Superšpijun poslan da ubije Lenjina? – 1925.

Autor: dnevno

Sidney Reilly bio je britanski špijun čiji je život bio uzor za lik Jamesa Bonda.

Sovjetska tajna služba ubila je britanskog špijuna Sidneya Reillyja šestog studenog 1925. godine. Njegov zanimljiv život bio je uzor piscu Ianu Flemingu za lik Jamesa Bonda. Rođen je vjerojatno u Odessi u Ukrajini kao Georgi Rosenblum, židovskog porijekla. Koristio je više pseudonima za vrijeme života. Bio je u službi Scotland Yarda, zatim Britanske tajne službe i na kraju Tajne obavještajne službe (SIS). Smatra se da je špijunirao za barem četiri države.

Jedna od najpoznatijih operacija bio mu je pokušaj svrgavanja boljševičke vlade u Rusiji 1918. godine. Taj je plan uključivao navodno i ubojstvo Lenjina, no nije uspio. Reillyja su Sovjeti uhvatili namamivši ga u SSSR pričom o postojanju podzemne antikomunističke organizacije. Kad je prešao finsku granicu uhitili su ga i odveli u zloglasni zatvor Lubjanka u Moskvi. Nakon ispitivanja i mučenja, ubijen je u jednoj šumi pokraj Moskve.

Danas mnogi stručnjaci smatraju da je Reilly prvi super-špijun u 20. stoljeću, ali i da je dio onoga što se zna o njemu moglo biti izmišljeno ili preuveličano. Međutim, kako je Reilly je bio majstor obmane, većinu svog života umotao je u legendu.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.