Coronation_of_dom_pedro_II

Veličanstvena brazilska carska krunidba Pedra II. u Rio de Janeiru – 1841.

Autor: dnevno

Brazilski carski dragulji, koje je Pedro II. koristio pri krunidbi, sastojali su se od zlatnog žezla, kugle, mača i carske krune.

Dana 18. srpnja 1841. godine održana je carska krunidba Pedra II. od Brazila, drugog i posljednjeg cara u brazilskoj povijesti. Obred krunidbe obavljen je u Rio de Janeiru, tadašnjem glavnom gradu Brazilskog Carstva. U tom je trenutku car Pedro II. imao samo 15 godina, no bio je zakonski proglašen punoljetnim i sposobnim za vladanje.

Svečanost carske krunidbe Pedra II. predstavljala je, čak i po opisima neovisnih stranih promatrača, spektakularan događaj. Utrošeno je mnogo novca radi pompe, a Brazilci vjerojatno nikada ranije nisu vidjeli toliko raskošnu svečanost. Pri obredu krunidbe car je nosio bijelu odjeću koja je nekoć ranije pripadala njegovom djedu Franji iz dinastije Habsburg-Lotaringija (Franjo je bio posljednji car Svetog Rimskog Carstva i prvi car Austrije), kao i zeleni plašt s grančicama kakaovca i lišćem duhana (simbolima Brazila). Brazilski carski dragulji, koje je Pedro II. koristio pri krunidbi, sastojali su se od zlatnog žezla, kugle, mača i carske krune (s osam zlatnih lukova i križem na vrhu). Na kruni se nalazilo 639 dijamanata i 77 krupnih bisera, a ukupna joj je težina iznosila 1,9 kilograma. Glavni velikodostojnik Katoličke Crkve pri krunidbi bio je Romualdo de Seixas, tadašnji nadbiskup São Salvadora da Bahije i primas Brazila.

Inače, car Pedro II. pripadao je dinastiji Bragança, a vladao je Brazilom zatim sve do 1889. godine, kad je u toj državi ukinuta monarhija i proglašena republika.

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI