Započela invazija Iraka u doba predsjednika Georgea W. Busha – 2003.

Autor: dnevno

Turska im nije odobrila korištenje svog teritorija pa su saveznici za napad sa sjevera upotrijebili kurdske postrojbe s kojima je uspostavljena suradnja.

Dana 20. ožujka 2003. godine započela je saveznička invazija Iraka, predvođena američkim trupama. Premda su mnogi analitičari prethodno predviđali dugotrajne zračne napade na iračke ciljeve prije kopnene invazije, u stvarnosti su savezničke kopnene snage praktički odmah ušle u Irak s područja Kuvajta i započele napredovati u načelnom smjeru Bagdada. Turska im nije odobrila korištenje svog teritorija pa su saveznici za napad sa sjevera upotrijebili kurdske postrojbe s kojima je uspostavljena suradnja. Glavninu savezničkih kopnenih snaga koje su prodrle iz Kuvajta u Irak činili su Peti korpus (V Corps) Američke kopnene vojske i Prva ekspedicijska sila Američkih marinaca (I Marine Expeditionary Force). Vrhovni saveznički zapovjednik bio je američki general Tommy Franks, koji je u to vrijeme bio na čelu Američkog središnjeg zapovjedništva (United States Central Command).

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.