Vlak slobode krenuo prema Kninu i Splitu – 1995.

Autor: dnevno

Na kolodvoru u Kninu Vlak slobode svečano su dočekali pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume).

Dvadesetšestog kolovoza 1995. godine krenuo je iz Zagreba prema Kninu i Splitu poznati Vlak slobode. Dogodilo se to 20-ak dana nakon Operacije Oluja i uspješnog oslobođenja Knina, a taj je čin simbolički predstavljao obnovu željezničke veze između Zagreba i Splita.

Vlak je krenuo s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 08:07 sati, a u Split je stigao u 18:11. Na kolodvoru u Kninu Vlak slobode svečano su dočekali pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume), koji su 5. kolovoza te godine prvi ušli u oslobođeni Knin.

Željeznička kompozicija Vlaka slobode imala je 20-ak vagona. U vlaku broj 10 bio je predsjednik Franjo Tuđman, s mnogim državnim dužnosnicima (Gojko Šušak, Mate Granić, Jure Radić, Žarko Domljan). Franjo Tuđman održao je govore na više mjesta kroz koja je vlak prolazio: u Zagrebu, Gospiću, Karlovcu, Kninu i Splitu.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.