U zoološkom vrtu uginuo posljednji tasmanijski tigar – 1936.

Autor: dnevno

Tasmanijski tigar bio je jedan od rijetkih mesojeda tobolčara.

Posljednji primjerak tasmanijskog tigra držan u zoološkom vrtu uginuo je 7. rujna 1936. godine. Radilo se primjerku navodno nazvanom Benjamin, koji je bio smješten u zoološkom vrtu Beaumaris Zoo u gradu Hobartu na otoku Tasmaniji. Tasmanijski tigar (lat. Thylacinus cynocephalus) bio jedan od rijetkih mesojeda tobolčara. Oblikom je bio sličan vuku, no s njime nije bio u bližem srodstvu, jer su svi tobolčari razvojno udaljeni od placentnih sisavaca (primjerice, tasmanijski je tigar bio u bližem srodstvu s klokanima ili čudnovatim kljunašem nego s bilo kojim placentnim sisavcem poput vuka).

Danas tasmanijski tigrovi imaju prilično kontroverzan status jer nije u potpunosti dokazano jesu li kao vrsta izumrli ili nisu. Od uginuća spomenutog Benjamina pa do danas postojale su mnoge dojave o opažanjima tasmanijskog tigra u divljini. Ipak, nijedna od tih dojava nije definitivno dokazana. Američki milijarder Ted Turner ponudio je svojedobno nagradu od 100.000 dolara onome tko dokaže postojanje primjerka tasmanijskog tigra u prirodi. Službeno se tasmanijskog tigra smatra izumrlim.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.