OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Začetnik preventivne medicine u Hrvatskoj – 1856.

Autor: dnevno

Smatrao je da liječnici moraju djelovati u znanstveno-odgojnom smjeru na pučanstvo, kako bi se ono samo više brinulo o svom zdravlju.

Znameniti hrvatski liječnik Fran Gundrum Oriovčanin rođen je 7. listopada 1856. godine. Njegov nadimak Oriovčanin potječe od imena njegova rodnog mjesta Oriovca u Posavini (između Nove Gradiške i Slavonskog Broda). Fran je u rodnom Oriovcu završio osnovnu školu, a medicinu je pohađao u Beču. Kao mladi liječnik dosta je mijenjao boravišta, pa je tako radio u Slavonskom Brodu, a zatim u Bugarskoj (u mjestima Trnavi Jamboli i Varni).

Najveći dio svoje liječničke karijere Fran je proveo u Križevcima, kao gradski fizik (nekadašnji naziv za liječnika), ravnatelj bolnice te docent higijene na tamošnjem Gospodarskom učilištu.

Fran Gundrum smatra se začetnikom preventivne medicine u Hrvatskoj. Smatrao je da liječnici moraju djelovati u znanstveno-odgojnom smjeru na pučanstvo, kako bi se ono samo više brinulo o svom zdravlju. Zalagao se za uspostavljanje higijenskog standarda, a jedan je od prvih ljudi u Hrvatskoj koji su se ozbiljnije bavili problemom prostitucije. Na tom se području kao liječnik bavio suzbijanjem spolnih bolesti, ali je pažnju posvećivao i uzrocima prostitucije. Zalagao se za rani spolni odgoj djece i mladeži što je bilo revolucionarno u to doba.

Gundrum je bio vegetarijanac, a također je i apstinirao od alkohola i pušenja. Bio je osnivatelj i predsjednik Društva apstinenata Hrvatske i Slavonije. Vjerovao je u važnost zdravog življenja, pa je promicao tjelovježbu, naročito plivanje i vožnju bicikla.

Napisao je mnoštvo manjih djela različitog sadržaja te mnoštvo poučnih knjiga, osobito iz područja zdravlja i osobne higijene (Alkohol – otrov, Alkohol i djeca, O vožnji na biciklu, Zdravstvo spolnog života…). Prevodio je s bugarskog, a bavio se i numizmatikom.

Fran Gundrum umro je 1919. godine u Križevcima.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.