Švedska kompanija za trgovinu robljem iz Afrike – 1786.

Autor: dnevno

Radilo se o uvoženju robova iz afričkih područja na Karibe, gdje se njima zatim trgovalo.

Dana 31. listopada 1786. godine osnovana je Švedska zapadnoindijska kompanija (šved. Svenska Västindiska Kompaniet) namijenjena kolonijalnoj eksploataciji područja kojeg su Europljani nekoć nazivali Zapadnom Indijom (šire karipsko područje). Kompanija je dobila karipski otok Saint Barthélemy, smješten otprilike između Djevičanskog otočja i Antigve.

Na otoku Saint Barthélemy glavno naselje nazvano je Gustavia prema tadašnjem vladajućem švedskom kralju Gustavu III. iz dinastije Holstein-Gottorp. Ime Gustavia zadržao je taj grad do danas, premda Švedska više ne posjeduje otok Saint Barthélemy (danas pripada Francuskoj).

Šveđani su u okviru Švedske zapadnoindijske kompanije organizirali  trgovinu robljem iz Afrike. Radilo se o uvoženju robova iz afričkih područja na Karibe, gdje se njima zatim trgovalo (ondje su uglavnom korišteni za rad na plantažama). Ropstvo je u Švedskoj i njenim kolonijama ukinuto tek 1847. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.