Vojvoda od Buccleucha – najveći zemljoposjednik u Velikoj Britaniji – 2007.

Autor: dnevno

Silno bogati vojvoda posjedovao je niz dvoraca, no 1971. godine ostao je paraliziran od prsiju nadolje. Ostatak života proveo je u invalidskim kolicima – ukupno oko 36 godina. Postao je velik zagovornik prava osoba s invaliditetom.

Dana 4. rujna 2007. godine umro je nekadašnji najveći zemljoposjednik u Velikoj Britaniji – bogati vojvoda od Buccleucha. Posjedovao je oko 110.000 hektara zemljišta diljem Škotske i Engleske. Puno ime i titula bili su mu: Walter Francis John Montagu Douglas Scott, 9. vojvoda od Buccleucha i 11. vojvoda od Queensberryja.

Vojvoda je bio iz obitelji Montagu Douglas Scott, jedne od najpoznatijih u čitavoj Škotskoj. Po izravnoj muškoj liniji vukli su podrijetlo od samog kralja Charlesa II. preko njegovog nezakonitog sina kojeg je otac imenovao vojvodom. Zanimljivo je da je iz iste obitelji bio i širom svijeta poznati škotski pisac Sir Walter Scott.

Deveti vojvoda naslijedio je od svojih predaka velike zemljoposjede te mnogo dvoraca. Od značajnijih vojvodinih dvoraca spomenimo: Drumlanrig Castle, Bowhill House i Dalkeith Palace u Škotskoj, te Boughton House u Engleskoj. Vojvoda je imao zanimljivu i tešku sudbinu – 1971. godine ostao je paraliziran od prsiju nadolje zbog teškog pada s konja. Ostatak života proveo je u invalidskim kolicima – ukupno oko 36 godina. Postao je velik zagovornik prava osoba s invaliditetom. Djelovao je u britanskom parlamentu, prvo kao zastupnik u Donjem domu (engl. House of Commons), a i u Domu lordova (engl. House of Lords) nakon što je naslijedio vojvodsku titulu od oca.

Zanimljivo je da je vojvoda bio prvi zastupnik u britanskom parlamentu nakon Drugog svjetskog rata koji je u dvoranu ušao u invalidskim kolicima. Tamo je dočekan od strane premijera Harolda Wilsona, koji je prešao na drugu stranu dvorane da mu stisne ruku.

Osobno vojvodino bogatstvo procjenjivano je na otprilike 680 milijuna dolara, a možda je još toliko vrijedila i holding kompanija za njegovu imovinu. Vojvoda je umro u 84. godini. Titulu i goleme zemljišne posjede naslijedio je njegov sin – 10. vojvoda od Buccleucha – koji danas živi u dvorcu Drumlanrig u Škotskoj.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.