa tamošnjeg krila HDZ-a odvede u lancima. Lažira rezultate izbora i bez njih sastavi vlast. Da njihovim izabranim predstavnicima zabrane sudjelovanje u politici. A muslimanima prepuste da im biraju predstavnike. Sto mu ćuprija na Drini!

Istini za volju, valja priznati da nije Karamarko svemu kriv. Prvi put je izdao Tuđmana kad je otišao s Manolićem. Drugi put kad se uortačio s Mesićem. Treći put kada se uz Mesićevu suglasnost pridružio Sanaderu. Ali četvrti put, kada je postao šef HDZ-a, čovjek zbilja nije kriv. Jer se znalo točno što je i tko je, kad su ga njemu slični HDZ-ovci, zapostavljeni za vrijeme Tuđmana, izabrali za svog predsjednika. Pa mu se pridružila obitelj Tuđman. Podršku dala Šuškova udovica. Prisegnuli na vjernost Gotovinini jataci. Postali mu sljedbenici utemeljitelji. Pridružili mu se Valentić, Vedriš i Gregurić. I tako, malo po malo, ostade Franjo sam. Sa svojim napaćenim, izmučenim i izdanim narodom. Tisuću mu gusaka u magli!

U HDZ-u su vidjeli da Joži klecaju koljena, ali nisu to povezali s njegovim odmaklim godinama, već strahom od Karamarka. Od kojega, izgleda, drhti sva starija populacija. Pa kažu da se stječe dojam kako Joža, koji je preživio sve vlasti ovog svijeta, strahuje za svoju budućnost. Za koju ima velike planove. Pa se boji zakona koji će biti donesen kad napuni devedeset sedmu. Koji će se početi primjenjivati kad napuni devedeset osmu. Pa se u devedeset devetoj neće moći kandidirati za najodgovornije dužnosti u državi. Na izborima, koji će biti kad napuni stotu. Svih mu leševa zloglasne OZNE!

Stvari su se zakomplicirale i na izbornoj razini. Gdje je HDZ opet nedavno pobijedio. U Sinju. Na izborima u kojima je sudjelovalo 10,2 posto birača. Pa ispada da HDZ-u najbolje ide tamo gdje je naroda najmanje. Ipak su bolje prošli od Čačićevih reformista. Čijih je jedanaest kandidata dobilo osam glasova. Što im je oslabilo koalicijski potencijal. Koji muči i HDZ. Da bi na parlamentarnim izborima postigao uvjerljivo vodstvo, HDZ mora negdje iznaći još cca. sedamdeset osam koalicijskih partnera. Ili uvjeriti narod da na izbore ne izlazi.




Kolinda je Papu zamolila da se moli za Hrvatsku. Što nije bilo teško, jer ga je Mesić, koji joj je uzor, davno bacio na koljena. A Granić, koji je isto religiozni tip, pokazao da sotona preuzima najnevjerojatnija obličja. Recimo Nikolić. Koji je pozvao Vatikan da se suzdrži od Stepinčeve kanonizacije. Jer bi to narušilo odnose Hrvatske i Srbije. Koji su kulminirali za prošlog rata kad je on, u interesu dobrosusjedskih odnosa, Hrvatsku umalo pretvorio u Srbiju. Umjesto toga Vatikan bi konačno mogao kanonizirati Bandića. Koji se s optužnicama muči ko Isus. Dok druge barabe šeću slobodni. Bez grižnje savjesti i straha od lustracije.

Kolinda je odmah osudila tu pojavu Nikolićeva povijesnog revizionizma. Nakon što je napravila reviziju novije hrvatske povijesti, proglasila Matu Granića uzorom u politici, Mesića najzaslužnijim za vraćanje ugleda Hrvatske u svijetu, a Karamarka najvećim sinom našeg naroda i narodnosti. Mesić je isto počeo protestirati zbog zatvaranja očiju pred istinom, jer to može imati kobne posljedice. Što je s njegove strane hrabar i državnički čin, jer je upro prstom na naše najveće devijacije. U dva svoja i jedan Josipovićev mandat. Mrmlj.

U Hrvatskoj je svjetski dan zaštite intelektualnog vlasništva prošao prilično nezapaženo. Jedino je Karamarko upozorio da mu je Zoki ukrao neke ideje koje su mu napisali Bavarci. No zato nezapaženo nije prošao pokušaj ukidanja “Oskara znanja”. Ministar znanosti izjavio je da je odluka o ukidanju bila dobra reklama jer sad, za umalo nedodijeljenu nagradu, zna puno više ljudi. Meni taj Mornar djeluje dosta nepoznato i volio bih ga dobro izreklamirati. Opalit mu svjetski PR. Recimo ukidanjem njegove ministarske plaće do kraja mandata. Kladim se da bi nakon toga bio puno poznatiji. Posebno među mladima. Koji su preko “Oskara” shvatili da neće postati naša budućnost sve dok otimači njihove sadašnjosti ne postanu prošlost.




Guverner Hrvatske odnarođene banke ponovo je u akciji. Genije nam je neki dan objasnio da ćemo ukinuti valutnu klauzulu kada više ne budemo imali svoju valutu. I kad sve bude u eurima. Za sada je u njima jedino njegova plaća. Koja u eurima iznosi ko naša u kunama. Vujčićeva izjava je isto dobra reklama i odličan PR. Jer će njome naša svijest da debelo preplaćujemo idiote doći do izražaja.

Čelnici G7 odlučili su smanjiti temperaturu za dva stupnja. Što bi Merkelica i društvo lako mogli učiniti kada bi prestali ispuštati plinove nakon svakog sranja. I time podizati razinu stakleničkih plinova. Bolje im je tako, nego da im narod spusti temperaturu za desetak stupnjeva. Za što je preduvjet prestanak disanja, rada srca i moždanih aktivnosti. To nije neizvedivo. Treba im samo objasniti da smrt nije loša. Jer dok su živi smrti nema, a kad umru nema njih. Mrmlj.

Nakon što je predsjednica otvorila vrata svog ureda, učinila je to i Klinika za psihijatrijske bolesti. Građani je mogu posjetiti, razgovarati s medicinskim osobljem i pacijentima. Vidjeti kakvi su uvjeti liječenja. I koga sve tamo drže, a ne bi trebali. A koga nema, jer vodi državu. Recimo Fred Matić. Koji je prije preuzimanje ministarske funkcije bio neizlječivo bolestan. I za to uzimo pare. Otkad je ozdravio sve je donedavno normalne branitelje, pretvorio u neizlječive bolesnike. Koji mogu birati. Žele li se slikati između dva medicinska brata od kartona. Ili s Kolindom glumiti vojsku od istog materijala.

Hanžekovićev Jutarnji pridružio se pisanju o kriminalu u prodaji Croatia osiguranja. Tvrdnjama da on ne postoji. I da su oni koji na kriminal upozoravaju obični “mutivode”. Koji žele zamutiti vodu u kojoj pliva njihov vlasnik. Koji se uvijek kretao isključivo u bistrim vodama. Koje su toliko čiste da bi ih trebalo flaširati i predati USKOK-u na analizu. Jer smo zluradi pa ne vjerujemo certifikatima o njihovoj čistoći koje nam podastiru novinari koji su mu na plaći. Kad Bandić jarunsku vodu može proglasiti čistom, što Hanžekovićevi novinari ne bi vodu u kojoj pliva Hanžeković. U njoj su se kupali i Pavić, Josipović, Malić, Bajić i Ostojić. Čak i Karamarkova Anđa. A to bi nam trebalo biti dovoljno. Svih mu kemijskih čistionica!

Zamišljam Tuđmana kako u uredu drži vojnike od kartona. Nakon susreta s Papom piše dnevnik za Gloriju. U UN-u drži govor o ulozi muškaraca u svijetu. Tuđman, koji je očito bio čudak, jer je rat vodio i dobio, a da nije na sebe navukao vojnu odoru ni upola puta koliko ju u samo mjesec dana mira navuče Kolinda. Koja ne može bez šatora. Sada, kad je onaj u Savskoj blizu demontaže, posjetila je onaj radnika u Splitu. Najbolje bi bilo da i ona razapne jedan. I da iz njega ne izlazi sve dok Hrvatska ne postane najbogatija država na svijetu.

Božo Dimnik, poduzetnik s liječničkom diplomom odgojen na Karađorđevom dvoru, kaže da Mesić nije jamio novac od “Patrije”, već mu ga je on posudio. Učinio je to kako Stipe ne bi propustio sjajnu priliku da se uz garanciju prvog dokopa trećeg i četvrtog stana. I onda kažu da je Ivo bio kuhana nogica. Pa šta je onda Mesić, hobotnica ispod peke? Sva sreća što nam predsjednici više nemaju velike ovlasti, jer bi Mesić, osim za Patriju, uzeo mito i za domovinu. Za što je imao bezbroj prilika. Onomad, kada ju je prodavao po svijetu.

HSP Ante Starčević više nije dio britanskih konzervativaca. Dovraga i bestraga, pa nisam znao ni da su se s njima bili svezali. Izgleda da su se pokačili oko sedamdesete obljetnice Bleiburga. Toliko im je trebalo da shvate koju su ulogu Englezi tamo odigrali. Karamarko može biti miran. Dok ovi u HSP-u shvate njegovu ulogu, nitko se više neće sjećati ni Starčevića. A kamoli HSP-a.

U Pančevu je opet otrovana voda. U ime solidarnosti trebalo bi im poslati Bandića. Da se napije. I uvjeri ih da je sve u redu. Nakon što se baci u jarunsku. I time dokaže da se svi s kožom poput njegove mogu slobodno kupati. Nije čudo da sveti Milan radnik, zmaj od Kamenitih vrata i Bozanićev kandidat za beatifikaciju, ima fiksno biračko tijelo. Čovjek zna da uvijek može računati na one koji kratko misle i brzo zaboravljaju. I kojima tragovi novca ne smetaju. Ako vode prema njihovom džepu. Za takve je svaka voda koju Bandić dodirne, sveta. A svaki posao u kojem sudjeluje – čist.

Zoki se u zadnje vrijeme nešto razbaškario, a i Maras je pun optimizma. Koji se temelji na jednoj dlaci što mu je izrasla posred tjemena. Pa očekuje da će uskoro opet imati bujnu kosu. Prvi pokazatelji oporavka Marasovog tjemena odmah su poslati u Bruxelles. Koji je već otprije primijetio da su mu dlake počele rasti iz nosa i ušiju. Što je jasan pokazatelj da je rast prisutan, iako su nam i dalje potrebne strukturne reforme. Jer nema smisla da nam ministar hoda ćelav pored toliko dlaka. Samo zato što su nepravilno raspoređene. Svih mu fondova za poravnanje! I kotačića koji ih pokreću.

Bakir Izetbegović je izgubio izbore. U Turskoj. Sjebala ga Kurdska radnička partija. Turska, koja kaže da nije postojala organizirana akcija istrebljenja Armenaca i da ih je milju i pol pobijeno spontano, obećavala mu je potporu u traženju formule za suživot s Hrvatima. Da nam nije bilo ovog iranskog naroda nastanjenog u jugozapadnoj Aziji, tko zna kako bi to završilo. Vjerojatno bi se dogodio neki spontani scenarij.

 

Autor:Lupus Infabulović/7Dnevno/12. lipanj 2015
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.