Tvornički radnik pokušao ubiti Hitlera – 1939.

Autor: dnevno

Priznao je odgovornost za eksploziju, ali mu nacisti nikada nisu povjerovali da je djelovao samostalno.

Osmog studenog 1939. godine Johann Georg Elsner, tvornički radnik i protivnik nacizma, pokušao je ubiti njemačkog Fuhrera Adolfa Hitlera. Elsner  je plan atentata pripremao više od mjesec dana. Naime, znao da će Hitler održati govor u pivnici Bürgerbräukeller u Münchenu na obljetnica tzv. Pivničkog puča (Hitlerovog prvog pokušaja preuzimanja vlasti 16 godina ranije).

Tijekom mjesec dana Elsner je zalazio u tu pivnicu i potajno radio rupu u zidu na skrivenom mjestu pokraj govornice. Na kraju je postavio eksploziv i namjestio vremenski okidač. Hitler je tog dana doista održao govor, no zbog svjetskog rata koji je dva mjeseca prije izbio žurilo mu se u Berlin. Namjeravao je ići avionom, no tog je dana bila magla, pa je morao ići vlakom. Zbog toga je morao krenuti na put znatno ranije, pa je skratio svoj govor u pivnici.

Bomba je eksplodirala u 21:20, točno kad je Elsner i planirao, no Hitlera i njegovih najbližih suradnika tada više nije bilo u pivnici (napustio ju je samo 13 minuta ranije). Bomba je usmrtila osmero ljudi, a 63 je bilo ranjeno.

Elsner je uhićen kad je pokušavao prijeći švicarsku granicu. Isprva se nije sumnjalo na njega, no u kaputu su mu pronađene razglednice iz pivnice Bürgerbräukeller i dijelovi upaljača. Zatvoren je i ispitivan od Gestapa. Priznao je odgovornost za eksploziju rekavši da mu je namjera bila ubiti Hitlera da zaustavi svjetski rat koji se upravo zahuktavao. Nacisti nikada nisu povjerovali da je djelovao  samostalno. Primjerice Goebels je bio uvjeren da se iza svega krije britanska tajna služba.  Elsner je zatvoren bez suđenje, a kraj rata dočekao je u logoru Dachau gdje je držan u posebnoj čeliji. Ssmaknut je jedan dan prije njemačke kapitulacije.

Kao kuriozitet navedimo da je tri  dana nakon pokušaja atentata sovjetska vlada (tada još srdačnim odnosima s Njemačkom) izrazila: “žaljenje i ogorčenje zbog nemilosrdnog napada u Münchenu, i svoju radost zbog sretnog izbavljenja Adolfa Hitlera od opasnosti od smrti i žalost zbog nevinih žrtvava napada “.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.