Sv. Šimun Stilit – asket koji je više od trideset godina živio na vrhu stupa – 459.

Autor: dnevno

Danas je lokacija u Siriji na kojoj se nalazi ostatak njegovog stupa pod zaštitom UNESCO-a kao dio Svjetske baštine i na popisu je ugroženih mjesta.

Dana 2. rujna 459. godine umro je Šimun Stilit – svetac poznat po izrazito asketskom načinu života. Naime, on je po izvještajima proveo posljednjih 37 ili čak 39 godina života živeći na vrhu stupa (po tome je i nastao njegov pridjev Stilit, jer na grčkom jeziku stylos znači stup). Na stupu je imao platformu dimenzija samo oko jednog četvornog metra. Sa stupa nikada nije silazio, a s njega je i propovijedao. Osobito se revno molio, a poznat je i po izrazitom postu.
Sv. Šimun Stilit rođen je na jugu Male Azije (današnja Turska), a postao je izrazit vjernik s asketskim osobinama još u ranoj dobi života. Počeo je postiti, a s vremenom je živio u sve većem asketizmu. Ljudi su se okupljali se oko njega u velikom broju, tražeći savjete i molitve. Navodno je sv. Šimun na kraju otišao na stup da bi se obranio od prevelikog mnoštva koje se skupljalo oko njega i da bi dobio vremena za vlastitu molitvu.
Stup na kojem je sv. Šimun Stilit godinama živio, a zatim i umro, nalazi se na području današnje Sirije, između Alepa i Antiohije. Danas su ondje ostatci crkve posvećene sv. Šimunu Stilitu, a može se vidjeti i stup o kojem se radilo. Budući da su hodočasnici tijekom stoljeća izgleda uzimali njegove djeliće, danas je od stupa ostao samo oko dva metra visok komad kamena na postolju. Navodno je stup u doba smrti sv. Šimuna bio visok čak petnaestak metara. Danas je ta lokacija u Siriji pod zaštitom UNESCO-a kao dio Svjetske baštine i na popisu je ugroženih mjesta.
Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, sv. Šimun Stilit bio je osoba koja je najduže boravila na vrhu stupa. Po istoj knjizi sv. Šimun Stilit je time ujedno i nosilac najduže važećeg rekorda uopće, jer je njegov rekord na snazi već preko 1550 godina.

Napomenimo da sv. Šimun, premda je živio na stupu, nije bio izoliran od ljudi. Naime, primao ih je k sebi kad su trebali pomoć (penjali bi se navodno po ljestvama), a i obraćao im se s vrha stupa. Unatoč svom strogom isposništvu, on navodno u svojim porukama nije bio strog, nego je propovijedao umjerenost i suosjećanje, te zdrav razum bez fanatičnosti.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.