Talibani osvojili Kabul – glavni grad Afganistana – 1996.

Autor: dnevno

U zemlju su uveli stroge zakone, kakvi su rijetko viđeni čak i u fundamentalističkim režimima.

Dana 27. rujna 1996. godine talibani su zauzeli afganistanski glavni grad Kabul nakon čega su uspostavili tzv. Islamski Emirat Afganistan. Na čelu te samoproglašene države bio je mula Muhamed Omar, kao vrhovni vjerski i politički vođa. On je držao titulu Amir al-Mu’minin – koja označava muslimanskog vođu vjernika (istu titulu koristili su nekoć i vladajući osmanski sultani). Drugi čovjek u talibanskoj hijerarhiji bio je u to doba mula Muhamed Rabani, kao svojevrsni premijer Afganistana.

Talibani su po etničkoj pripadnosti bili velikom većinom Patanci (Paštunci). Patance imaju načelo po kojem jedni druge podržavaju pri sukobima s vanjskim neprijateljima. To načelo otprilke glasi: “Ja i moj brat protiv mog rođaka, ja i moji rođaci protiv cijeloga svijeta”.

Izvorno su talibani svoje širenje započeli  iz područja grada Kandahara u južnom dijelu Afganistana. Kandahar je poznat po tome što se u njemu čuva plašt koji je navodno nosio prorok Muhamed. Upravo taj plašt uzeo je mula Muhamed Omar 1996. godine i ogrnuo se njime pred velikom gomilom ljudi stojeći na vrhu zgrade.

Talibani su do 2001. godine vladali većim dijelom Afganistana. U zemlju su uveli stroge zakone, kakvi su rijetko viđeni čak i u fundamentalističkim režimima. Primjerice, bilo je zabranjeno recikliranje papira, zbog mogućnosti da se neki primjerak Kurana nađe među starim papirom i tako prijeđe u toaletni papir ili neki drugi uporabni proizvod. Osobito su strogi bili zakoni prema ženama. Na kraju je vlast talibana svrgnuta vanjskom vojnom intervencijom 2001. godine.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.