Le Drian: Francuska ostaje u nuklearnom sporazumu s Iranom, a sankcije SAD-a su nezakonite

Autor: Admin

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, u intervjuu radiju France Inter, izjavio je, kako Francuska američke sankcije protiv europskih tvrtki koje posluju u Iranu smatra protuzakonitim.

„Mi smo u potpunosti protiv takvih odluka. Radi se o (američkim) exteritorijalnim mjerama. Francuska ostaje sudionica nuklearnog sporazuma s Iranom i provodit će ga. Taj sporazum nije mrtav. Moramo zaštititi tvrtke koje posluju s Iranom, zaštititi njihove investicije. Sankcije protiv tih tvrtki nisu zakonite“, naglasio je ministar Le Drian.

„Te sankcije neće pomoći dijalogu. Naprotiv, one će omogućiti učvršćenje položaja konzervativaca u Iranu, što će oslabiti predsjednika Hassana Rouhanija, koji želi dijalog. U konačnici, to može dovesti do još većih rizika u regiji“, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova.

U svezi ovog napominjemo, kako francuski predsjednik Emmanuel Macron danas i sutra boravi u ruskom Sankt Peterburgu gdje će razgovarati s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, a bit će i počasni gost Međunarodnog gospodarskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu. To je drugi posjet najviše razine Rusiji u proteklih nekoliko dana od strane čelnika najvažnijih članica EU. Prošli tjedan u službeni posjet Rusiji došla je i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u Sočiju razgovarala s Vladimirom Putinom o nizu problema koji opterećuju međunarodne odnose, između ostalog i o iranskom nuklearnom sporazumu i energetskom projektu „Sjeverni tok 2“. 21. svibnja u posjet Rusiji došao je i bugarski predsjednik Rumen Radev, koji se sastao s premijerom Dmitrijem Medvedovom i predsjednikom Putinom, pri čemu je dao inicijativu za izgradnju novog direktnog plinovoda između dvije zemlje po dnu Crnog mora, nazvavši ga “Bugarski tok”. Toliko o ruskoj političkoj i gospodarskoj izolaciji od strane Zapada. http://geopolitika.news/vijesti/bugarski-predsjednik-rusiji-predlaze-izgradnju-plinovoda-do-bugarske-kroz-crno-more/

Podsjećamo: Sjedinjene Države namjeravaju primijeniti stare i uvesti nove, još oštrije sankcije protiv Irana, koje će biti usmjerene i protiv inozemnih tvrtki koje posluju s onim iranskim tvrtkama ili fizičkim osobama koje se nalaze na američkom „crnom spisku“, izjavio je to američki ministar financija Steven Mnuchin.

Proteklih dana SAD su na taj spisak stavile niz novih iranskih tvrtki, organizacija i pojedinaca, kao i sve one koji su povezani s Korpusom straže islamske revolucije, libanonskim „Hezbollahom“, proiranskim organizacijama u Siriji, Iraku, Jemenu i td. Nakon objave o jednostranom američkom povlačenju iz sporazuma s Iranom, predsjednik Donald Trump naredio je svom ministru financija i državnom tajniku Mikeu Pompeo da „ubrzano počmu poduzimati mjere“, usmjerene na obnovu svih sankcija „ukinutih ili zaustavljenih sukladno“ nuklearnom sporazumu. Sankcije će se odnositi na naftni i gospodarski sektor. Osim toga, od 6. kolovoza SAD će zabraniti uvoz iranskih proizvoda, a sankcije će se primjenjivati i protiv iranskih lučkih operatera, brodova s iranskom zastavom i iranske brodograđevne djelatnosti.




Američki ministar financija Steven Mnuchin kazao je i slijedeće: „Sankcije ponovo stupaju na snagu. Državni tajnik Pompeo i ja već smo se povezali s našim europskim partnerima i rekli im da ćemo mi primjeniti nove sankcije.“ Dodao je, kako su u Europi „ozbiljno zabrinuti lošim ponašanjem Irana“.

Tko tu koga vara i zašto –prosudite sami.

Susret Putina i Macrona u Sankt Peterburgu





Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.