U Engleskoj pronađeno zakopano rimsko blago – 1992.

Autor: dnevno

Među otkrivenim novčićima bilo je i onih iskovanih u Sisciji (današnji Sisak).

Arheološko nalazište u mjestu Hoxne u Engleskoj otkriveno je 16. studenog 1992. godine. Ispostavilo se da nalazište predstavlja najveću gomilu starorimskog srebrnog i zlatnog novca ikada otkrivenu u Velikoj Britaniji. Pod zemljom je pronađeno 14.865 zlatnih, srebrnih i brončanih novčića te još dvjestotinjak predmeta izrađenih od zlata i srebra (uključujući srebrno posuđe i raskošan zlatni nakit).

Arheološki lokalitet Hoxne nalazi se u engleskoj grofoviji Suffolk, oko 130 kilometara sjeveroistočno od Londona i tridesetak kilometara zapadno od engleske obale Sjevernog mora. Radilo se o svojevrsnom zakopanom blagu, drvenoj škrinji punoj spomenutih dragocjenih predmeta zakopanoj u zemlju. Nalazište je otkriveno pomoću detektora metala, i to tijekom potrage za čekićem kojeg je izgubio lokalni farmer. Naposljetku je otkriveno i blago i spomenuti čekić, koji je doniran Britanskom muzeju kao uspomena na taj neobičan način pronalaska blaga.

Prema arheološkim zaklučcima lokalni stanovnici su tijekom kasnog razdoblja postojanja Zapadnog Rimskog Carstva zakopali blago u zemlju da ga sakriju od pljačkaša. Među otkrivenim novčićima bilo je i onih iskovanih u Sisciji, rimskom naselju koje se nalazilo na području današnje Republike Hrvatske (na mjestu današnjeg grada Siska).

Autor: dnevno