Davor Puklavec/PIXSELL

Svrgnut car Srednjoafričkog Carstva Bokassa – 1979.

Autor: dnevno

Francuski su specijalci svrgnuli Bokassu i vratili na vlast njegovog prethodnika.

Jean-Bédel Bokassa bio je predsjednik Srednjoafričke Republike do 1976. godine, kad se proglasio carem, a svoju državu pretvorio u Srednjoafričko Carstvo. Tom je prilikom organizirao skupu i veličanstvenu krunidbenu ceremoniju, uvelike po uzoru na Napoleona Bonapartea. Pokušao je opravdati svoj postupak činjenicom da će se Carstvo isticati među ostalim afričkim državama i da će steći međunarodni ugled. Međutim, u tome se prevario, jer se nijedan strani državnik nije odazvao pozivu na krunidbu, a troškovi iste su iznosili jednu trećinu godišnjeg državnog budžeta i sav novac od francuske vanjske pomoći.

Nakon dodatnih Bokassinih ekscesa i masakra nad civilima, Francuzi su odlučili intervenirati (Srednja Afrika je bila bivša francuska kolonija). Dana 21. rujna 1979. godine francuski specijalci svrgnuli su Bokassu i vratili na vlast njegovog prethodnika. Carstvo je ukinuto, a Bokassa se sklonio u Francusku, otkuda ga nisu mogli izbaciti jer je bio pripadnik Legije časti. Kad se nakon sedam godina konačno vratio u domovinu, priveli su ga na suđenje zbog brojnih zločina. Između ostaloga bio je optužen i zbog kanibalizma. Osuđen je na 20 godina zatvora, no pušten je nakon 5 godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.