Vikinški kralj koji je zavladao Engleskom – 1016.

Autor: dnevno

Bio je sin danskog kralja Svena Rašljobradog, a unuk slavnog kralja Harolda s nadimkom Plavi zub.

Dana 18. listopada 1016. godine zavladao je Engleskom vikinški vladar Knut Veliki. On je bio jedan od najmoćnijih vladara u vikinškoj povijesti, a uspio je stvoriti čitav imperij na sjeveru Europe. Naime, nakon Engleske zavladao je još i Danskom, Norveškom i dijelom Švedske. Računa se da je Knut Veliki bio u svoje doba bio najmoćniji vladar iz zapadnog kršćanskog kruga, uz iznimku rimsko-njemačkog cara.

Knut je bio sin danskog kralja Svena Rašljobradog, a unuk slavnog Harolda s nadimkom Plavi zub. Po majci je Knut vjerojatno bio unuk poljskog vladara Mješka I., iz čega bi slijedilo da je bio dijelom i slavenske krvi.

Budući da je bio mlađi sin danskog kralja, Knut nije odmah naslijedio svog oca u Danskoj, nego je prije njega na vlast došao njegov stariji brat Harold II. Ipak, još u to doba kad je bio danski princ, Knut je izvršio invaziju na Englesku i osvojio je tu zemlju (kod Vikinga je čest slučaj bio da mlađi sinovi isplove iz domovine u osvajanje stranih zemalja). Nakon bratove smrti Knut je naslijedio i Dansku, a kasnije je zauzeo Norvešku. Vladao je i južnim dijelom Švedske. Knut Veliki jednom je prilikom, kad je već bio moćan kralj, posjetio i Rim, gdje se sastao i s papom i s rimsko-njemačkim carem Konradom II.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.