Farsa s istragom oko kemijskog oružja nakon raketiranja Sirije

Autor: Admin

.

Ruski su vojnici u utorak, 17. travnja, u sirijskom gradu Dumi pronašli skladište s meterjalima nužnim za proizvodnju kemijskog oružja, izvijestili su ruski mediji.

Osim kemijskih tvari, „pronađena je i bačva s klorom, identičnim onom kojeg su uporabili pobunjenici za izradbu rasprostranjenog lažnog scenarija“. Skladište je smješteno u podrumskim prostorijama stambenog objekta, a koristili su ga teroristi koji su upravljali gradom do oslobođenja, izjavili su predstavnici ruske Vojske za radijacijsko-kemijsko-bilološku zaštitu. Na licu mjesta pronađene su i kemijske formule i propisane količine“ (pojedinih supstanci za proizvodnju otrova, op. GN.).

Već je ranije kazano kako je sirijska vojska u naselju Aftris u Istočnoj Guti također pronašla opremljeno skladište za proizvodnju otrovnih supstanci.

Iz svega onog što se ovih dana događa u svezi istrage navodnog kemijskog napada od strane sirijske vojske, vrlo je vjerojatno kako će se dva tabora (američko-zapadni i rusko-sirijski) međusobno natjecati u pribavljanju „nepobitnih dokaza“ o tome, je li, i ako je tko je uporabio kemijsko oružje u gradu Dumi. Također nije teško pretpostaviti kako se oko konačnog rezultata istrage, ukoliko se ne obistine jučerašnje pretpostavke Francuske kako  dokaza o kemijskom oružju u Dumi vjerojatno više nema (i da Assad nakon nedavnih napada više neće biti u mogućnosti koristiti kemijsko oružje) dvije strane vjerojatno neće složiti. Rusija već duže vrijeme upozorava kako su se prethodne odluke o pojedinim incidentima s kemijskim oružjem unutar međunarodne Organizacije za zabranu kemijskog oružja donosile konsenzusom, a što je potom zamjenjeno dvotrećinskom većinom. Kako je u posljednjoj istrazi te organizacije o uporabi kemijskog oružja od strane sirijske vojske za optužujući izvještaj po Damask nedostajalo svega dva glasa, ruski predstavnici upozoravaju kako SAD-u nije problem svojih pritiskom na pojedine države ta dva glasa i dobiti. Osim toga, govore ruski analitičari, SAD je upravo zbog nepostojanja kvalitetne većine u UN-u nedavno pokrenuo inicijativu tj. predložio rezoluciju o osnivanju novog međunarodnog tijela koje bi se bavilo samo pitanjem istraga uporabe kemijskog oružja, čemu se Rusija usprotivila vetom.

Dakle, „polje boja“ između SAD-a i Rusije sve se više prebacuje na međunarodne institucije, u kojima, treba biti realan, Rusija ne može parirati SAD-u koji je dobro iskoristio rusku pasivnost od raspada SSSR-a po pitanju osiguranja „kadrovskog pariteta“ u ključnim tijelima međunarodnih organizacija, čemu je također „kumovala“ i činjenica da Sjedinjene Države najviše i financiraju aktivnosti velike većine međunarodnih organizacija, čime na njih imaju i najveći utjecaj. Već je duže vrijeme takav odnos razvidan i u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje tri postojane članice – SAD, Velika Britanija i Francuska, konstantno zauzimaju jedinstveni stav, a Rusija ostaje usamljena, uz povremeni priključak Kine ili, češće, kinesku suzdržanost pri glasovanju o pojedinoj rezoluciji od strane spomenutog trojca. Takva praksa prijeti paralizom VS u donošenju ključnih odluka jer se dvije strane, zapravo, više oko ničega ne mogu dogovoriti. Također, prijeti stvaranju od VS svojevrsnog elitističkog kluba, u kojem će zemlje koje ne pristaju na stav „elitista“ izgledati kao izopćenici unutar međunarodne zajednice, „okužene“ države koje je potrebno „staviti u karantenu“ i izolirati od donošenja ključnih odluka. Takav scenarij bio bi i najpogubniji za budućnost svijeta jer bi i de facto označio njegovu podjelu i konfrontaciju po svim pitanjima.

 




 
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.