U bitki vitezova ubijen moćni češki kralj koji je vladao sve do Jadrana – 1278.

Autor: dnevnoU bitki vitezova ubijen moćni češki kralj koji je vladao sve do Jadrana – 1278.

Češki kralj Otokar II. Přemyslović vladao je nad Austrijom i nad današnjom Slovenijom, a njegova se vlast prostirala gotovo do Venecije.

Srednjovjekovna Bitka na Moravskom polju (njem. Marchfeld) dogodila se 26. kolovoza 1278. godine. U toj je bitki ubijen češki kralj Otokar II., jedan od najmoćnijih nezavisnih vladara Češke u srednjem vijeku. Otokar II. pripadao je dinastiji Přemyslovića, a po majci bio je praunuk znamenitog rimsko-njemačkog cara Fridrika I. Barbarosse.

Otokar II. uspio je proširiti svoju vlast iz Češke na Austriju, Korušku, Štajersku, Kranjsku i Furlaniju. Došlo je time do prilično neobične situacije da je Češka zavladala nad Austrijom (kasnije se iz Beča stoljećima vladalo nad Češkom, tj. situacija je bila obrnuta). Vlast Otokara II. prostirala se sve do Jadranskog mora, obuhvaćajući praktički sav današnji slovenski teritorij, a i dalje gotovo do Venecije. Među Otokarovim dvorcima bili su bečki Hofburg i Samobor nedaleko od Zagreba.

U Bitki na Moravskom polju kralja Otokara II. pobijedio je Rudolf Habsburški udružen s ugarsko-hrvatskim kraljem Ladislavom IV. Arpadovićem (poznatim i pod nadimkom Ladislav Kumanac). Bitka se odvijala nedaleko od Beča, a u njoj je sudjelovao znatan broj teških konjanika tj. vitezova u oklopima. Snage Rudolfa Habsburškog izvele su napad iz šumske zasjede i uspjele su pobiti velik broj vitezova češkog kralja. Mrtvo tijelo Otokara II. pronađeno je na bojnom polju.

Autor:dnevnoU bitki vitezova ubijen moćni češki kralj koji je vladao sve do Jadrana – 1278.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.