U zrakoplovnoj nesreći poginulo 520 osoba – 1985.

Autor: dnevno

Dvanaest minuta nakon polijetanja s tokijskog aerodroma zrakoplovu je puknula pregrada na repu koja sprečava gubitak tlaka kroz stražnji dio aviona.

Dana 12. kolovoza 1985. godine dogodila se zrakoplovna nesreća u kojoj je poginulo 520 osoba. Naime, golemi Boeing 747 težak preko 330 tona zaletio se u jednu planinu u gorskom predjelu Japana. Zrakoplov je pripadao kompaniji Japan Airlines i letio je na ruti Tokijo-Osaka. Dvanaest minuta nakon polijetanja s tokijskog aerodroma zrakoplovu je puknula pregrada na repu koja sprečava gubitak tlaka kroz stražnji dio aviona. Zbog nagle promjene tlaka unutar aviona, cijeli rep je praktički eksplodirao. Zrakoplov je tako ostao bez vertikalnog kormila na repu. Još je gore bilo to što su odrezani svi hidraulički sustavi na avionu, pa je tekućina iz njih počela istjecati. S obzirom da pomoću hidrauličkih sustava posada zapravo upravlja avionom, uskoro je letjelica postajala sve manje i manje upravljiva.

Čak i u takvim uvjetima, posada je herojski pokušavala zadržati kontrolu nad avionom. Zbog pada tlaka putnici su morali koristiti maske s kisikom. Pilot je pokušao usmjeriti avion prema aerodromu, no na kraju se pokazalo da su svi sustavi za upravljanje na krilima i repu otkazali. Posada je uspjela još upravljati kako-tako jedino pomoću povećanja ili smanjenja potiska na pojedinim motorima. Međutim, to nije bilo dovoljno za precizno slijetanje. Avion se kretao kaotično i na kraju krenuo prema planinama duboko u japanskoj unutrašnjosti. Nakon 32 minute agonije, avion je udario u planinu.

Od 524 osobe na letu preživjele su samo četiri žene. To su bile Yumi Ochiai (25-godišnja stjuardesa koja nije bila na službi), Hiroko Yoshizaki (34) i njena kćer Mikiko (8), te Keiko Kawakami (12-godišnja djevojčica čiji su roditelji poginuli na istom letu).

Utvrđeno je da je uzrok nesreće bio prethodni loš popravak spomenute pregrade u repu. Popravak nije bio izveden u skladu s Boeingovim specifikacijama, pa je pregrada popustila. Na simulatorima su piloti kasnije oponašali uvjete tijekom nesreće i zaključili da posada nije mogla učiniti ništa bolje s obzirom na okolnosti. Dapače, u simulatoru nitko nije uspio izdržati 32 minute u zraku s takvim avionom, koliko je uspjela originalna posada.

Predsjednik Japan Airlinesa dao je ostavku, a direktor održavanja koji je bio zadužen za taj avion ubio se. Broj putnika na japanskim domaćim letovima pao je za 25 % zbog nesreće.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.