Afrin samo što nije pao: Kurdi evakuiraju civile iz grada

Autor: Admin

.

Turska vojska i njezini saveznici iz „Slobodne sirijske vojske“ (FSA), uglavnom sirijski Turkmeni, u noći na 16. ožujka počeli su intenzivne topničke i začne napade na administrativno središte krajnje sjevero-zapadne sirijske enklave Afrin – grad Afrin.  Predstavnici kurdskih oružanih postrojbi YPG govore o 18 ubijenih civila u tom gradu.

Glasnogovornik YPG Brusk Hasake, za agenciju Reuters je izjavio kako turski vojnici i borci FSA pripremaju juriš na grad iz sjevernog smijera. Za sada se njihov pritisak sprječava snažnim otporom kurdskih snaga.

Lokalni izvori i strani promatrači i organizacije priopćavaju o evakuaciji stotina žena i djece iz Afrina, koje se autobusima i drugim prometnim sredstvima prevozi u naselja Nubl i Az-Zahra, južno od enklave Afrin, u prostore pod nadzorom sirijske vojske.

Podsjećamo: 14. ožujka turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u Ankari izrazio nadu kako će turska vojska grad Afrin zauzeti već „krajem slijedećeg dana“, a njegov glasnogovornik Ibrahim Kalin je slijedećeg dana izjavio kako će  Afrin biti „oslobođen vrlo brzo“.

S obzirom na takav razvoj situacije, vidljivo je kako su kurdske vojne i političke snage u enklavi Afrin i definitivno ostale bez nužne potpore ključnih igrača na sirijskom terenu, prije SAD-a, kao njihovog glavnog saveznika, a onda i Rusije, kao i samog Damaska. Upravo je završio redoviti trojni samit ministara vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana u Astani, gdje je potvrđena koordinacija aktivnosti na sirijskom terenu, dok istodobno s turkim „čišćenjem“ Afrina traju i napadi sirijske vojske na Istočnu Gutu. Sirijska vojska tamo je jučer zauzela neka ključnih naselja, a istodnobno je po prvi put uspješno iz te zone evakuirano više od 11 tisuća ljudi u svega dva dana. S obzirom na činjenicu da je evakuacija civila i islamističkih boraca koji su predali oružje priješnjih dana i tjedana bila i više nego skromna zbog permanentnih pucnjeva  islamista po koridorima koje su uspostavile sirijska i ruska vojska, radi se o dramatičnoj promijeni stanja. Stav SAD-a u svemu ovom još je nejasan, ali je sasvim sigurno kako je njemu najvažnije očuvati kurdske snage SDF na pozicijama istočno od Eufrata i u zoni grada Manbija, s obzirom da su se pojedini njihovi dijelovi (a kostur SDF-a čine upravo borci YPG) prebacivali kao ispomoć suborcima u Afrinu, što je prijetilo stvaranjem vakuuma na istoku Sirije, prije svega oko tamošnjih ključnih naftnih nalazišta koje čuvaju kurdske postrojbe (sve se to događa u čisto arapskim stanovništvom naseljenom istoku Sirije, koje neblagonaklono gleda na pridošle kurdske snage sa sjevera zemlje). Kakakv će biti odgovor SDF-a s obzirom na iznevjerena očekivanja oko američke pomoći u Afrinu, ili se u međuvremenu postigao „kompromis“ s američkom vojskom prema kojem je Afrin žrtvovan, saznat će se vrlo brzo. Ali već je i sada vidljivo kako su lokalni Kurdi u Afrinu učinili stratešku pogrešku kada nisu pristali na razmještaj postrojbi sirijske vojske u pograničnim dijelovima te enklave prema Turskoj, što im je Damask predlagao dva mjeseca prije početka turske operacije „Maslinova grana“, u zamijenu za priznanje sirijskog suvereniteta i podizanje državnog stijega u gradu Afrinu.

 
Source: Geopol




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.