Novi broj History.info je na kioscima – još veći i još bolji!

Autor: dnevno.hr

O Skitima, o palači Potali, rezidenciji Dalaj lame, donosimo tragičnu priču o Kongu...

Novi broj povijesnog dvomjesečnika History.info stigao je u prodaju. Pročitajte o zanimljivim temama iz svjetske i hrvatske povijesti uz više od 300 slika, grafika i zemljovida, kao i brojne rubrike poput dvorci i utvrde, zanimljivosti, nepoznato o poznatome, mitolov, povjestice – vijesti iz povijesti, fotokutak, vojna povijest, alternativna povijest, ukratko i vremeplov.

Ove godine slavi se 450. godišnjice junačke žrtve branitelja Sigeta pod vodstvom Nikole IV. Zrinskoga kojom je zaustavljen prodor Osmanlija u srce srednje Europe i, kako je rekao slavni kardinal Richelieu, „spašena civilizacija“. Od ostalih hrvatskih tema, pročitajte o čudnovatom životu velike spisateljice Ivane Brlić Mažuranić te o nastanku Dolca, popularnog zagrebačkog placa.

Od tema iz svjetske povijesti pripremili smo vam članak o Skitima, drevnom nomadskom narodu koji je nastanjivao euroazijsku stepu te se odlikovao kako ratničkim sposobnostima, tako i vještinom obrade zlata i osebujnom kulturnom baštinom. Pročitajte i o usponu cara Petra Velikog na rusko prijestolje. Za vrijeme ovog monarha dogodio se vjerojatno najveći obrat u povijesti Rusije, koja se okrenula k Zapadu te preobrazila u europsku silu.

Iz povijesti Dalekog Istoka pripremili smo tekst o palači Potali, rezidenciji Dalaj lame prije negoli je bio prisiljen potražiti azil u Indiji. Usto pročitajte članak o Voynichevom rukopisu, tajanstvenom srednjovjekovnom tekstu koji nitko nije uspio dešifrirati. Sastavili smo i pregled teorija o tome tko je preduhitrio Kolumba kao otkrivača Amerike.

Iz suvremene povijesti donosimo tragičnu priču o Kongu, državi koja je pretrpjela brojne tragedije od brutalnog kolonijalnog režima preko građanskog rata do pučeva i diktature. U 3. nastavku serijala o EU pročitajte o razlikama i poveznicama Unije i Schengenskog sporazuma.

Iz događaja koji su se dogodili ovog dvomjesečja čitajte o sljedećim temama:

  • ruska superoružja

  • povijest informatike

  • zračni asovi u 2. svjetskom ratu

  • pokretači automobilske industrije

  • zanimljivosti o Olimpijskim igrama.

Pratite nas i na našim stranicama na Facebooku te na Twitteru, te iskoristite ponudu i uzmite godišnju pretplatu za 60 kuna! Pretplatiti se možete na dva načina:

  • na telefon 01/5566-611

  • na mail: [email protected] (poslati ime i prezime, adresu, OIB, broj telefona i broj izdanja na koji se želite pretplatiti)

Nadamo se da ćete uživati u čitanju novog broja History.info!

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.