Crew of PHYLLIS CORMACK (also called "Greenpeace"). First Greenpeace trip to Amchitka Island to protest against USA nuclear testing. From left to right (top): Bob Hunter; Patrick Moore; Bob Cummings; Ben Metcalfe; Dave Birmingham, (bottom) Richard Fineberg; Lyle Thurston; Jim Bohlen; Terry Simons; Bill Darnell; John Cormack. NOTE: Hand-coloured version of original black and white photograph: GP019ID. Please use original version.

Termonuklearna bomba potaknula prvu akciju Greenpeacea – 1971.

Autor: dnevno

Podzemni test snage 5 megatona izazvao je burnu reakciju u javnosti.

Najjači američki podzemni nuklearni test u povijesti izveden je 6. studenog 1971. godine. Detonirana je termonuklearna bomba snage 5 megatona, što odgovara eksploziji 5 milijardi kilograma klasičnog eksploziva TNT-a. Ta je bomba bila gotovo 400 puta jača od one bačene na Hirošimu 1945. godine.

Podzemna eksplozija izvedena je na otoku Amchitka jugozapadno od Aljaske. Riječ je o jednom od otoka u Aleutskom otočju, nedaleko od datumske granice na sjevernom dijelu Tihog oceana.

Podzemni test izazvao je val nezadovoljstva u javnosti, pogotovo kod ljudi koji se bore za zaštitu prirode. Naime, postojao je strah da će tako snažna podzemna eksplozija imati posljedice na zemljinu koru, uključujući teoretski moguće potrese i tsunamije.

Poznati pokret Greenpeace ima svoj korijen upravo u angažmanu oko pokušaja sprječavanja pokusa na Amchitki. Naime, za tu je priliku osnovan komitet Don’t Make a Wav, koji je kasnije prerastao u organizaciju Greenpeace. Taj komitet ipak nije uspio odgovoriti predsjednika Nixona od detonacije bombe.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.