U Kansasu brutalno masakrirana obitelj Clutter – 1959.

Autor: dnevno

Tražili su sef kojeg uopće nije bilo.

Dvojica razbojnika, Richard Dick Hickock i Perry Edward Smith, ubila četveročlanu obitelj Clutter na obiteljskoj farmi u Kansasu, 15. studenog 1959. godine. Hickock je prije tog događaja služio kaznu u zatvoru u Kansasu. Tamo je od jednog zatvorenika čuo da obitelj Clutter ima u svojoj kući na farmi sef s mnogo novca. Kad je izašao iz zatvora uzeo je Smitha za partnera i s njim provalio u kuću obitelji Clutter. Nisu mogli pronaći sef, pa su probudili ukućane i tjerali ih da im kažu gdje je.

U stvarnosti sefa uopće nije bilo, jer je gospodin Clutter sve transakcije obavljao pomoću čekova. Provalnici su ubili Cluttera prerezavši mu grkljan i pucavši mu u glavu, a zatim su upucali sačmaricom suprugu i dvoje djece, kako bi se riješili svjedoka. Kasnije su uhićeni dojavom onog zatvorenika koji im je dao lažnu informaciju o sefu. Smaknuti su vješanjem.

O ubojstvu obitelji Clutter knjigu je napisao Truman Capote, pažljivo istraživši sve okolnosti zločina. Ta se njegova knjiga, Hladnokrvno ubojstvo (engl. In Cold Blood) smatra prvijencem u žanru tzv. istinite fikcije.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.