Stravičan masakr u srednjoj školi Columbine u SAD-u – 1999.

Autor: dnevno

Učenici Eric Harris i Dylan Klebold upotrijebili su pri masakru dvije sačmarice, poluautomatski pištolj, karabin i noževe, a pripremili su i velik broj eksplozivnih naprava.

Na današnji dan 1999. godine dogodio se stravičan masakr u srednjoj školi Columbine u SAD-u. Dvojica učenika – 18-godišnji Eric Harris i 17-godišnji Dylan Klebold ušli su naoružani u prostorije srednje škole i pucnjevima iz vatrenog oružja pobili cijeli niz kolega i jednog nastavnika. Naknadna istraga pokazala je da je događaj bio detaljno isplaniran te da su, uz vatreno oružje, spomenuta dvojica učenika priredila za tu priliku čak stotinjak improviziranih eksplozivnih naprava.

Mjesto Columbine nalazi se u američkoj saveznoj državi Colorado, praktički u predgrađu Denvera i samo oko 67 kilometara od američke Zrakoplovne akademije (United States Air Force Academy) kod Colorado Springsa. Vrlo je zanimljivo da se pokraj Colorado Springsa nalazi i Zrakopovna baza Peterson (Peterson Air Force Base) u kojoj glavno sjedište ima NORAD (North American Aerospace Defense Command), kao i Objedinjeno borbeno zapovjedništvo za Sjevernu Ameriku (United States Northern Command). U slučaju rata, iz tog bi se zapovjedništva upravljalo obranom kontinentalnog teritorija SAD-a od neprijatelja.

Eric Harris i Dylan Klebold upotrijebili su pri masakru dvije sačmarice, poluautomatski pištolj, karabin i noževe, uz spomenuti pripremljeni velik broj eksplozivnih naprava. Ukupno je čak 39 ljudi ubijeno ili ranjeno pri masakru, a broj bi bio i mnogo puta veći da su se spomenute eksplozivne naprave uspješno detonirale. Tijekom pucnjave Harris je ispucao 121 pucanj iz svojih oružja, a Klebold 67 pucnjeva.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.