Započeo Desetodnevni rat u Sloveniji – 1991.

Autor: dnevno

Glavni organizatori borbe na slovenskoj strani bili su tadašnji slovenski ministar obrane Janez Janša i ministar unutrašnjih poslova Igor Bavčar.

Dana 27. lipnja 1991. godine, samo dva dana nakon što je Slovenija proglasila neovisnost, započeo je rat između Slovenaca i Jugoslavenske narodne armije (JNA), poznat i kao Desetodnevni rat (slov. Desetdnevna vojna). Prvi metak u tom ratu ispalio je jedan oficir JNA u mjestu Divača u 14 sati i 30 minuta. Do večeri istoga dana već je bilo i ljudskih žrtava i srušenih helikoptera. JNA je do kraja dana uspjela zauzeti sve granične prijelaze prema Italiji, većinu prijelaza prema Austriji i nekoliko prijelaza prema Hrvatskoj. Glavni organizatori borbe na slovenskoj strani bili su tadašnji slovenski ministar obrane Janez Janša i ministar unutrašnjih poslova Igor Bavčar.

JNA su vodili general armije Veljko Kadijević, kao ministar obrane SFRJ, i general-pukovnik Blagoje Adžić, kao šef generalštaba. Iako je rat u Sloveniji trajao deset dana, žrtve nisu bile zanemarive. Poginulo je više od 70 ljudi, od čega 18-19 Slovenaca, 44-45 pripadnika JNA i još 12 stranaca. Ranjena su oko 182 Slovenca i oko 146 pripadnika JNA. Rat u Sloveniji bio prvi ratni sukob u Europi nakon kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.